Om "gunillago"

Återuppståndelse är inte att förakta. Saknat att kunna se vad ni har för er och vad livet erbjuder så här på "senhösten". 73-årig ålderstrött tant med lite att berätta, men en del att fundera över. Livets mättnad griper tag på ett särskilt vis.

Det bildande

Skrevs 2018-02-17, 21:39 av gunillago

Några här på sidan har verkat lite förvirrade vad gäller bildning.

Det finns något som heter allmänbildning. Nej, det handlar inte om bestick om jag får bestämma, även om ett gott bordsskick är bra. Nej, mer om att kunna orientera sig i det som blivit till. Böcker tex; att kunna läsa är nog bra om man ska kunna bilda sig en uppfattning om saker och ting. Om du kan räkna tex; att kunna hålla reda på sina pengar är ju bra, eller hur? Eller att kunna räkna dagar så att du vet hur lång en vecka är och årets månader.

Bra, du kan läsa och räkna. Då kan vi se lite på hur du kan orientera dig i tiden. Du bör ha en liten aning om historien om ditt land och samhälle, eller hur? Jättebra om du vill jämföra ditt liv med andras runt om i världen. Sedan bör du kanske veta lite om klimatet där du bor och vad det betyder för de som fixar din mat. Kanske kan ekonomi också var en liten detalj du bör orientera dig om. Du behöver kanske inte bara räkna ören och kronor utan veta lite om hur det går till när man tjänar sina vinster på ditt arbete. Eller varför Skatteverket vill veta hur din ekonomi ser ut.

Sedan finns det ju tidningar och ett nätverk som tillhandahåller lite allt möjligt. Du kan läsa om vad som händer under dagen eller veckan. Du kan också få lite extra vetande om du har tillgång till en dator. Om du vill fördjupa dig ska du studera i skola och på universitet.

Sedan ska du, så klart, veta hur du beter dig gentemot din omgivning. Du ska inte stjäla eller slå någon. Inte heller ska du strunta i att säga hej, om någon hälsar på dig, även om du inte känner den personen. Ja, det var väl allt…

 

 

Kommentarer

 1. TatluserTatluser

  Heja Gunillago, visst är det så att bildning omfattar kunskap om och förmågan att anpassa sig till gällande regler i olika sammanhang, man ska uppträda hyfsat som det heter som att man undviker att släppa fisen när man står i kassakön även om det ibland kan vara svårt.

 2. bebebebe

  I söndagens kulturprogram kl 20 i TV2 talades det om mannens kris. I skolan går tjejerna om killarna och de har få tillfällen att demonstrera sin överlägsna styrka i en värld, där maskinerna övertagit manligheten. Killarna skaffar också en mindre ordförråd jämfört med de läskunnigare tjejerna,menade man i programmet, och finner pojkarna allt ointressantare och flyttar till stan där tydligen manskönet har lättare att göra sig gällande. I programmet fanns de som menade, att en mjukare mansroll skulle passa bättre i en värld där maskinerna sår för styrkan. Dvs göra mansrollen mjukare alltmedan kvinnoattityderna hårdnar. ”Bögighet” skulle vara den framgångsrika manssrollen. Fan trot,

 3. gunillago Inläggsförfattare

  Undrar varför mannen måste hamna i en kris för att han inte längre dominerar kvinnan? Vi är ju människor för höge farao. Inte behöver man väl ta en roll som homosexuell för det? Den hierarkiska manskulturen där macho-idealet styr är inte längre ett ideal, men inte sänks människovärdet för det.
  De kulturer som gör mannen till en förövare och brottsling behöver däremot diskuteras. Den starke och dominerande mansrollen har idag tagits över av gängkriminalitet och brottssyndikat. Det är däremot väldigt tragiskt.

 4. DidaniaDidania

  Bra skrivit, gunillago!
  Mitt hopp står till att fler fäder tar sitt faderskap på allvar och tar sin del av småbarnsåren.
  Det om något är en uppfostrande möjlighet till en ny manlighet som behövs i dag.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen