Om "Gerd"

Trettiotalist som har ägnat arbetslivet åt ledarskap i offentlig förvaltning och i ideell organisation. Fritidspolitiker på 60- och 70-talet.

Bortglömda delikatesser

Skrevs 2019-04-20, 13:04 av Gerd

 

En av mej bortglömd delikatess var inlagd sill med kokt färskpotatis och smör. Ena dotterns och min morgonpromenad gick till Saluhallen där inlagd sill köptes och svindyr färskpotatis på ICA.  Min annars så usla matlust kom i alla fall tillbaka vid dagens sillunch.

Till dagens fika skall en bakad chokladkaka avnjutas. Jag är road av matlagning (till skillnad av ätning). Middagsmaten kommer att bli Wallenbergare med ärter och potatismos. Jag gör mitt bästa för att min mat ska smaka väl.

Kommentarer

 1. BirgittaMBirgittaM

  Visst är det väl trevlig då man hittar tillbaka till glömda delikatesser och då de dessutom smakar bra. Själv blev jag häromdagen påmind om kålpudding. Jag insåg att det måste var 20 år sedan jag åt det. Receptet kollades upp, maten inhandlades och tillagningen var enkel. En liten finess, som jag minns från tiden min mamma lagade detta, var att tillsätta ett äpple skuret i bitar. Puddingen smakade underbart gott med potatis och lingonsylt. Räckte i flera dagar i mitt singelhushåll.

 2. vetgirigvetgirig

  Finns det någonting som går upp mot färsk, vitskrubbad potatis med en klick kallt smör? I swå fall skulle det vara en kolpudding, med brunsås som det är sting i , lingon förstås. Broder Curre i Spanien talade nyss om att han skulle äta det i Murcia, Om bilen tillät!

 3. Jalle

  Inte ska man ha potatis till kålpudding, men det ska vara rikligt med kål. Samma sak med bruna bönor och fläsk, där äter en del potatis till.

 4. vetgirigvetgirig

  Vitskrubbad färsk potatis med en klick smör betraktar jag som en kulinarisk rätt, och jag har inte påstått att det ska vara till kålpudding.

 5. GerdGerd Inläggsförfattare

  Nu har jag lagat kålpudding – för första gången. Det blir den sista. Receptet med många, många ingredienser blev inte någon höjdare. Tacka vet jag färskpotatis med smörklick!

 6. DidaniaDidania

  När sjukdom och handikap begränsar tillvaron – blir maten mere o mera viktig – fast man inte äter samma kvantitet som tidigare, så handlar det nu mest om kvalitet.
  Vi äter mindre o mindre kött – och äter vi kött blir det oftast kyckling – någongång lamm.
  I dag blir det paprika som jag har förvälld i kokande vatten en stund – sedan fyllda med stekt svamp och purjolök även vitlök- riven ost på och in i ugnen. Serveras med ris och en sallad.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen