Om "bebe"

Jag är en egotrippad 77-årig ingenjör som älskar att formulera mig om livet, som jag tycker är väl värt en blogg. Att skriva ner gårdagens upplevelser tycker jag också känns som ett sätt att bromsa tiden. Jag publicerar mig varje dag på pensionismerblog.wordpress.com och normalt var annan dag på Silvergenerationen och ibland på Facebook. Man måste hålla sin IT levande, kanske.

Förkyld Kalevala

Skrevs 2017-10-10, 16:23 av bebe

Nej. Hos mig hoar inga ugglor och inga möss tror jag springer runt och äter isolation, i varje inga möss med  klackjärn. Inga grannar rör sig hellre högljutt och luftvärmepumpen avger sin varmluft tyst och försiktigt. De största ljudchockerna kommer av mina ideliga nysningar som för närvarande kommer allt tätare. Jag försöker förklara bort dem som allergier, men det finns  en uppenbar risk, att det är förkylning på gång. Förkylning hör liksom ihop med höst liksom med influensavaccinering, som man ju bör undvika vid krasslighet.

Tiden har på sistones gått åt Kalevalaläsning, som vi skulle ha behandlat i dagens bokcirkel, som dock blev inställd på grund av möjlig förkylning. Texten i Kalevala kännetecknas inte enbart av sövande versmått utan även av intressanta påståenden om diktanvändning. Till exempel för att bråka med bortrövade flickor som inte trakteras av att bli bortförda av en smed, oberoende av hur skicklig han är i sitt hantverk. Sådan tjej kan tydligen med diktmetoder förvandlas till en trut via dikt, vilket jag aldrig försökt. Men sådan diktövertalning kräver nog uttryckligt samförstånd nuförtiden.

I Kalevala finns också Sampo, som är någon slags undermaskin som tydligen kan producera mat utan tillfört bränsle och som kanske även har andra undergörande egenskaper (Gral). Jag kommer inte ihåg om något liknande undergörande föremål förekommer i andra nordiska sagor.

 

 

Kommentarer

  1. gunillagogunillago

    Det var länge sedan jag läste Kalevala. Minns mest illustrationen i tavlan med den döde sonen där modern sitter med handen på dennes bröst med förtvivlans uttryck i sitt ansikte. Intressant läsning tyckte jag då av Finlands nationalepos och fin målning av en nationens mästare. Minnet slinter när det gäller namnen.

  2. PaulThomasPaulThomas

    Vem vet, att smeta ut Kalles kaviar under skidorna gör kanske susen! Tål att prövas. Kallevalla. Annars avtvättbar med vanlig hårSampo.

    Bebe: Har Du verkligen försökt tvätta bort Kalles kaviar med Hårshampo? Detta betvivlar jag. Speciellt sådan kaviar på undersidan av skidor som valla. Hur få schampon dit? Dessutom är Kalles kaviar ganska så adhestiv så att säga och hur man skall komma åt skidornas undersidor förstår jag inte alls.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen