Om "bebe"

Jag är en egotrippad 77-årig ingenjör som älskar att formulera mig om livet, som jag tycker är väl värt en blogg. Att skriva ner gårdagens upplevelser tycker jag också känns som ett sätt att bromsa tiden. Jag publicerar mig varje dag på pensionismerblog.wordpress.com och normalt var annan dag på Silvergenerationen och ibland på Facebook. Man måste hålla sin IT levande, kanske.

Nostalgia från förr och nu

Skrevs 2017-06-07, 10:19 av bebe

Vindar och källare kan vara fantastiska nostalgiplatser. Jag glömmer aldrig min fars källare, som vi röjde när han flyttade till hemmet. Främst minst jag det rikliga läkemedelsförrådet som fanns där. Vi plockade ur alla tabletterna ur deras förpackningar och for ut till tippen i Landskrona med dem, där vi kastade ut dem, till måsarnas ohöljda upphetsning. Huruvida vårt tilltag ökade eller minskade måsstammen vet jag inte, men jag hoppas brottet är preskriberat.

När jag häromdagen gick upp på vinden på mitt radhus hittade jag en låda full av nostalgia. Bland annat låg där

DSCN4055

min gamla cigarrsnoppare, som jag under min ungdom utnyttjade för att gör ”Schwartze Trix” rökbara. De brasilianska (?) cigarrerna fick mig att lugnt sitta i en fåtölj och njuta, vilket gav mina barn chansen att i lugn och ro få prata med sin normalt extremt aktive fader. Tänk vad rökning kunde göra för faderbarn kontakten på den tiden,

b_räknesticka

Jag hittade också min första räknesticka, som vår mattelärare uppmanade oss att anskaffa och detta trots att den var av den föraktlig plasten och inte av de exklusiva träslag (påron?) som de tjocka Faber Castell stickorna var utförda i. Plaststickor var på den tiden lika föraktade som kulspetspennor, som ju allmänt känt förstörde handstilen. 

Plötsligt inser jag hur gammal jag är. Undrar om ungdomar som aldrig kämpat med logaritmtabell kan förstå det fulla värdet av räknestickor. Som ju också hade den fördelen gentemot dagens räknare, att man själv måste hålla reda på var decimalkommat skulle sitta, dvs hålla kontroll på rimligheten i räkneresultatet.

För övrigt bjöd Nationaldagen på Viktoria i slottsparken vid Görväln, där korvröken stod lika tät som publikhavet. Mycket barn, mycket gamlingar och en hel del föräldrar. Hur många nysvenskar som tagit sig dit vet jag inte, men de huvuddukar jag såg tillhörde alla folkdansarnas dräkter. Viktoria höll för övrigt ett bra tal, jag tycker hon sköter sina representativa plikter väl. Men jag avundas inte hennes yrkesval. Hursomhelst ställde förutom de kostymklädda SÄPOmännen även hela naturen upp och kunde förutom av Viktoria njuta av såväl barnkörer som förortens blåsorkester.

Kommentarer

 1. PaulThomasPaulThomas

  Nostalgia från förr och nu. Min näsa rinner ungefär likadant. Är det nostalg i?
  Bland ting jag grävde fram bakom fjöset låg ett cigarrmunstycke. Det är av vit plast och en kompis brukade röka dessa smalare cigarrer. Eftersom han fortsatte sitt rökande så finns han följdaktligen inte längre till.
  Bror min har flera gånger försökt lära mig räknestickan men det är utsiktslöst. Att hålla reda på decimalkommat och inse rimligheten i räkneresultatet är blaha blaha. Där existerar inga som helst rimligheter. Dessutom glömmer jag hela tiden bort vilka siffror jag verkligen borde komma ihåg.

 2. GerdGerd

  Jaså herrarna rökte cigarrer! Själv rökte jag Rillo, som var ”nyttigare” än cigarretter – inte var rullade med papper utan tobak – som om det var pappret som var skadligt?! Också jag slutade med rökning, år 2001 närmare bestämt, då cancern kom till mej. Men jag lever fortfarande…det gör däremot inte Rillo.

 3. vetgirigvetgirig

  Var det verkligen plast i de första räknestickorna? Var det inte någon form av Bakelit? Jag mins så väl de första svångremmarna i plast, som kom genast kriget hade slutat, och Gabardinkostymerna. En av klasskamraterna fick heta Gabardin-Pelle.
  Nu är jag ute och cyklar, Gabardin har visst med vävningstätheten att göra. Men blev populärt ungefär vid den tiden som nylonskjortorna oh svångremmar i plast kom från USA.

  BEBE: Enligt Wikipedia var stickorna ursprngligen av trä,och mahogny är ett träslag som nämns. Senare var ofta i akryl eller polyamidplast enligt artikeln. Min far tror jag hade en i trä, själv har jag bara haft stickor i olika plastsorter samt en i metall, som jag köpte i Östtyskland.

 4. TatluserTatluser

  Gabardin var populärt redan för hundra år sedan starkt och tjockt tyg och användes i förkläde inte minst när fars kompis skulle byta skor på hästarna och far hade gabardinbyxor på sig när han gav sig ut i vinterväder och hästarna körde ut avverkad massaved till bilvägen.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen