Om "gunillago"

Återuppståndelse är inte att förakta. Saknat att kunna se vad ni har för er och vad livet erbjuder så här på "senhösten". 73-årig ålderstrött tant med lite att berätta, men en del att fundera över. Livets mättnad griper tag på ett särskilt vis.

Åldrandets villkor

Skrevs 2020-02-10, 22:35 av gunillago

 

Proceduren att åldras – vad kan vara mer angeläget? Deltar i en samtalsgrupp just nu där vi talar om just det. Ett projekt i Sörmland som vill komma åt det som många idag drabbas av; ensamhet, med åtföljande depression. Alltför vanligt bland oss åldrande. Hur kan jag se mig själv i ljuset av att finna en acceptans och ett bättre liv?

Ett bra initiativ och en ventilation för de tankar som passerar i skedet mot avslutet. För mig en trevlig och välgörande process mot det som jag önskar alla som hamnat i detta med en oönskad isolering. Att bryta det ofrivilliga isolatet är ett steg i det som kan ge en mer välvillig syn på sitt åldersläge. Trots avtagande kroppsfunktioner och frågan om hur man ska tackla läget med en avtagande åldersvård. Svårt och känsligt med allt mer nedläggningshotat boende, tillsyn och vård.

Ibland vill man bara skrika; ja, vi är många fyrtiotalister och vi behöver fler äldreboenden för de som behöver. Hemtjänsten går på knäna med alltfler som behöver hemsjukvård. Så, alternativet är att lära sig se på sitt åldrande med tillåtande och accepterande ögon?? Kanske, men det hjälper ju föga de som behöver alltmer tillsyn… Man får vara tacksam, eller hur?

Kommentarer

  1. Jalle

    Ensamheten är ett stort problem när man blir gammal och vänner försvinner en efter en. Pensionärsföreningar är ringa eller ingen hjälp om man inte på ett så tidigt stadium som möjligt gått med, rest, spelat bridge, och provat viner och på det sättet kommit att ingå i en grupp. Jag har själv upplevt hur svårt det är att på ett senare stadium finna gemenskap där, kotterierna släpper inte in några nya i gemenskapen. Kanske vore gamla tiders ålderdomshem med sovsalar ett alternativ, där fanns i alla fall någon sorts gemenskap. Eller ättestupan, ett slut så gott som något.

  2. gunillago Inläggsförfattare

    Tack Jalle för din kommentar! Ja du, inte helt enkelt att skaffa kontakter på gamla dar och det är som du säger; släppa in nya i sitt etablerade sällskap verkar inte funka så bra.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen