Om "vetgirig"

Jag är nu en 83-årig änkling, intresserad av det mesta,företrädesvis miljö.Känner mej ej som stadsbo, trots mångårigt boende i Västerås! Efter min frus frånfälle har jag börjat skriva mycket. Har också märkt att jag blivit onödigt tvärsäker i mina åsikter. Typiskt tecken på påbörjad senilitet. Jag känner mig föranleden att presentera mig bättre. Det eftersom andra så utförligt beskriver sin bana genom livet. Under tjugo år var jag tegelbruksarbetare vid Orresta Tegelbruk. Nästföljande tio år fungerade jag som springpojke i produktionen vid Gullätt AB, dotterföretag till Gullhögens Bruk. De sista aktiva åren mockade jag grisskit vid min egen ägandes gård .Är nu åttiosex år fyllda och har behandlats för prostatacancer i tjugo år. Kan därför kalla mig en överlevare. Har skrivit en levnadsberättelse, som heter "Tango på Resi"" Ett par manus om miljö och klimat. hetande GRÖN KÄRLEK och UTOPIA, ligger i skrivbordet!

Opolitisk!?

Skrevs 2014-03-25, 13:13 av vetgirig

Jag noterar att redaktionen är samlade på ”trån”, på en inspektionsrunda kan jag tänka mig. Några aktuella frågor vill jag ställa som det vore tacknämligt att få svar på.

Fråga 1. SPF-s tidning Veteranen är politiskt obunden?

Fråga 2. Har inte vi pensionärer bidragit till att hjälpa till att förbättra Sveriges ekonomi genom att acceptera högre skatt och sänkning av pension när den så kallade bromsen slagit till. Och det ett antal år utan allt för stort knot??

Fråga 3. Är det inte orättvist mot oss pensionärer, i synnerhet en dryg fjärdedel av pensionärskåren, att låna ur de fonder som vi trettiotalisters och även en del av fyrtiotalisternas arbetsgivare betalade in på fonderna under ATP-tidens första tiotalsår. Och det med löfte om återbetalning??

Fråga 4. Har någon någonsin fått låna stora summor utan att åläggas att betala tillbaka och det med ränta dessutom??

Vi pensionärer är inte dummare än att vi förstår att pensioner måste sänkas när ekonomin är dålig. Men vi kan inte förstå att de regerande ger sig rätten att betala ut ett jobbskatteavdrag på tolv och en halv miljard, i dessa dåliga tider med tillslagen broms, till dem som är lyckliga nog att ha ett arbete. I synnerhet när statsskulden ökas med den summan.

Tacksam är jag för svar på frågorna av i varje fall chefredaktören i den politiskt obundna tidningen VETERANEN.

 

Kommentarer

 1. ethaetha

  Inte för att du frågar mej, men vi är ju medvetna om att både SPF och PRO kallar sej politiskt obundna, men större delen av medlemskadern visar ganska tydligt var vi tycker oss höra hemma. Inget att göra åt, det sitter i benmärgen, tror jag.
  Men agera mot diskriminering SKA vi, vad vi än röstar på!

 2. GerdGerd

  Hoppas ingen misstycker när jag blir ordgnetig. Enligt min uppfattning är det skillnad på att vara opolitisk och att vara partipolitiskt obunden. Det mer allmänna uttrycket ”opolitisk” handlar väl mer om att inte ha något alls att göra med politik – OM VEM ELLER VAD kan det sägas f.ö.??? (ex. att politisera en annars opolitisk fråga). Att vara ”partipolitiskt obunden” är tydligare anser jag. Det är något som jag kräver av en pensionärsorganisation som exempelvis SPF och/eller PRO eller för all del Fredrika-Bremer-Förbundet (FBF), som jag är mer bekant med. FBF är en partipolitiskt obunden organisation.

 3. TatluserTatluser

  Kan en styrelse för en organisation vara politikst obunden när ordförande på höga uppdrag är engagerad för visst parti? I en styrelse är det ordförande som anger tonen när det gäller prioriteringar och val av strategier.

 4. Lasse-MajaLasse-Maja

  Varför kan in Du Vetgirig ställa frågorna direkt till politikerna? Varför gå omvägen via Silver och SPF?

  Vad jag hittills sett under hela mitt liv finns ett antal organisationer/folkrörelser som är noga med att kalla sig för politiskt obundna, men jag har ännu idag inte sett någon organisation/folkrörelse som lever upp till det epitetet. SPF, PRO och Hyresgästföreningen är några tydliga exempel. Utåt ger man sken av en sak men inne i organisationen ser man annat!

 5. TatluserTatluser

  Vetgirig engagerar både sig själv och oss andra, väcker tankar, funderingar och frågeställningar, det är väl så en blogg ska fungera? Vad vederbörande gör utanför bloggen vet vi inte om ingen berättar och det är knappast något tvång.

 6. GerdGerd

  Vi är olika vi människor. En del av oss har mest ”utgångar” d.v.s. talar om för andra hur allting ÄR (eller ska vara). Andra är mer försedda med ”ingångar” dvs är öppna för andras infall och synpunkter. Vetgirig tillhör de sistnämnda. Det är samtalet oss emellan som är poängen med bloggsajten Silvergenerationen som jag ser det. Och här finns utrymme för alla sorters människor. Dessutom tror jag att flera av oss silveraktiva också har kontakter med politiskt aktiva men det behöver nödvändigtvis inte redovisas här.

 7. Sherry

  Gerd skrev ”Dessutom tror jag att flera av oss silveraktiva också har kontakter med politiskt aktiva men det behöver nödvändigtvis inte redovisas här”
  Tack Gerd för vad du skrev, ingen vet riktigt vad vi håller på med utanför denna bloggen..
  Ett jubelrop kommer här: Halleluja…

 8. Hej,

  Här kommer svar på dina frågor:

  Fråga 1) Spf är en partipolitisk obunden organisation, vilket ni redan diskuterat här ovan. Veteranen är dess medlemstidning och har som policy att hålla på journalistiska principer. Därför har tidningen ingen partipolitisk färg.

  Fråga 2.) Det är många som ändå reagerat på detta, vi får många brev och har så fått under lång tid.

  Fråga 3) Detta är en fråga som vi tagit upp i tidningen med jämna mellanrum, på nyhetssidor, i analyser, och på insändarsidor, liksom på hemsidan. Vi kommer fortsätta att bevaka detta.

  Fråga 4) Hänger ihop med frågan tre och tyvärr har jag har inget bra svar att ge dig, men vi fortsätter som sagt att bevaka frågan. Det är många som är upprörda som du.

  Trevlig helg!

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen