Om "PaulThomas"

Jag är en händig man. Gillar att renovera hus. Efter en 25-årig grafikerbana blev jag plötsligt trappsnickare. Därefter jobbade jag som metallarbetare, informatör, vaktmästare och kvalitetskontrollant. Men egentligen är jag ju tecknare sen barnsben. På tal om barnsben, har barnbarn som är nåt alldeles extra! Har haft (och renoverat) gårdar och fritidshus i Småland, Gästrikland och nu Hälsingland. När arbetsmarknaden inte längre efterfrågade mina tjänster dunsade DEN STORA FRIHETEN över mig. När jag i mitt anletes svett bygger hus arbetar jag med äldre beprövad teknik för att skapa sparsmakad trevnad.

Gäst hos överjordiska underjorden

Skrevs 2018-07-14, 19:02 av PaulThomas

I skogen råder som vanligt friden. Ett par tranor går in för landning på kalhygget. Blåbären börjar få färg.

Plötsligt hör jag en röst. Häpet snor jag runt men ser först ingenting. Detta är nog på väg att bli lite obehagligt. Då ser jag handen. En hoppfullt vinkande hand. Kom, säger rösten.

2018juli 125

Mossan, riset ger vika och en öppning bildas. Utan att göra motstånd glider jag sakta ner i hålet. Tranornas skrik är det sista jag förnimmer från jordskorpan. Ska jag slukas, mitt i skogen av ett pratande slukhål? Här är mörkt.

Skalbaggar och daggmaskar drar sig skyndsamt undan. Kom ner hit, manar rösten. Multnande dofter, fuktig mull. Slukhålet tycks anpassat till mitt midjemått och jag dalar sakta vidare. Genom jord, morän och massor av rottrådar. Varför går det så makligt, undrar jag. Rösten förklarar att jordgasernas tätare densitet bromsar markvandrares fall.

Tusenfotingarna trampar ner nematoderna under sin flykt. Snigeln på min arm börjar besväras av den tilltagande värmen. Då jag tagit mark ser jag mig omkring. Här är ljusare och riktigt hemtrevligt, trots allt. Jag är i Paradiset blir jag upplyst om! Här? Paradiset? Undrar jag totalt trollbunden. Ja, fortsätter min guide, ni människor har fått allt om bakfoten. Himlen råder här nere och det ni kallar helvetet är i den iskalla rymden. Ni har i princip missuppfattat allting. Moder Jord tar hand om alla till sist. Förvånat stammar jag: men skulle pärleporten vara här, mitt i den hälsingska skogen? Ja, våra infarter finns överallt, förklarar min jordängel. Här är alla som förtjänat vara här. Här finns de. De gör allt de önskar syssla med. All upptänklig service får de av våra vittror, gnomer och alver. Men, undrar jag, var finns då skärselden? Är inte den här nere, nära jordens heta inre? Nej nej, får jag till svar, skärselden håller ni människor på att skapa på själva planetytan. Klimatet är på väg att omöjliggöra allt däruppe.

Då jag frågar om datorer funkar här nere får jag veta att ”molnet” ligger här i underjorden. Tidigare Silvergenmedlemmar fortsätter gärna sitt bloggande här med förtjusning i jordgemenskapen. All data samlas i jordmolnet. Där sitter förresten Barbro LillBabs Svensson, hon kom nedstigande i april. Vill du gå fram och hälsa? Jag avböjer, medan jag viftar bort en sorgmygga från kinden.

Inte vill jag klampa in i det allra jordiskt heliga och påverka tidens gång. Nej, jag vill upp till storskogen igen, om det går för sig, föreslår jag. Visst, svarar min jordbundne ärkeängel, småknytten visar dig vägen upp till jordelivet. Lycka till ett tag till! De jorddoftande gaserna tryckte, pressade mig tillbaka upp till marken.

Det kändes riktigt omtumlande att åter ha fast mark under fötterna. Nu är det bara att vandra vidare hemöver. Vad ska jag berätta — kommer någon att tro mig? Tranorna skränar likt ett gällt hånskratt på min väg mot verkligheten.

2018juli 130

Kommentarer

 1. vetgirigvetgirig

  Hej PT. Det var ingen dålig ”skröna”, Du bjöd oss på!
  Förresten är det någon som vet vad som finns, eller inte finns på denna vår jord?

  Förra årets gröda var en av de absolut bästa, och årets gröda skjuter vår självhushållnings-grad i sank.

  Det verkar gå fort åt ”helvete”.

 2. PaulThomasPaulThomas Inläggsförfattare

  Hej Vetgirig!
  Ett underskönt skogsrå berättade att hon tjänstgjort i Västeråstrakten, kan det vara hon du skrev om nyligen?

 3. gunillago

  Hej du! Välkommen att skicka ner långa svarta rötter ner genom jordens alla lager in i magman. En vise kan ge dig råd och ge dig stöd i ditt sökande.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen