Om "kylling"

Jag har varit med i Silvergen sedan början av 2006.Skrev ett inlägg och åkte utomlands ett bra tag. Åter på hemmaplan sedan 10 månader. Trivs med tillvaron i alla dess delar. Har alltid varit en föreningnsmänniska och haft många politiska uppdrag. Född i Landskrona varifrån jag flyttade i 20-års åldern, upp till det vackra Sundsvall. Där stannade jag - vi - i drygt 40 år och återvände till Skåne och Helsingborg för drygt 10 år sedan. Mina "uppdrag" i dag, är att vara ordförande i SeniorNet Helsingborg. En förening för 55 + som sysslar med allt vad som tillhör datorer etc. Drygt 350 medlemmar är vi. I övrigt sitter jag med kommunfullmäktige och är ordförande i Teaterstyrelsen. Dessa verksamheter och några till gör livet behagligt och intressant. Helsingborg - Sundets Pärla är med sitt läge mitt emot Helsingör och Kronborgs slott en av de "vackraste" platser som finns!!! Utanför våra fönster - cirka 200 meter ut i Öresund - kan vi varje dag skåda en intensiv sjöfart. Inte minst alla de lyxkryssningsfartyg som regelbundet passerar. Solnedgången har vi koll på året om. På vintern sjunker solen ner bakom Lousiana i Danmark och på sommaren ner bort över Kattigat. Mina yrken: Polis 12 år, skadereglerare 8 år, ombudsman i SKTF och TCO 18 år och liten företagare i cirka 10 år.

Äldre ska lockas flytta – så flyttkarusellen får fart!

Skrevs 2017-08-04, 10:44 av kylling

Ålderns höst har många inslag. Här något som borde intressera oss som verkar på dessa sidor – har politiken rätt i dessa bostadsfrågor och får den äldre befolkningen bättre möjligheter till ett boende på äldre dar – då allt sviktar?

Flera politiska partier har synpunkter på de förändringar som regeringen har gjort och anser ändringarna otillräckliga och vill  slopa taket för uppskov av reavinstskatten och även ta bort uppskovsräntan.

”Vi behöver öka rörligheten. I dag är det många äldre som bor kvar i sina villor istället för att flytta till en mindre lägenhet”, säger Mats Persson, från Liberalerna.

Som en tredje åtgärd föreslår Liberalerna generösare regler för andrahandsuthyrning, vilket enligt partiet skulle leda till ett större utbud av bostäder.

Ovanstående är saxat ur Dagens Industri och visar att Liberalerna inte är ensamma på arenan i att föreslå ändringar enligt ovan. Flertalet partier anser att åtgärderna är viktigtiga för att komma till rätta med den enorma bostads-bristen och ett led i att öka rörligheten på bostadsmarknaden

Man torgför förslag om sänkta skatter och räntor som ska få många äldre – par eller ensamma – att flytta från sina ”stora hus och lägenheter” och därmed ge yngre personer chansen att få en lägenhet – detta kallas flyttkarusellen.

Det kan vara rätt och det kan vara fel – hur vet man att effekten av lägre kostnader per automatik ökar rörligheten?

Det kan också vara så… att de äldre vill bo kvar i sina ”stora hus och lägenheter” för de trivs där och i området, känner folket, nära till butikerna och bra kommunikationer för att ta sig hit eller dit.

Men det kan också vara att en flyttning anses vara jobbig, att de inte vill skiljas från sina minnen i bostaden, från möbler, konst och annat. De nyttjar kanske  Rut eller Rot, som lär göra livet enklare.

Blir de äldre mer benägna att flytta till mindre lägenheter, sälja sitt hus eller bostad och därmed lämna sitt invanda mönster, vänner, bekant, butiker för att på ålderns höst slå ner sina bopålar på okänd mark? Och…kanske rätt snart flytta igen, till en lägenhet med äldreservice?

Tidernas stora bostadsbrist löses inte med ”sådanahär” åtgärder. Bristen måste angripas med stora drag som snarast skapar fler bostäder av skilda slag, där priserna för boendet kan kontrolleras och varieras. Allt annat må betraktas som kosmetiska eller delar av lite valfläsk.

Inte någon vet allt i denna viktiga fråga och därför kan ett meningsutbyte om själva sakfrågan ge en del svar?

Jag blir ibland störd av de politiker som tror sig veta hur den äldre befolkningen vill ha det med t ex sitt boende. I stället borde politiken koncentrera sig hur välfärden ska fungera för den stora grupp äldre som förr eller senare får behov av ett modernt äldreboende i alla dess former och som inkluderar service. Här är det också frågan om en bostadsbrist som drabbar de äldre som inte längre kan ”bo själva”.

Vem är bättre än ni att svara på detta och lite till. Så kom igen med tankar och åsikter i ämnet.

Kommentarer

 1. TatluserTatluser

  Så långt det är möjligt bör samhällsmedborgaren givas valfrihet inom de demokratiska reglerna, sen är det upp till var ock en att välja och det är inte alls så lätt, som du skriver, men givetvis skall inte politikerna tvinga en speciell grupp medborgarna (pensionärerna) att begränsa t.ex. deras boendeval på grund av mot dem speciellt riktade regler. Tyvärr färgas allt mera politiker och samhället i övrigt gentemot äldre av en allt mera ifrågasättande attityd, vi begriper naturligtvis inte vår eget bästa och då kan samhällets styrande passa på och bestämma, gärna i riktningen som befrämjar beslutsfattarnas mål även när det försämrar för de äldre. Ett är säkert det vet vi av lång erfarenhet, att om man tvingas mot sin vilja att lämna den invanda trivsamma sociala gemenskapen i bostadsområdet påverkas hälsan ofta mycket negativt och påföljden blir ökad samhällskostnad, men så långt tänker väl inte politiker. Vi måste som du skriver höja rösten, vi är ju numera så många och det kanske är dags att politikerna allt mera beaktar vetenskapligt bekräftade kunskaper för alla i livets tillvaro, alla kategorier, positiv utvecklig. – Läste för en stund sedan om Bruno Latour om verkligheten och politikernas okunskap i sakfrågor.

 2. FloraFlora

  Jag tycker att du har skrivit ett bra och tankeväckande inlägg, som dock borde ha lagts under ”Diskuteras just nu”, i stället.
  Nej politikerna vet nog inte så mycket egentligen och kan inte styra människor på det sätt de tror. Äldre människor har helt enkelt väldigt olika behov och ekonomiska förutsättningar.
  Att det finns bostadsbrist, det vet vi ju och att många äldre har behov av anpassade bostäder det vet vi ju också. Men alla äldre är ju inte skröpliga. Jag kan bara veta vad jag själv behöver just nu och kan inte sia om min framtid, mer än att jag vet att jag förmodligen kommer att behöva mer hjälp, här hemma eller på ett äldreboende. Det jag ser runt omkring mig i den välmående stockholmsförort jag bor i, är att en hel del äldre säljer sin villa och flyttar till en bostadsrättslägenhet, som också ligger i denna förort. Många har sina barn i närheten också.
  Men visst är det säkert en del, som räknar ut, att med den kraftiga reavinstbeskattningen som är, så är det nog så att man drar sig för att flytta. ”Det lönar sig inte ”, har jag hört någon säga, som skulle vilja flytta från en stor bostadsrätt till en mindre för att få ner sin månadskostnad och få pengar över för att dryga ut sin låga pension.

 3. sonswasonswa

  Hur som helst så ska man själv bestämma att man vill flytta. Inte låta sig övertygas av andra att man ska flytta. Jag har flera exempel på att barn och andra övertalat föräldrar att de ska flytta från sin invanda lägenhet till en annan, som ligger en bit från det kända området. Sen har personen i fråga inte trivts på det nya stället, blivit sämre och kan inte ta sig ut från lägenheten själv. De bekanta den gamle/a hade på det gamla stället kan inte heller ta sig bort till den nya bostaden för att hälsa på eller tycker bara att det blivit för långt. Där sitter den som flyttat låst i sin nya fina lägenhet i stället för att då och då ta emot besök om hen bott kvar. När man är gammal och har bott länge på ett ställe blir man invand och har svårt att knyta nya kontakter på ett nytt ställe. Men … alla är vi olika och det som är en lösning för den ena är det inte för den andra. Huvudsaken är att man väljer själv. Då har man störst möjlighet att det blir ett bra val.

 4. vetgirigvetgirig

  Vad jag behöver för att kunna bo kvar i min lägenhet, det är att inte att belasta samhället med massor av hemtjänst, som kostar samhället mycket pengar. nej det är att ha möjlighet till ”gymträning” så pass att min rörlighet fortsätter att ge mig den trygghet som behövs för att något år till bo kvar i min lägenhet. Som det nu är så vill de bestämmande ”dyvla” på oss pensionärer hemtjänst så vi, som de säger, klarar oss själva i hemmet. Tills dess att de tänkta påvra trygghetsboendena är färdigbyggda.
  Nej fram för gratis ”gymträning” för pensionärer över åttio år!

 5. sonswasonswa

  I Haninge, där jag bor, finns det tillgång till gratis gym på våra Träffpunkter för äldre. Problemet är nog bara att få pensionärerna att gå dit. De som går dit är väldigt aktiva i alla fall.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen