Om "Mats Werner"

Säljpunktsguru Emeritus. Pensionerad reklamare i specialnisch. Aktiv skribent. Körsångare. Senior advisor i Jazz i Sörmland. Författare till boken om "LASSE WERNER . en lycklig skit! Den svenska jazzens Gossen Ruda", Gidlunds förlag 2014. Pågående bokprojekt om konstnärsmodellen som kallades ”Negern Petterson”.

När Molnen Skingras! Filmen om Ulla Billquist.

Skrevs 2016-03-02, 11:28 av Mats Werner

När jag nu ändå har tagit mig tillbaka hit, så passar jag på att puffa för min vän Lasse Zackrissons fantastiska film om Ulla Billqust. Lasse bor i min mammas morbror Karls bageri i Vaxholm. Han sover i bagarboden och har sitt kök i det gamla bageriet där bakugnsfronten fortfarande finns kvar och används för en vedspis. Men på baksidan har han byggt till ett soligt och luftigt hem där han i höstas visade mig den film han gjort om Ulla Billquist. Och jag måste säga att jag blev fascinerad. Visst visste jag vem Ulla Billquist var, men jag hade ingen relation till henne eller hennes sånger. Nu har jag! Och vilket märkligt och tragiskt människoöde. Det gjorde att jag var med och tillsammans med några vänner har bidragit i någon mån till att se till att filmen nu kan visas offentligt.

Lasse har tidigare gjort den lika enastående filmen om Alice Babs: ”Naturröstens hemlighet”

Så här skriver Vax Records om hans nya film:

När molnen skingras – en filmdokumentär om Ulla Billquist, som tog sitt liv under mystiska omständigheter på Nybrogatan 77 för 70 år sedan. Filmen visas på Bio Rio, Hornstulls Strand onsdag 2 mars kl 14.00 www.biorio.se
Från måndag 14 mars visas filmen på 19 SF Bio´s biografer runt i Sverige, i Stockholm på Saga, Kungsgatan. Boka biljetter på SF.se, SF Bio appen eller ring SF Bio kundservice: 08-56 26 00 00.

Berättelsen om Ulla Billquist, som var krigsårens mest berömda röst i Sverige, är ett kvinnoöde som inte berättats tidigare.
Starka intressen verkade för att lägga ”locket på” hennes eftermäle när hon tog sitt liv mitt i berömmelsen. 70 år efter hennes död gör Lasse Zackrisson en djupdykning bland arkivdokument, fotografier och gamla skivinspelningar för att försöka ta reda på vem hon var och vad som egentligen hände.
Tillsammans med Alice Babs, släktingar och vänner läggs ett indiciepussel som mer påminner om ett kriminaldrama. Varför orkade denna mytomspunna känsliga konstnärssjäl inte leva vidare? Och varför stod det bara en liten notis i tidningarna när en av Sveriges största artister tog sitt liv 38 år gammal.
Filmen är ett unikt tidsdokument, en så inträngande beskrivning av en bi-homosexuell kvinnas liv i Sverige under folkhemstiden finns inte presenterat på film tidigare. Det är ett spännande kriminaldrama med den tidens kändisar bland aktörerna.

Medverkande: skådespelerskan Margaretha Byström, Alice Babs (originalintervju för denna film, som aldrig tidigare visats) m.fl. Speaker: Staffan Göthe.
Foto: Lars Granstrand och Hans-Åke Lerin. Klippning/grading: Lasse Summanen. Regi/manus: Lasse Zackrisson
www.vaxrecords.nu

När Molnen Skingras. Filmen om Ulla Billquist

Kommentarer

 1. GerdGerd

  Tack Mats för detta filmtips. Ulla Billquist är ett namn och jag har nu sett en trailer, som inspirerar att se detta tidsdokument om en kvinna i en tid då kvinnor i det närmaste var osynliga, särskilt om de till sin läggning var bi-/homosexuella.

 2. DidaniaDidania

  Hej Mats
  Tack för tips om filmen.
  Ulla Billquist-eran ligger lite före min ankomst till Sverige – men jag har såklart hört hennes lite vemodiga röst och vill gärna se filmen.

  Trevligt att se dig här igen – också du har varit saknad!

 3. Mats WernerMats Werner Inläggsförfattare

  Ja, liksom för de flesta ur vår generation var Ulla Billquist våra föräldrars idol. När vi själva blev medvetna var hon redan död och borta och ”locket låg på”. Men ”Min soldat”, ”Räkna de lyckliga stunderna blott” och andra dängor från krigsåren. förekom ju ändå i radions utsändningar då och då.
  Och kanske var hennes röst väldigt tidsbunden, men ändå! Filmen skingrar dessa undringar. Gav mig en bild av Ulla Billquist som jag tidigare aldrig fått. Att t.ex. Hasse Ekmans film ”Flicka med hyacinter” som jag sett många gånger och som Hasse Ekman själv höll som sin främsta, i själva verket handlar om Ulla Billquist var också en nyhet som satte saker i ett nytt perspektiv. Och kudden! Den spännande ”cliffhangern” på slutet! Kommer vi någonsin att få veta vems huvud som vilade på den…….

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen