Om "kylling"

Jag har varit med i Silvergen sedan början av 2006.Skrev ett inlägg och åkte utomlands ett bra tag. Åter på hemmaplan sedan 10 månader. Trivs med tillvaron i alla dess delar. Har alltid varit en föreningnsmänniska och haft många politiska uppdrag. Född i Landskrona varifrån jag flyttade i 20-års åldern, upp till det vackra Sundsvall. Där stannade jag - vi - i drygt 40 år och återvände till Skåne och Helsingborg för drygt 10 år sedan. Mina "uppdrag" i dag, är att vara ordförande i SeniorNet Helsingborg. En förening för 55 + som sysslar med allt vad som tillhör datorer etc. Drygt 350 medlemmar är vi. I övrigt sitter jag med kommunfullmäktige och är ordförande i Teaterstyrelsen. Dessa verksamheter och några till gör livet behagligt och intressant. Helsingborg - Sundets Pärla är med sitt läge mitt emot Helsingör och Kronborgs slott en av de "vackraste" platser som finns!!! Utanför våra fönster - cirka 200 meter ut i Öresund - kan vi varje dag skåda en intensiv sjöfart. Inte minst alla de lyxkryssningsfartyg som regelbundet passerar. Solnedgången har vi koll på året om. På vintern sjunker solen ner bakom Lousiana i Danmark och på sommaren ner bort över Kattigat. Mina yrken: Polis 12 år, skadereglerare 8 år, ombudsman i SKTF och TCO 18 år och liten företagare i cirka 10 år.

Nätmobbarna går igen!

Skrevs 2015-09-02, 13:26 av kylling
Nätmobbarna är nutidens ryktesspridare.
 
I en intressant artikel om att polisen varna för nätmobbarna, införd i tidningen Metro, den 31 augusti, har Advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson pekat på vad falska rykten ( rykten ) kan ställa till med för de utpekade.
Ryktesspridning är ett otyg av stora mått och måste minimeras så mycket det bara går. Men rykten och att snacka “skit” om folk har förekommit i alla tiden – långt innan nätet var påtänkt. Även nu pratas det vitt och brett i mindre folksamlingar, i kvarteret och på arbetsplatserna.
Ofta är det harmlösa rykten, men det förekommer att samtalet glider över till överdrifter och rent av “ljug”. Detta att skådeplatsen nu ligger på nätet – gör i sig ingen skillnad vad gäller ryktesspridningen.
Det är väl klart att händelser som väcker uppmärksamhet, som t.ex. våldtäkter, grov misshandel, mord stimulerar många människors nyfikenhet och därmed att intresserade söker efter “vem är gärningsmannen”.
Jag anser att tidningarna bär ett stort ansvar för den ryktesspridning som numera ökar i styrka på nätet. En av tidningarnas viktigaste uppgift är att skildra verkligheten med alla dess ingredienser; som vad har hänt och hur, hur kunde det hända och vilka är de inblandade. Det är just här… som tidningar hoppar av sitt ansvar. Ju klarare och tydligare en händelse beskrivs i media, ju mindre risk för rykten.
Det händer ofta att artiklar om händelser är ofullständiga på viktiga detaljer, men bara några timmar efter “det hänt något” är rykten i svang om vilka som är inblandade, hur det gått till och därmed är det fritt fram för de som vill “hitta på” eller vill köra ut felaktig info.
Jag är medveten om att det är en svår uppgift för redaktörerna att avgöra  vad som ska skrivas om händelser – men att hela tiden mörka viktiga uppgifter och alltid förklara “att det inte är av allmänt intresse” håller inte. Så om tidningarna uppfyller sina uppgifter; att korrekt och med finess skildrar verkligheten, kommer de illvilliga ryktesspridarna att tappa mark! Och…kanske kommer det då att ”gå bättre” för tidningarna
Tore Bryneholt
Helsingborg.

Kommentarer

  1. Lasse-MajaLasse-Maja

    Tyvärr så dagens media inte så noga med den undersökande sidan av journalistiken se bara på alla spekulationer i Lisa Holms-fallet! På sina håll har man redan dömt personer som inte ens är åtalade!

    Och med Internet så sprids allt på någon sekund runt hela jordklotet likt en snabb löpeld. Kanske skulle man minimera en del om man skar bort vissa så kallade sociala nätverk typ Facebook, Instagram med flera!

    Tyvärr tror jag inte pressens chefredaktörer kommer anstränga sig särskilt mycket för det är ju på skvaller och spekulationer man lever och får sålt flest lösnummer. Jag för min del köper bara dagstidning de dagar min lokala tidning inte utkommer.

  2. kyllingkylling Inläggsförfattare

    Lasse-Maja…Jag tror du har rätt i din analys om vad tidningarna lever på. Därför kan man spåra en dubbelattityd hos pressen. De säger sig värna om sanningen – men de slarvar med fakta uppgifter och ibland ”hittar” de på saker och ting. Det är ju inte för inte… som det går dåligt för flertalet tidningar och därmed blir en del journalister utan jobb. Jag önskar en tidning som söker sanningen, förklara den och blir liksom en allmänbildning för läsarna. Sedan kan samma tidning ha sidor där det kan spekuleras fritt på. Irriterande är – tycker jag – när redaktörer säger sig företräde det allmänna intresset och frankt kan säga att vi tog inte in uppgifterna för den har icke ett allmänt intresse! Tänk vad de kan och vet!!!

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen