Om "PaulThomas"

Jag är en händig man. Gillar att renovera hus. Efter en 25-årig grafikerbana blev jag plötsligt trappsnickare. Därefter jobbade jag som metallarbetare, informatör, vaktmästare och kvalitetskontrollant. Men egentligen är jag ju tecknare sen barnsben. På tal om barnsben, har barnbarn som är nåt alldeles extra! Har haft (och renoverat) gårdar och fritidshus i Småland, Gästrikland och nu Hälsingland. När arbetsmarknaden inte längre efterfrågade mina tjänster dunsade DEN STORA FRIHETEN över mig. När jag i mitt anletes svett bygger hus arbetar jag med äldre beprövad teknik för att skapa sparsmakad trevnad.

Blåsippans tid

Skrevs 2019-05-11, 09:21 av PaulThomas

Så här års ses många vandra till skogs. Flera har passerat vår tomt för att ”titta om blåsipporna har kommit.”

Jag som inbillat mig att linblommans mer blekblå ton var hälsingarnas favorit. Nej, blåsippor, (Hepatica nobilis heter de nobla växterna) är upphovet till de skogliga folkvandringarnas tid.

Inte bara i vår by är blåsippans ankomst viktig. En gubbe på gympan skulle cykla för att ”titta efter den vackraste blomman.” Att gå några kilometer var oöverstigligt för hans protesfyllda knän. Härstammandes från västerbotten så är blåsippan nästan exotisk tyckte han.

Det mesta går lekande lätt på gymnastiken. Där förekommer dock en plågsam rörelse. Vi ligger alla på magen med händerna under hakan. Då gäller det att på uppmaning lyfta upp huvudet och hålla kvar. Oerhört jobbigt. Prova gärna själv! Då vi äntligen får sänka våra huvuden är de inte helt olika blåsippor vad färgen anbelangar!

övning1

övning2

Kommentarer

 1. Jalle

  Din plågsamma rörelse påminner mig om gubben som gick till doktorn och klagade.
  -Det gör så ont när jag håller handen så här.
  - Låt då bli att hålla handen så där.

 2. PaulThomasPaulThomas Inläggsförfattare

  Varför gör vi något som är plågsamt? Vi ägnar oss inte åt självspäkelse! Men vi tänjer och böjer i närheten av det fysiskt möjliga. Lagom mycket, tillräckligt ansträngande, allt för att vänja kroppen. Passivitet bidrar som vi alla vet till en förtvining av muskelstyrkan. Vi gör alla rörelser i mån av egen känsla och uppfattning av stärkande och efterföljande välbefinnande.
  Utan gymnastiken kanske jag inte skulle kunna bära omkring mina betongplintar lika spänstigt. Utmed en husvägg gör jag nämligen en utbyggnad. Härtill åtgår en hel del plintar (om c:a 60 kg styck) som jag gräver ner i 60 cm djupa hål. Hitintills har jobbet flutit på skapligt. Det hela ska resultera i ett sovrum på markplan för att underlätta trappgåendet för äldre (höfter och knän) vilka börjat oja sig.

 3. Jalle

  Jag har gått hos flera fysioterapeuter och alla säger de samma sak; man ska inte träna så det gör ont. ”Att tro att ju mer smärta, desto bättre effekt stämmer inte. Smärta i sig har ett enda egenvärde och det är att tala om att något är fel” skriver William Apró, doktor inom medicinsk vetenskap med inriktning mot muskel- och näringsfysiologi

 4. AmandaAmanda

  Javisst. Minns åren vi bodde i Västerbotten, och min farmor tyckte det var så synd om oss, som inte fick se blåsipporna. Hon bodde i Uppland, och ett år skickade hon upp en liten rund plåtask med posten. Inuti hade hon lagt blåsippor, försiktigt förpackade med fuktig mossa. De klarade sig utmärkt och var fortfarande fina när vi fick dem!

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen