Om "bebe"

Jag är en egotrippad 81årig ingenjör som älskar att formulera mig om livet, som jag tycker är väl värt en blogg. Att skriva ner gårdagens upplevelser tycker jag också känns som ett sätt att bromsa tiden. Jag publicerar mig varje dag på pensionismerblog.wordpress.com och normalt var annan dag på Silvergenerationen och ibland på Facebook. Man måste hålla sin IT levande, kanske.

Åskbröd

Skrevs 2018-07-31, 13:54 av bebe

Så tog jag mig orådet för att baka i måndags. Och detta trots att luften riktigt skälvde av oförlöst åska. Jag vet inte varför åska och brödbakning inte går ihop, men så är det.Mitt vanligtvis så normala danska ölbröd jäste normalt första jäsningen. Så jag vräkte i ytterligare vetemjöl, men se, det föll inte i god deg. Degen vägrade att umgås med vetemjölet som bildade en klistrig massa på degutsidan, dit det inte fick komma in. Jag körde maskinen minut efter minut tills maskinen vägradegå längre.I tråget fanns då en otäck mässa som klibbade med allt som kom i närheten. Jag var i närheten. åskOch till slut fick jag med slev och kniv föra över geggan i avsedda plötformar, där den lade sig till viss vila och pliktskyldigast låg kvar den en timmars efterjäsning som anbefallts. Och den gick med in i ugnen utan protester och kom ut som fastklibbade tegelstenar med plåthölje. Jo, det gick att få loss, men små områden nära plåtkanten var fast i formen och krävde ett avsevärt losstagningsarbete. Och frånsett det oestetiska att försöka breda smör på trasiga mackor smakade de inte helt fel. Jag hade besegrat det åskskakade brödet! Fast vackra blev mackorna inte. Men någon åska blev det inte,vare sig knall eller regn. Regnet trivs kanske på hög höjd där det seglar omkring som moln och kan betrakta arbetsvattnet som helikoptrarna kastar i elden hela tiden.Det är nog trevligare att vara moln.

Kommentarer

  1. SickanSickan

    Vad tråkigt att det inte blev perfekt, men bra att det smakade gott ändå. Tror att det var för fuktigt i luften? Bara en tanke från en novis. Jag blir latare och latare vad det gäller att baka. Åldern? Svärsonen är däremot en baddare på att baka gott bröd och förser mig med påsar för infrysning då och då. Hårt bröd är nog favvo ändå, med stark ost eller varför inte makrill.

  2. TatluserTatluser

    För mycket länge sedan hörde jag talas om att jästen fungerar inte om den blir för varm, det kanske hade fungerat om du satt in degen i kylskåpet en stund. Det är flera år sedan jag slutade baka bröd, det går bara åt en skiva pr dygn så det blir enklast att ta med en limpa hem när jag går från butiken.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen