Om "gunillago"

Återuppståndelse är inte att förakta. Saknat att kunna se vad ni har för er och vad livet erbjuder så här på "senhösten". 73-årig ålderstrött tant med lite att berätta, men en del att fundera över. Livets mättnad griper tag på ett särskilt vis.

Hör upp!

Skrevs 2017-11-30, 15:30 av gunillago

 

Snälla, se dokumentären ”Hem till varje pris” på SVTPlay. En kort film om hur äldreboendena läggs ner och de som inte klarar sig själva tvingas hem ”till varje pris”. Ett fullkomligt katastrofalt läge för oss äldre idag.

Hur många lägenheter skulle inte kunna erbjudas de yngre om man behöll de äldreboenden som så väl behövs. Man behöver inte bli dement för att behöva få stundlig hjälp. Filmen är ett mycket tydligt och bra inlägg i debatten om hur gamla har det idag – de som inte längre kan klara sig själva.

Kommentarer

 1. Elvira37Elvira37

  Ledsen, men den tänker jag inte titta på. Jag vet verkligen hur svårt det kan vara att få plats, när man verkligen behöver det. Har sett det på nära håll, när min granne blev dement. MEN jag vill inte ta ut bekymmer i förväg och redan nu bekymra mig för hur det kan gå för mig den dagen jag kanske behöver all hjälp. Jag försöker ta dagen som den kommer och bekymra mig minimalt för framtiden. Varje dag får bära sina egna vedermödor – att ta ut bekymmer för framtiden orkar jag helt enkelt inte med! Det får yngre politiker ta hand om!

 2. gunillago Inläggsförfattare

  Nej, det kan de inte. De förstår inte, trots äldre på nära håll, om de inte har vård om en anhörig. Men, man kan ju alltid ta sitt liv i förebyggande syfte ( grymt, jag vet) som gamling, hellre än att fundera på sin egen sits. Det kanske kommer ett litet piller som även en anhörig kan använda – är det så det är tänkt? Tillbaka till ättestupan?

 3. vetgirigvetgirig

  Nej jag kommer inte heller att se den filmsnutten! Jag vet hur det går till. I mer än tio år vårdade jag min alzheimersjuka hustru, med benägen hjälp utav samhället. Har inget annat än gott att säga om den samhälleliga hjälpen jag fick!
  Nu är jag betydligt äldre och också multisjuk. Prostatacancer som behandlats sedan 99, Spinal Stenos har jag lidit av i to år och en cancerdämpande medicin har givit mig hjärtbesvär (till och med infarkter.
  Två ggr har jag sökt in på trygghetsboende. Men NEJ. Varför? Jo jag är för duktig, sköter mig någorlunda själv, och vägrar Ljuga för att få mer hemhjälp!

 4. Elvira37Elvira37

  Bra Vetgirig! Visst känns det bra – att trots allt klara sig själv, så länge man kan! Håll ut! Det är toppen så länge man kan klara sig själv! Både för en själv och för samhället. Det är inte så länge sedan man inte kunde vänta sig något från samhället -och på många platser på jorden kan man fortfarande inte inte vänta sig någonting alls. Och visst är det skönt att man anses för duktig! Då är man det!’

 5. gunillago Inläggsförfattare

  Det handlar om en människa som inte längre klarar sig ALLS. Inte kan resa sig, inte ens sitta upp och inte klarar att larma. Det är väl helt OK att vilja klara sig, men det handlar inte om det. Denna människa skulle behöva få en plats på ett hospice, eftersom hon uppenbarligen valt att leva till slutet. Men, hon skickas hem!!

 6. vetgirigvetgirig

  Som jag sa, Jag vet hur det går till! Jag är mycket väl medveten att många blir hemskickade som helt hjälplösa paket. Därför låter mitt tidigare inlägg som rena skrytet, och det var inte min mening!

 7. Elvira37Elvira37

  Hur kan man skicka hem en så hjälplös människa? Då måste hon väl ha någon hemma i alla fall, som hjälper hen. Jag har förstått att man lägger mer och mer ansvar på de anhöriga. Det blir mycket billigare för samhället, men är det en äldre make/maka kanske de inte heller orkar hjälpa till så mycket som skulle behövas. Barn och barnbarn har ju ofta själva arbete hela dagarna, så dem kan man ju inte anlita. Hur har det gått för hen? Någon hjälp måste hen ju få!

 8. Elvira37Elvira37

  Det är verkligen tråkigt att sådant kan/får förekomma. Gud ske lov är det nog i alla fall rätt sällsynt, Sjukhusen tar ju alltid kontakt med socialtjänsten i sådana här fall och de är skyldiga att se till att patienten får den hjälp hon behöver. Så har det i alla fall varit i Stockholm och i Kronobergs län och i Kalmar län, där jag känner till förhållandena. Men. det är säkert så, att vanvård kan förekomma överallt och det är ju förfärligt!

 9. silverladynsilverladyn

  Jag har inte sett programmet, men det låter på din beskrivning som att det handlar om en äldre multisjuk kvinna i ”min” kommun. Hon var sk färdigvårdad på sjukhuset och bedömdes att hon skulle hem och prova innan man ev kunde diskutera ett äldreboende. Det var hennes mångåriga vännina som också hade egna funktionsnedsättningar som förutom hemtjänst och hemsjukvårdarpersonal som skulle bistå med omsorgen i hemmet.
  Det skrevs ganska mycket i lokaltidningen om hur kommunen hanterade dessa behov..
  Lokaltidningen och den lokala televisionen följde upp ett antal ”fall” och det visade sig att merparten avled efter en kort tid.
  Idag fungerar det bättre. Kommunen är i fas med efterfrågan och utbud enligt dem själva.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen