Om "Flora"

Jag är född på 40-talet. Bor i en stockholmsförort. Är intresserad av kultur, natur, resor och IT. Med kameran i ena handen och hunden i den andra, ger jag mig gärna ut på långpromenader och fotograferar.

En gammal bok

Skrevs 2013-02-12, 16:46 av Flora

Jag har en gammal bok i min bokhylla. Ja, det är faktiskt den äldsta bok jag äger. Bunden i blått skinnband med gulddekor. Den kommer ursprungligen från mitt föräldrahem.

Boken är skriven av Madelaine de Puisieux och heter Anwisning til ett försicktigt upförande i werden, enkannerligen i anseende til giftermål, gifwen af ett förnämt fruentimmer åt en des unga wän. Boken är tryckt 1751 i Stockholm.

Det står Olivia Öhman 1863 på insidan av pärmen. Olivia Öhman var min fars mormor.

Den är tryckt med frakturstil, så jag har svårt att tyda allt, men kan i alla fall se att den innehåller diverse förmaningar.

I Wikipedia står det att Madeleine de Puisieux levde 1720-1798 och var en fransk feminist och författare. Hon påstås ha arbetat ihop med Diderot.

Boken finns upptagen på antikvariat.net och där framgår det att den är värd några tusenlappar.

Visst svindlar det när man sitter och håller ett sådant gammal föremål i handen!

Blog image

 

 

 

Kommentarer

 1. minimalminimal

  Så intressant Birgitta!
  När man slår på Diderot i Wikipedia, så står det att madame de Puisieux var Diderots älskarinna. I fyra år.
  Undra hur det kom sig att boken blev översatt till svenska?

 2. TatluserTatluser

  Vilken klenod, även jag har en del gamla böcker, men bara drygt hundra år och inte heller i skinn, t.ex. Lanthushållningen av J Arrenius, Ur Vår Tids Meteorologi, av Hildebrand Hildebrandsson. Sedan har jag något mysko, boken är enkelt inunden, utan titel och i frakturstil, det är berättelser, t.ex. Wilhelmina Stompjes Levnad och Ulfred Safer, det verkar vara berättelser om missionärers öden. Och så en bok med titeln Petterssons Handsekreterare Brev och formulärbok från 1900, samt Handbok i trädgårdsskötsel av Anders Lundström, som var trädgårdsmästare vid Bergianska trädgårdsskolan, tryckt 1841. Från 1835 Lärobok i den Äldre och Nyare Physiska och Politiska Geografien av WF Palmblad. Från 1753 Gustaf Den Storas Historia av Olof O. Celsius. De gamla böckerna kommer från den gamla gården där jag växte upp, böckerna efterlämnades av tidigare gårdsägare vilka var först änkan C. Pfeiff och senare änkan A de Maré. Tänk om dessa böcker kunde berätta vad de varit med om i fotogenlampans sken, det brukar jag ibland tänka.

 3. GerdGerd

  En gammal bibel med påskrift (svårläslig handstil) att den köptes 1858. Tyvärr saknas försättsbladet med uppgifter om tryckår och dito- plats. Boken är i brunt skinn och rätt illa åtgången, med andra ord rätt möglig. Den har troligen varit i Amerika en sväng och min mamma har förtecknat ett släktregister på insidan av pärmarna så jag har inte hjärta att slänga den. Men jag har inte läst i den så värst. Den har sin givna plats i bokhyllan.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen