Om "gunillago"

Sjuttitre-årig kvinna som kommit att intressera sig för åldrandets speciella kontur. Meditativ verklighet gör en något extra nyfiken även om jag vet att vi också lider ibland av diverse åkommor och annat distraherande i verklighetens dis. Livets mättnad griper tag på ett särskilt vis... Har arbetat i omsorgerna för äldre och psykiskt och fysiskt funktionshindrade, förutom mitt måleri. Gården som visas var en älskad plats. En gammal kaptensgård i Småland.

Fördröjd pensionsålder

Skrevs 2017-11-30, 14:01 av gunillago

 

Ska nästa generations pensionärer behöva vänta längre på sin pension? Ja, då vill det till att du inte slitit ut dig och ska behöva klara dig på en mycket lägre sjukpension. Det vill till att du har kunnat spara av din kanske fattiga lön så att du klara av ditt liv.

Nu kan man, om jag förstår systemet rätt, skjuta på sin pensionering och få en respit i arbetslivet. Just nu kanske det verkar stimulerande och tillfredsställande – men hur blir det för de som sliter och jobbar för en billigare peng än du? Om den allmänna pensionsåldern höjs som en lagstadgad åtgärd? Kommer en sjukpension också att höjas eller ska den stå kvar på en lägre nivå.??

Javisst, privata försäkringar – eller de kollektiva genom en fackförening – kan hjälpa upp, men hur många som kommer att cirkla kring i de fåtaliga jobb som kommer att finnas i framtiden, kommer att kunna organisera sig?

De ”prissar” som idag befolkar riksdagen måste få ett motstånd från oss äldre. Många, många har det riktigt bra, men de som slitit i låglönejobben? De som kommer att slita än värre… ofta kvinnor, men lika ofta män i tillfällighetsbranschen, eller utan en fast anställning överhuvudtaget.

Dags för en ordentlig tankeskruv…?

 

Kommentarer

  1. Elvira37Elvira37

    Pensionsåldern kommer nog att bli flexibel – kanske mellan 60 -70. Och visst är det så, att de kommer att gynna dem med ”manschettyrken”, som inte slitet ut sina kroppar och som därför gärna fortsätter sina arbetsuppgifter till de fyller 70. Byggnadsarbetare och omsorgsarbetare kommer inte att orka med eller ha lust att jobba så länge. Den saken är klar. Dessutom är nog vi den generation som kommer att ha de bästa pensionerna och generellt den bästa standarden – trots allt . Våra barn och barnbarn får det nog sämre av två skäl. Pengarna kommer inte att räcka till och de har inte lärt sig spara – bara konsumera. Det är inte mer än ett par generationer sedan det var självklart att man var tvungen att spara för sin fram-tid (minns min farmor t.ex.).
    Du har rätt att ”prissarna” borde få sig en omgång. Förr hette det att ”statens kaka var liten och säker” (det var när jag var ung) och sedan sade man att lönerna skulle vara högre eftersom de hade så stort ansvar. Hej du – nu, när de felat å det grövsta, sparkas de uppåt och hamnar på platser som Generaldirektörer med arbete som de inte har kvalifikationer för….

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen