Om "kylling"

Jag har varit med i Silvergen sedan början av 2006.Skrev ett inlägg och åkte utomlands ett bra tag. Åter på hemmaplan sedan 10 månader. Trivs med tillvaron i alla dess delar. Har alltid varit en föreningnsmänniska och haft många politiska uppdrag. Född i Landskrona varifrån jag flyttade i 20-års åldern, upp till det vackra Sundsvall. Där stannade jag - vi - i drygt 40 år och återvände till Skåne och Helsingborg för drygt 10 år sedan. Mina "uppdrag" i dag, är att vara ordförande i SeniorNet Helsingborg. En förening för 55 + som sysslar med allt vad som tillhör datorer etc. Drygt 350 medlemmar är vi. I övrigt sitter jag med kommunfullmäktige och är ordförande i Teaterstyrelsen. Dessa verksamheter och några till gör livet behagligt och intressant. Helsingborg - Sundets Pärla är med sitt läge mitt emot Helsingör och Kronborgs slott en av de "vackraste" platser som finns!!! Utanför våra fönster - cirka 200 meter ut i Öresund - kan vi varje dag skåda en intensiv sjöfart. Inte minst alla de lyxkryssningsfartyg som regelbundet passerar. Solnedgången har vi koll på året om. På vintern sjunker solen ner bakom Lousiana i Danmark och på sommaren ner bort över Kattigat. Mina yrken: Polis 12 år, skadereglerare 8 år, ombudsman i SKTF och TCO 18 år och liten företagare i cirka 10 år.

Asylsökande får automatiskt bidrag…

Skrevs 2017-05-19, 15:15 av kylling

OPINION, Svt. · ”Man kommer som asylsökande till Sverige för att söka skydd och då får man automatiskt bidrag, men man måste ansöka om att få jobba. Det borde väl rimligtvis vara tvärtom”, skriver gästgivaren Jeanette Bohman.

Det blir många flyktingar som upptäcker något nytt då de kommer till Sverige. De blir väl omhändertagna med bidrag och av socialarbetare… Något helt nytt för dessa personer, eftersom de tidigare i livet fått klara sig själva…Blir de bidragsinvalidiserade??? Kan vara så! Och då får bidrags-Sverige en stor kundkrets att sköta om.

Allt kostar och det blir uttag från den gemensamma välfärdskassan…vem tror då att denna gemensamma kassa räcker??? Jo Blåögda pensionärer som ropar på högre pension, kortare köer till sjukvården och kortare väntetider för plats inom äldrevården. Men de ”skola få ett besvärligt uppvaknande”, när de står i väntans kö.

Tänker… ibland verkar det som om ”folk” tror att väldfärdskassan aldrig sinar. De måste tro att någon annan  fyller på den och därför finns utrymme till allt. Välfärdskassan har skapats av ett idogt arbetande folk, för att då behov uppstår kunna njuta av uttagen från kassan. Om då det kommer personer som aldrig lagt ett öre till kassa och får ut bidrag – hur går det då? Jo… det blir indragningar ”här och var” och den välfärd som tidigare utlovades – den blir vi blåsta på! Kallas för solidaritet!

Kylling

Kommentarer

 1. gunillago

  Du lever i en internationaliserad värld nu. Traumatiserade och krisskadade måste kunna ta vägen någonstans. Världens rika borde inse det. Då handlar det om att få dessa människor på fötter så att de KAN jobba. Detta gäller inte de som lyckats ta sig in i välfärden ”bakvägen” sas, men de har en fattig bakgrund eller har begått brott i sitt hemland. En SÄPO-fråga.
  Vem som är vad är ett problem så klart, men släpp taget om reviret, vi kan snart alla ligga i diket.
  Världens alla rika borde nu ta sitt ansvar för alla länders välfärd.

 2. Jalle

  Bidrag är något i grunden fel, att få pengar utan någon motprestation sänder fel signaler. Det gäller alla, både svenskar och invandrare. Sedan kan man alltid diskutera vad motprestationer ska vara. Det kan vara att plugga svenska på heltid eller att utföra arbeten som inte skulle bli utförda annars; städa i parker, snöröja trottoarer på vintern och liknande. Att ta emot bidrag sänker självkänslan, de allra flesta vill göra rätt för sig.

 3. silverladynsilverladyn

  För länge sedan, när Sverige inte var ett så välbeställt land, var regelverket lite annorlunda. Det var anpassat efter dåtidens ekonomiska förhållande.
  Min mamma berättade om hur det var när hon kom till Sverige.
  Mamma och min moster kom till Sverige med de ”Vita bussarna” De som kom på den tiden var också traumatiserade och krigsskadade från sin tillvaro i koncentrationslägren.
  Till en början delade man upp dem. Svårt sjuka hamnade på sjukhus/sanatorier, en del hamnade i olika uppsamlingsläger etc.
  Mamma och moster hamnade i uppsamlingsläger och skulle då få ”äta upp sig” och förberedas att bli en del av samhället. De fick stanna en kortare tid i uppsamlingslägret och sedan var det bostad och jobb som gällde.
  Mamma och moster hade turen att ”hitta” ett omodernt järnspiselrum de kunde dela. Den enda myndighetsinblandning de hade i sina liv, var att de var tvugna att anmäla sig hos polisen en gång i veckan. Myndigheterna ville veta var ”utlänningarna” fanns någon stans.

  Arbete var heller inga svårigheter att få. På den tiden var textilindustrin stor och båda två fick arbete på Nyborgs yllefabrik. Det var arbetskamraterna på fabriken som var deras ”svensklärare”. Det var där de fick hjälp med det svenska språket, den svenska kulturen, den svenska maten, de svenska sederna mm.
  Mamma hade turen att träffa pappa ganska så snart hon kom till uppsamlingslägret och tack vare mina farföräldrars välkomnande och omhuldande om mamma och min moster blev de snabbt integrerade i det svenska samhället. Att alla mina fastrar och farbröder hade samma välkomnande av mamma när hon och pappa blev ett par gjorde mammas nya liv till ett bra liv.

  Förr fanns det gott om okvalificerade arbeten, men bostäder var det sämre med, men där det fanns hjärterum fanns också stjärterum och svenskarna var mycket hjälpsamma och värnade om de överlevare som kom hit från koncentrationslägren.

  Idag har vi ett annat samhälle och i vår välvilja har vi glömt bort att människor som är kapabla att ta sig till Sverige genom allsköns faror också är kapabla att ta ansvar för sina egna liv även när de är här om ”samhället” tillåter dem att göra det.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen