Om "Mats Werner"

Säljpunktsguru Emeritus. Pensionerad reklamare i specialnisch. Aktiv skribent. Körsångare. Senior advisor i Jazz i Sörmland. Författare till boken om "LASSE WERNER . en lycklig skit! Den svenska jazzens Gossen Ruda", Gidlunds förlag 2014. Pågående bokprojekt om konstnärsmodellen som kallades ”Negern Petterson”.

Har alla blivit galna?

Skrevs 2016-04-20, 11:08 av Mats Werner
APPLEs planer på en jättebutik vid Hamngatan i Kungsträdgårdens norra ände.
Det framgångsrika och genomkommersiella företaget APPLE har förvärvat tomträtten till den byggnad och serveringsyta som skapades i samband med Stockholms stads 700-årsjubileum 1953. Avsikten var att där ha en jubileumsutställning och en sommarservering.Eftersom det var Stockholms Handelskammare som genom ett dotterbolag stod för den allmänna ruljangsen i Kungsträdgården i samband med jubileet så fick de väl tomträtten och uppdraget att genomföra utställning och programverksamhet. Och därmed uppförandet av serveringsbyggnaden. För att möjliggöra finansieringen av detta torde Stockholms stad så ha upplåtit tomträtten där byggnaden uppfördes till Handelskammaren utan någon ersättning eller av symbolisk natur. Det är ju så det går till när kommunen skänker bort skattebetalaranas tillgångar, som man nu också vill göra för Nobelklossen.

Jag hade på 80-talet mycket att göra med Stockholms Handelskammare som då leddes av Lars Almström som var en man med stort och starkt kulturintresse och -kunskap. De bedrev sin verksamhet i Kungsträdgården med känsla och ansvar för uppgiften.

7Sekel skymtar i gränskan med NK och de gamla Sagerska Husen i bakgrunden.

Lars är sedan länge borta och ägnar sig åt andra kulturella landvinningar och nya vindar tycks blåsa i Handelskammaren. Inte vet jag om det var därför man blev av med eller återlämnade uppdraget att sköta Kungsträdgården 2015 till staden. Det moraliskt riktiga hade väl varit att då också återlämna tomträtten till 7Sekel/THIFriday-byggnaden, men icke! Man sålde den – inte till ett restaurangbolag – utan till APPLE!

Som här vädrade möjligheten att få en jättebutik i primeläge utan någon möjlighet för konkurrenter att gå emellan. Man kan inte lägga några synpunkter på APPLEs agerande här. De har givetvis utnyttjat en strålande möjlighet.

Men! Det finns problem. Den byggnad man tänkt sig bygga (se bilden ovan) strider mot gällande detaljplan för området på många sätt och man har nu begärt ändring av detaljplanen för att kunna genomföra sina idéer.

Och det är nu som det märlliga händer! Istället för att säga ”Sorry men vi kan inte ändra detaljplanen! Syftet med tomträtten är att det ska finnas en servering med viss utställningsverksamhet, inte en jättelik butik”, så börjar man humma om att istället ge APPLE möjlighet att sätta upp sin butik mitt på Norrmalmstorg!

MEN VAD ÄR DET FÖR DUMHETER!

Staden har planmonopol och bestämmer var man kan ha olika verksamheter. Kungsträdgården är en plats för alla Stockholmare och inte bara för oss Apple-frälsta. Det är väl bara att säga nej, det går inte. Ni får bygga och bedriva er verksamhet på tomträten i enlighet med gällande detaljplan. Passar det inte så får ni söka er någon annanstans.
Ingen ska inbilla mig något annat än att APPLE här tagit en chans! Går det så går det. De var givetvis väl medvetna om vad detaljplanen säger och var beredda att ta denna chans. Ingen behöver ”kompensera” APPLE om de beslutar dra sig ur om staden inte vill ändra detaljplanen för deras syften. Det är de kommersiella villkor APPLE och deras gelikar lever med.
Vi kan väl inte börja dela ut parker och torg till olika företag! Samsung får Humlegården, Microsoft kan husera på Plattan vid Sergels Torg, Nokia får disponera Stureplan och varför inte Sony på inre Borggården på Stockholms slott! Det vore väl något. Den ytan är ju så tom och trist!
Kungsträdgården enligt Erik Dahlbergs Suecia Antiqua, med De la Gardieska palatset ”Makalös” i fonden vid nuvarande Karl XIIs Torg.

Kommentarer

 1. Lasse-MajaLasse-Maja

  Tyvärr Mats Werner det är mycket vanlig att kommunerna ändrar i stadsplan för att passa diverse aktiviteter. Inget konstigt alls med det som skett i Stockholm och Apple är bara att lyckönska.

  Men jag får också en tankeställare och undrar vad Ni valt för politiker i Stockholm? Jag skulle, om jag var Stockholmare, se till att jag fick så mycket grönytor som möjligt. Träden är viktigare för miljön än en massa kontor/elektronikaffärer.

 2. Mats WernerMats Werner Inläggsförfattare

  Om Du anför miljöskäl Lasse-Maja råder det ju delade meningar om vad som är bäst för miljön, att förtäta städer eller att ta omgivande jordbruksmark i anspråk.

  I detta fall handlar det ju inte direkt om att skapa nya bostäder….

 3. Lasse-MajaLasse-Maja

  Jag tycker man tagit tillräckligt med jordbruksmark i anspråk och det är ju ett välkänt faktum att träd är mycket bra för stadsmiljön. Man kan ju fundera på om det är någon beslutsfattare som ”tjänat” på det här?

 4. bebebebe

  Själv är jag inte så upprörd om dagens fula restaurang kunde ersättas med något annat på det sätt som bilden ovan visar. Om staden genom att tillåta uppförandet av denna lokal för Apple genom onödig undfallenhet är det beklagligt, kanske speciellt eftersom Apples kanske sett sina bästa dagar

 5. TatluserTatluser

  I så fall om de får genomföra sitt bygge och Apples framdeles kommer att försvinna så kan platsen bli ett minnesmärke som suger hit turister i framtiden.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen