Om "Flora"

Jag är född på 40-talet. Bor i en stockholmsförort. Är intresserad av kultur, natur, resor och IT. Med kameran i ena handen och hunden i den andra, ger jag mig gärna ut på långpromenader och fotograferar.

Rörstrands slott

Skrevs 2012-10-16, 16:59 av Flora

 

 

Blog image

Jag hade aldrig hört talas om Rörstrands slott förrän en bekant nämnde det helt nyligen. Det är den gamla fastigheten som ligger i hörnet av Bråvallagatan och Rörstrandsgatan i Stockholm. Huset ägs sedan 1926 av  Filadelfiaförsamlingen. Jag undrade hur det kunde se ut inuti och bokade in mig på en visning. Det som imponerade mest var alla fantastiska kakelugnar.

Rörstrands slott blev klart 1635. Från 1726-1926 tillverkades det porslin på området av Rörstrands Porslinsfabrik. 1926 köpte Filadelfiaförsamlingen ett, vid det laget, stympat slott och byggde en kyrka bredvid. Slottet används idag som samlingslokal och för administration.  Inte är det hela särskilt vackert, det kan man inte påstå. Två byggnader i helt olika stil ihopbyggda.
Blog image

 

Blog image

 

Kommentarer

 1. GerdGerd

  Stiliga kakelugnar! Intressant att få veta om Rörstrands slott, som jag inte heller hört talas om trots att jag är uppväxt i Rödabergsområdet i Vasastan. Filadelfiakyrkan fanns dock och utmärkte sej främst genom tanter som talade om obegripliga saker för oss barn, som ibland vistades i närheten av deras lokal.

 2. PaulThomasPaulThomas

  I mitt hus i Hälsingland finns en kakelugn som saknade luckorna. Slumpen gav mig vackra luckor en gång för flera år sedan.
  I den gamla trappfabriken där jag jobbade, fanns allsköns överdammat bråte, bl.a en stor bit masurbjörk, som jag gjort knivhandtag av. Där stod även två kakelugnsluckor. Dessa tog jag hand om då ingen annan var intresserad. Dessa blanka och ornamenterade luckorna passade precis i måttet, var bara att hänga på plats! De är inte av mässing utan silverblanka.

 3. Berit KBerit K

  Kul med slottet, jag som bott på Rörstrandsgatan. Har inte vetat var namnet kom ifrån!
  Däremot har jag ju varit på Rörstrandsfabriken i Lidköping och köpt tallrikar. Men nu är ju allt borta.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen