Om "Gerd"

Trettiotalist som har ägnat arbetslivet åt ledarskap i offentlig förvaltning och i ideell organisation. Fritidspolitiker på 60- och 70-talet.

Döstädning i sylådan

Skrevs 2018-11-08, 12:27 av Gerd

Rättare sagt är – i sylådorna. Jag har stickat och sytt i alla mina dagar och har sparat garner, tygrester, knappar och band i två rymliga korgar, två skrin och i en knappask. Nu efter sortering är det en hygglig ordning på mönster, tyger, spetsar, snedslåar, garner, sytråd och knappar i alla de färger. Vet herrarna vad en snedslå är? Nä, jag kunde väl tro det! Snedslå är, om ni inte visste – ett band skuret på snedden så det inte rispar upp sig vid klädsömnaden.

Nu vet jag hur mycket jag sparat genom åren, kanske ena dottern kommer att le igenkännande och rentav bli inspirerad att göra något av allt detta.

Kommentarer

 1. PaulThomasPaulThomas

  Måste erkänna att jag inte hade en aaaning om vad en snedslå är.
  Men utan att känna skammens rodnad på kinden. För nu spelar det väl ingen större roll längre. Systädning i dölådan får vi ägna oss åt till syvende och sist ändå när vi ligger där som sybehöriga snedslåar. Tysta som ormslåar.

 2. AmandaAmanda

  Det är tydligt att snedslåar är förbehållet kvinnorna! I varje fall de som ägnat sig åt sömnad. Annars låter ju ordet som något som har med snickeri att göra.

 3. vetgirigvetgirig

  Snedslå skulle man kanske kunna kalla de slånar inuti eller utanpå ett dörrblad för att dörrbladet ska hålla sig rektangulärt

  Eller vad säger snickarmästaren PT?

 4. PaulThomasPaulThomas

  Visst stadgar en snedsträva konstruktioner som ska vara parallella, vetgirig. Somliga kallar denna snedslå för nar. Det är som bekant lätt för en rektangulär konstruktion att bli en romb utan stadga.

 5. AmandaAmanda

  Snedsträva är alltså detsamma som nar. Intressant att äntligen få veta vad nar är. Det trodde jag annars enbart var något som försigkom i korsord!

 6. BirgittaMBirgittaM

  Jag hade för en tid sedan anledning att gå igenom alla mina knappar i syskrinet. Förr brukade jag klippa loss och spara knappar från en del klädesplagg, då det var dags att kassera plaggen. Jag hade inte en aning om att jag sparat så mycket! Det dök upp knappar från plagg jag haft i ungdomen! Det väckte många minnen. Där var knapparna från min klubbjacka och där var knappar från en tjusig dräkt jag haft och där fanns knappar från den bruna manchestersoffan osv. Där fanns också slagna knappar från en blus sydd av en sömmerska!
  Att man sparat knappar beror väl säkert på att man trott att man skulle använda dem igen och att de ju inte tar så stor plats.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen