Om "bebe"

Jag är en egotrippad 77-årig ingenjör som älskar att formulera mig om livet, som jag tycker är väl värt en blogg. Att skriva ner gårdagens upplevelser tycker jag också känns som ett sätt att bromsa tiden. Jag publicerar mig varje dag på pensionismerblog.wordpress.com och normalt var annan dag på Silvergenerationen och ibland på Facebook. Man måste hålla sin IT levande, kanske.

Bokcirkel om Selma

Skrevs 2017-04-19, 19:01 av bebe

Idag skall vår läsecirkel behandla Selma Lagerlövs Gösta Berlings saga. Under stigande motvilja har jag kommit igenom alla de 443 sidorna utan att dock helt kunnat hålla reda på vare sig alla de sköna, skälmska  men lättledda/nyfikna och slutligen beslutsamma och tappra kvinnogestalterna och kavaljerernas mer eller mindre oansvariga ”skälmstycken” och slutliga förvandling till ansvarsmedvetna hårt arbetande nyktra medmänniskor. Och många gånger funderat över om boken bara är en samling veckotidningsnoveller med söndagsskoleinriktning. Men inte kommit fram till något riktigt svar. Gud och djävulen är båda ytterst påtagliga i historierna där djävulen verkar betydligt mer konsekvent i sin djävlighet än gud i sin nyckfulla godhet. Och allt med ett moraliskt slut utan opassande glädje.

Jag kan inte undgå att fundera över Selma Lagerlöf där hon satt någonstans i Landskrona efter skolarbetsdagen och skrev sin roman fylld av de historier hon hört i sin barndom? och kanske sin längtan efter glädje och äventyr  och kanske en dröm om att bli  bli förd av en underbar vacker man, men som hon slutligen ärbart brutit med. Det slår mig plötsligt att boken inte, vad jag minns, beskriver någon syndig graviditet ? lättsinnet hade tydligen sina gränser?

Det finns många episoder jag minns. Speciellt kanske inledningskapitlet när den försupne prästen räddas av en gudasänd predikan men vars effekt sedan saboteras av en supebroders insats. Om Gud som leker med Gösta Berling. Vad handlade Gudsgäcket egentligen om för Selma själv? man undrar. Får se vad de andra cirkelmedlemmarna tycker-

För övrigt fortsätter jag min jakt på min farmor. Hon talade någon gång lyriskt om den polske ädlingen ”Ponjatovski” som tydligen spritt sin säd bl a i Blekinge. Det sade också (tyst) att hon var adopterad, men om detta tiger kyrkboken. Men jag skall fortsätta leta bland svårtydda prästanteckningar. Vad jag nu skall ha den kunskapen till?Att göra min farmor till en Selmadröm att kunna utnyttjas på berättarcafeer? Ibland vill jag inte veta vad jag vill.I varje fall inte för tidigt.

 

 

Kommentarer

 1. GerdGerd

  När jag tittade i min ”Dikt och data” från skoltiden har jag om Gösta Berlings saga strukit under ”Men det är impulser och irrationella krasfter som på gott och ont styr människornas handlande” och ” ”Hon är förhäxad av äventyrens vilda jakt. Kan idag undra över varför just dessa rader ströks under… de kanske förhäxade också mig?!

  BEBE: enligt Bratt Wittström är boken en slags feministisk inlaga. Men sånt kan ju inte jag från det patrnikala lägret förstå- Undrar om någon annan kan det-

 2. minimalminimal

  Appropå både bokcirkel och släktforskning. Har just läst ut Haren med bärnstensögonen, en släktkrönika om en från början rysk familj (judisk) och deras överlevnad och återuppbyggnad efter andra världskriget.
  Slukade boken från pärm till pärm.

  BEBE. Tack för tipset.
  ps.hälsa katten.ds

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen