Om "PaulThomas"

Jag är en händig man. Gillar att renovera hus. Efter en 25-årig grafikerbana blev jag plötsligt trappsnickare. Därefter jobbade jag som metallarbetare, informatör, vaktmästare och kvalitetskontrollant. Men egentligen är jag ju tecknare sen barnsben. På tal om barnsben, har barnbarn som är nåt alldeles extra! Har haft (och renoverat) gårdar och fritidshus i Småland, Gästrikland och nu Hälsingland. När arbetsmarknaden inte längre efterfrågade mina tjänster dunsade DEN STORA FRIHETEN över mig. När jag i mitt anletes svett bygger hus arbetar jag med äldre beprövad teknik för att skapa sparsmakad trevnad.

ATT TILLHÖRA EN RISKGRUPP

Skrevs 2020-04-07, 06:08 av PaulThomas

Vi som nyttjar den här sidan tillhör samtliga riskgruppen. Vi riskerar, med vår skörhet och våra underliggande sjukdomar att drabbas av ohälsa. Vi blir då oundvikligen beroende av andras stöd.

Likadant sker i skogens fascinerande värld. Riskor, basidiesvampar, finns i inte mindre än 80 arter. De känns igen på att foten går tvärt av när den bryts. Då  även vätska utsöndras.

Riskorna lever i symbios med vissa bestämda träd. De tunna trådarna, mycel, drar nytta av trädens rötter. Likaså nyttjar trädet svampens förmåga att lättare ta upp fukt och näringsämnen ur jorden. Detta förhållande kallas  för mykorrhiza.

Några riskor är till exempel: skäggriska, brandriska, dvärgbjörksriska, blodriska, ekriska, granriska, hasselriska, mandelriska, alriska och tallriska.

Vem vet, dessa svamparter är kanske lyckligt lottade trots allt, de har ju sällskap och ett slags kompanjonskap som säkert många äldre skulle uppskatta i sin vardag.

riska

 

Kommentarer

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen