Om "Gerd"

Trettiotalist som har ägnat arbetslivet åt ledarskap i offentlig förvaltning och i ideell organisation. Fritidspolitiker på 60- och 70-talet.

Fläskpannkaka igen…

Skrevs 2018-01-07, 16:50 av Gerd

Med risk för att jag använt ”fläskpannkakerubriken” tidigare så blir den nu återanvänd. Jag har nu för första gången , tror jag, gjort en fläskpannkaka. Receptet fann jag i en av min mammas många kokböcker och anledningen till att jag gjorde denna maträtt är att min aptit är usel och jag hoppades att just fläskpannkaka skulle återuppväcka matlusten. Nåja, fläskpannkakan blev okej och jag åt en bit men någon återuppväckt  större aptit åstadkom den inte hos mej. Jag tror ändå att just fläskpannkaka kan locka fram igenkännande hos äldre på institutionerna däremot tror jag inte att fläskpannkaka gör någon större lycka på Nobelfesten.

Kommentarer

 1. PaulThomasPaulThomas

  Fläskpannkaka är en god rätt. Faktiskt kan nog smaken förbättras till nästa tillfälle. Jag tycker mig ha märkt att många av de klassiska husmansrätterna vinner på att gosa till sig. Du kanske skulle ge pannkakan en chans till?
  Har svårt att tänka mig fläskpannkaka på Nobelfesten. Där verkar riktig mat och rejäla portioner vara bannlysta. Kungligheter och övriga noblesser skulle säkert hamna vilse i pannkakan om de erbjöds riktigt äkta svensk mat!

 2. DidaniaDidania

  Till Nyår hade vi gäster och jag skulle laga Jansson till 5 personer. För att göra det riktigt gott hade jag köpt en stor burk orensade ansjovis. Så gjorde jag förr i tiden – men denna gången blev det ett drygt jobb att rensa fiskarna. Burken måste ha stått i affären länge (det är väl ingen mera som köper orensade ansjovis) – fiskarna var helt ok i smak och lukt men så mjuka och nära upplösningstillstånd att det var extra svårt att rensa och särskilt att få bort skinnet! Det gör jag aldrig om – men kommer att hålla mig till de platta burkorna med rensade.
  Jansson blev emellertid väldigt god och blev snabbt uppäten!
  Detta apropos gamla svenska rätter som kan väcka en slumrande aptit?

 3. GerdGerd Inläggsförfattare

  Jag skulle inte komma på tanken att köpa rensad ansjovis, som inte alls smakar som orensad. Jag tar inte bort skinnet bara fiskens ”innehåll” och ryggben på den orensade ansjovisen. Janssons Frestelse är en höjdare!

 4. vetgirigvetgirig

  Att göra Jansson, har alltid varit mitt ”jobb”, och jag håller med Gerd, det är rena tjänstefelet att inte använda sig av orensad anjovis, även om rensningen är ett ”kladdgöra”.
  Beträffande ugnspannkaka med fläsk, så var jag ”flockledare” ett par år åt min sons två hundar, en greyhund och en jack russel. Tikar båda!
  Ofta gräddade jag ugnspannkaka till dem. Det gillade dom!
  Dom lade sig bakom mina fötter redan när jag knäckte äggen till smeten!

 5. TatluserTatluser

  Fläskpannkaka har jag aldrig sett, inte heller smakat, kanske något man kan göra med överbliven julskinka som nu ligger uppskuren i burkar i frysen, ”Janson” är däremot en klassiker även på mitt matbord, men numera med filéer, tiden rinner iväg så fort numera så jag hinner inte med allt för krångligt, eller kanske tiden är densamma men att det är armar och fingrar och knoppen som blivit långsamma.

 6. bebebebe

  Jag säger bara Raggmunk. Den lokala Golfrestaurangen är berömda för sina munkar, men vi har hitintills inte behövt utnyttja restaurangen tjänster någon gång. Jag vet inte om det krävs att man anskaffar rutiga byxor och går en kurs i järnnia för att få utnyttja den, men kanske det finns någon kortkurs för penschisar man kunde ta för munkarnas skull, om detta skulle vara erforderligt. Hustrun övertalades till ett försök, men det blev rårakor,som inte är riktigt desamma. Dessutom var fläsket i magraste laget, men visst var rårakor (utan rutiga byxor) helt acceptabelt

 7. PaulThomasPaulThomas

  I går åt vi fläskpannkaka igen. Den var återuppvärmd från ett tidigare tillfälle. Så himla god! Den smakade som en blandning av wienerbröd och pizza. Frasig och fluffig. Kanske har det med återuppståndelsen att göra? Fläskbitarna var lagom salta och hade fin textur.
  Fläskpannkaka blir det igen och igen..

 8. DidaniaDidania

  Jag trodde, jag hade blivit svensk och kände till alla de klassiska svenska läckerheterna – men Fläskpannkaka har jag då aldrig sett på min väg – långt mindre smakat!

  Efter alla hyllningar här börjar jag undra – hur görs denna spis?

 9. GerdGerd Inläggsförfattare

  Kära Didania här är receptet:

  Fläskpannkaka enligt Hemmets Kokbok 1952
  6 pers

  4½ – 5 dl mjöl
  ( ½ tsk salt)
  1-3 ägg
  1 l mjölk
  300 g rimsaltat fläsk eller rökt skinka

  Pannkakssmeten beredes som Ugnspannkaka, Fläsket skäres i små tärningar och stekes i stek- eller långpanna. Pannkakssmeten vispas upp och hälles i och pannkakan gräddas i god ugnsvärme. Den kan också gräddas som tunna pannkakor. Ugnstemp 225 -250 grader. Omkr ½ tim.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen