Om "PaulThomas"

Jag är en händig man. Gillar att renovera hus. Efter en 25-årig grafikerbana blev jag plötsligt trappsnickare. Därefter jobbade jag som metallarbetare, informatör, vaktmästare och kvalitetskontrollant. Men egentligen är jag ju tecknare sen barnsben. På tal om barnsben, har barnbarn som är nåt alldeles extra! Har haft (och renoverat) gårdar och fritidshus i Småland, Gästrikland och nu Hälsingland. När arbetsmarknaden inte längre efterfrågade mina tjänster dunsade DEN STORA FRIHETEN över mig. När jag i mitt anletes svett bygger hus arbetar jag med äldre beprövad teknik för att skapa sparsmakad trevnad.

Stark i nyporna?

Skrevs 2020-01-10, 14:22 av PaulThomas

Moderna förpackningar skapar jätteproblem. Ständigt får den som har kraft i nyporna hjälpa till med lockvridningen. Ofta jag som klarar riktigt besvärliga lock. Men till och med den kraftfulle kan stöta på problem.

Den effektivaste vridaren är nog oljefilteravdragaren, som är tillverkad för att vrida loss oljefiltret på bilmotorn. Detta oljefilter liknar en vanlig burk, därför har verktyget fått göra tjänst i köket.

2020jan 003

Här ser vi de tre gripklorna i öppet läge. Vid vridning av spärrhandtaget nyper klorna ihop och greppar rejält tag om plåtlocket.

2020jan 004

Här har gripklorna fast grepp om lockets ytterkant. Nu är det bara att vrida handtaget.

En vanlig polygriptång kanske ligger och skräpar någonstans? Den är inte heller så dum för lite mindre diametrar.

2020jan 005

Här ser vi den polygripiska tångens fördelar. Dess gap kan varieras i en stegad skala.

Ytterligare några kraftfulla verktyg från mekanikvärlden är rörtången, ”amerikanska skiftnyckeln” och en vanlig skruvtving. Alla dessa kan bringas att knipa tag för att vrida loss ett trilskande lock.

2020jan 006

Kämpa på men varning för avdragaren överst i bildserien. Den kan vid oförsiktigt hanterande lätt krossa en glasburk! Ta det varligt & lycka till!

Kommentarer

  1. silverladynsilverladyn

    För några år sedan när kraften och värken i händer och handleder blev ett stort handikapp fick jag samma problem som du. Det reumatiska satte sina spår. Man kunde inte ens öppna eller greppa mjölkpaketet. Vinflaskor med skruvkork var helt omöjligt att öppna. Ja sådär höll jag nog på i något år innan jag insåg att en polygrip och en bra vass skruvmejsel blev bra hjälpmedel.
    Skruvmejseln lirkar jag in under burklockskanten tills det ”ploppar till” och det inre lufttrycket släppt och man kan öppna burken utan några problem.
    När jag var i hjälpmedelsboden fanns det också bra saker, men det var hiskeligt dyrt där, så en JULA butik blev istället till hjälp.

  2. Jalle

    Ofta är det vakuum i burkarna som håller emot och gör det svårt att öppna. Jag tar en spetsig kniv, sätter spetsen mot locket och slår ett litet hål och vips så går det lätt att öppna. Jag tycker att allt fler tillverkare går över till tetrapack , glasburkar med lock är nog på väg ut.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen