Om "kylling"

Jag har varit med i Silvergen sedan början av 2006.Skrev ett inlägg och åkte utomlands ett bra tag. Åter på hemmaplan sedan 10 månader. Trivs med tillvaron i alla dess delar. Har alltid varit en föreningnsmänniska och haft många politiska uppdrag. Född i Landskrona varifrån jag flyttade i 20-års åldern, upp till det vackra Sundsvall. Där stannade jag - vi - i drygt 40 år och återvände till Skåne och Helsingborg för drygt 10 år sedan. Mina "uppdrag" i dag, är att vara ordförande i SeniorNet Helsingborg. En förening för 55 + som sysslar med allt vad som tillhör datorer etc. Drygt 350 medlemmar är vi. I övrigt sitter jag med kommunfullmäktige och är ordförande i Teaterstyrelsen. Dessa verksamheter och några till gör livet behagligt och intressant. Helsingborg - Sundets Pärla är med sitt läge mitt emot Helsingör och Kronborgs slott en av de "vackraste" platser som finns!!! Utanför våra fönster - cirka 200 meter ut i Öresund - kan vi varje dag skåda en intensiv sjöfart. Inte minst alla de lyxkryssningsfartyg som regelbundet passerar. Solnedgången har vi koll på året om. På vintern sjunker solen ner bakom Lousiana i Danmark och på sommaren ner bort över Kattigat. Mina yrken: Polis 12 år, skadereglerare 8 år, ombudsman i SKTF och TCO 18 år och liten företagare i cirka 10 år.

Enklare jobb till flyktingarna?

Skrevs 2015-11-20, 09:19 av kylling

Enkla jobb en – doft från gamla tider!

Flyktingarna strömmar till vårt land och här råder brist på bostäder och jobb. Samhällsapparaterna kör för högtryck med åtföljande brister att fylla behoven. Då uppträder en del partiledare och personer med bra yrken och goda inkomster med en “lysande” vision; – det måste skapas enklare jobb åt flyktingarna.

Visionärerna säger sig veta orsaken till varför de enklare jobben saknas. Jo…det är lönebildningen som är boven. Inte med ett pip berör de vad som hänt under många år – att företagen och samhällsverksamheterna varit nödsakade driva på en rationalisering så konkurrenskraften ökar och vårt välstånd kan bestå.

De som nu ser “de enkla jobben” som en lösning på sysselsättningen, måste väl inse att då får effektiviteten här och var i företagen stryka på foten, men också att vi återskapar de enkla och ofta tunga arbetena. På nytt föder vi en andrahands arbetsmarknad, där de med de enkla jobben dels blir utpekade och dels får en sämre arbetsmiljö samt lägre lön.

Nu upprepar sig avarterna från det gamla samhället, med en tudelad arbetsmarknad och en markant skillnad mellan de som har goda förhållanden och de som har enkla dito. Jag tycker det är makabert att de “välbärgade” pekar ut vad som är enkla jobb, med åtföljande sämre arbetsmiljöer och löner, när många av dem kommer att serva de välbärgade.

Då är vi snart där igen – en mera ojämlik arbetsmarknad med lukt från gamla tider. Risk finns att “kampen” som givet, bra arbetsmiljöer, bort med tunga och enformiga jobb samt en hygglig löneutveckling, kan var ogjord. Ett sådant system göder de långt ut på vänsterkanten eller liknande partier och så är kampen igång, med en doft från gamla tider, som jag trodde vi aldrig skulle återse !

 

 

Kommentarer

 1. silverladynsilverladyn

  Ingen risk att det kommer att ske. Olika försök med ” tidsbegränsade konstruerade” arbetsmarknadslösningar för långtidsarbetslösa, socialbidragstagare etc, har gjorts lite då och då under de senaste 30 åren och den största och starkaste motståndare har varit och fortfarande är, är den svenska fackföreningsrörelsen. De olika fackförbunden värnar om sina egna och släpper inte gärna in åtgärder som ska underlätta för andra.

 2. Alisa

  Ett enkelt och lågavlönat arbete är väl bättre än att leva på bidrag hela livet?

  Men nu har ju sådana jobb rationaliserats bort, så det blir svårt att återskapa dem. Möjligen sk rutjobb.

  Ojämlikt? Ja, men har inte ojämlikheten redan ökat, det är lång tid sedan folkhemmet.

  Men sedan gäller det att kunna överleva på låglönejobben också. Kanske genom att de får lägre skatt. Annars kan vi se på USA, där det inte går att försörja sig på ett låglönejobb utan man måste ha två, om man inte har en (helst mer högavlönad) partner/make/sambo att dela kostnaderna med.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen