Om "kylling"

Jag har varit med i Silvergen sedan början av 2006.Skrev ett inlägg och åkte utomlands ett bra tag. Åter på hemmaplan sedan 10 månader. Trivs med tillvaron i alla dess delar. Har alltid varit en föreningnsmänniska och haft många politiska uppdrag. Född i Landskrona varifrån jag flyttade i 20-års åldern, upp till det vackra Sundsvall. Där stannade jag - vi - i drygt 40 år och återvände till Skåne och Helsingborg för drygt 10 år sedan. Mina "uppdrag" i dag, är att vara ordförande i SeniorNet Helsingborg. En förening för 55 + som sysslar med allt vad som tillhör datorer etc. Drygt 350 medlemmar är vi. I övrigt sitter jag med kommunfullmäktige och är ordförande i Teaterstyrelsen. Dessa verksamheter och några till gör livet behagligt och intressant. Helsingborg - Sundets Pärla är med sitt läge mitt emot Helsingör och Kronborgs slott en av de "vackraste" platser som finns!!! Utanför våra fönster - cirka 200 meter ut i Öresund - kan vi varje dag skåda en intensiv sjöfart. Inte minst alla de lyxkryssningsfartyg som regelbundet passerar. Solnedgången har vi koll på året om. På vintern sjunker solen ner bakom Lousiana i Danmark och på sommaren ner bort över Kattigat. Mina yrken: Polis 12 år, skadereglerare 8 år, ombudsman i SKTF och TCO 18 år och liten företagare i cirka 10 år.

Hur fritt ska det fria ordet vara?

Skrevs 2017-04-24, 13:51 av kylling

Bokmässan i Göteborg  2017 – bojkottas av 127 författare.

I dagarna har en särskild kulturdebatt blommat . Ledningen för Bokmässan har efter en livlig debatt i fjol, nu låtit tidskriften Nya Tider få ha sin plats på mässan. Detta har 127 kulturpersoner reagerat emot – de vill inte vistas i samma lokal som tidskriften.

Grunden för bojkotten är att Nya Tider sprider och agerar för antidemokratiska idéer – därför kommer de 127 inte till mässan.

Om detta kan alla ha en  uppfattningar  om – vara eller icke vara – , men egentligen handlar allt också om det fria ordet – hur fritt ska det vara?

Är det rätt metod att inte vilja vistas i samma rum som ”mina fiender”? Hur får jag dessa att bli omvända … att tycka som jag?

För mig står det klart, ska jag påverka och åstadkomma en förändring måste jag vistas i närheten av den jag vill ”förändra”.  Dels vill jag gärna förstå vad min medmänniska tänker och tycker samt varför och dels därefter vill jag påverka hen att tycka annorlunda och detta sker  bästa öga mot öga.

Jag respekterar de 127 och deras åsikter, men tycker att de borde med sin erfaren av att jobba med ord  - det fria ordet – vara synnerligen lämpliga för en öga mot öga debatt. Sedan finns alltid risken att den som blir ”mobbad” också kan få medlöpare bara av denna anledning.

Rätten till det fria ordet ska alla äga och få nyttja  – varje förbud  är en spik i demokratin. Obehagliga åsikter ska bekämpas med ord och saklighet – inte med instängdhet och utträngning!

Kommentarer

 1. GerdGerd

  Det fria ordet är fritt – och skall så vara enligt min och de flesta andras uppfattning i en demokrati som vår. Kyllings inlägg är ett viktigt inlägg. Han har rätt i att det är bättre att vara nära dem som ska ord-bekämpas än att inte vara det.

 2. DidaniaDidania

  Också jag tycker att Kyllings inlägg är rätt.
  Förstår att man vill visa sitt motstånd – eller sin avsky – men det är alltid bättre att bemöta motståndare med sakargument.
  Man kan ju även tycka att våra politiker skulle kunna vara vuxna nog att tala med alla partier som finns i Riksdagen – även om man inte gillar varandra.

 3. vetgirigvetgirig

  Ja vi har nu blivit väl medvetna om vilket som blir resultat av att inte vilja vistas i samma rum, som påstådda fiender. Ty påstått har SD betraktats som fiender av övriga politikersverige! några ytterligare terrorangrepp, så ger jag mig fasen på att SD växer ytterligare och distanserar sig ännu mer från moderaterna. Så går det när ingen ens törs gå i polemik med dem!

 4. bebebebe

  Författare har rimligen rätt att uppträda endast på de fora de vill, om inte deras kontrakt med deras förlag säger annorlunda.
  Om någon vill framföra åsikter som ligger innanför lagens råmärke må de väl få göra det i tryckfrihetens namn. Precis som de som inte delar deras åsikter har rätt att framföra detta. Att tiga ihjäl oönskade åsikter är brukar vara svårt.

 5. kyllingkylling Inläggsförfattare

  Det är med det fria ordet som med kärleken och demokratin… de ska underhållas och må bra !Men… det är många som ivrar för att en del av det fria ordet ska regleras – ty de gillar inte allt som sägs och skrivs! Då börjar en vandring med myrsteg vars konsekvenser ingen kan se och till ”sist” står vi där utan det fria ordet! Vi får aldrig slappna av i vår vaksamhet!

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen