Om "bebe"

Jag är en egotrippad 77-årig ingenjör som älskar att formulera mig om livet, som jag tycker är väl värt en blogg. Att skriva ner gårdagens upplevelser tycker jag också känns som ett sätt att bromsa tiden. Jag publicerar mig varje dag på pensionismerblog.wordpress.com och normalt var annan dag på Silvergenerationen och ibland på Facebook. Man måste hålla sin IT levande, kanske.

Höstvandring i Stockholms underjord

Skrevs 2018-10-06, 12:47 av bebe

Så hamnade jag på visning av konsten på  stationerna City och Odenplan. Sådana visningar arrangeras av SL (?), och vi fick en trevlig och kunnig guide som visade oss delar av den för 40 miljoner inköpta och installerade konsten i stationerna.

Den fb_tunnelb_klocka

Det första konstföremål jag fick syn på var klockan, som i stiliserad form visar aktiviteter kring Cityterminalen. Aktiviteterna växlar kontinuerligt med den aktuella förväntade aktiviteten i hus och på närliggande gator, Och när timmen blir hel händer något, precis som det gör i ett gökur. Vad som händer vet vi inte. Än.

b_tunnelbana_val

Den stora valen, eller vad det nu är, står uppställd i en korridor. Den är glatt och inte avsedd som klätterställning. Varken barn eller fyllon inbjuds till att inta vilsamma ställningar i konstverket, faktiskt inte resenärer heller. Men valen är ganska imponerande på något sätt.

b_tunnelbana

Här en tjusig vägg som skiftar utseende beroende på betraktningsvinkel. Lite kall men snygg, tycker jag.

b_tunn_tak1

Här ett originellt tak med prismor som solstrålar styrs in mot med intressanta effekter.

b_tunnel_foto

Här har en konstnär fotograferat olika vintermotiv i Stockholm och gjort ett kollage, som sitter bakom bubbligt glas. Mycket illusorisk och fotografens bekanta har avbildats på samma sätt som på vissa traditionella kyrkomålningar. Ett stycke verklighet fäst vid en pelare i underjorden.

Detta bara några av de bilder jag fick med mig, bilder man kan fundera över och som kanske kan bli till fler med tiden.

Hursomhelst en väldigt intressant visning som man säkert kan läsa mer under rubriken tunnelbanekonst eller något liknande.

 

Kommentarer

  1. PaulThomasPaulThomas

    Stockholms tunnelbanesystem är en lång rikligt försedd konstsalong. Spännande prydd med olika konstverk hela vägen.
    Att resenärerna ska möta konst i sin vardag på detta sätt är naturligtvis ingen självklarhet om det ”blåbruna” alternativet tar över. Kultur är något man betraktar som smått onödigt från högerhåll verkar det.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen