Om "Tatluser"

Har under hela mitt vuxna liv ägnat mig åt naturvetenskap, har yrkesutbildning inom medicin och sociallagstiftning.(Bilden från slutet av 60-talet)

Den svenska ensamheten

Skrevs 2018-02-14, 09:57 av Tatluser

I går tittade jag på Play på filmen om hur idealet som växte fram under 70-talet om individen, var ock en skulle bli lycklig av att profilera sin personliga lycka, ungefär som ”se om ditt eget hur och strunt i andra”. Det är väl effekten av detta som vi ser i vårt samhälle i dag i jagandet av personlig makt och pengar som det viktigaste målet, hur ska annars individen ensam klara sig mot alla som konkurrerar i vardagen. Även om filmen stundtals är lite rörig så väcker den funderingar.

Kommentarer

 1. bebebebe

  Människor har väl i alla tider strävat efter lycka. Vad som kanske accentuerats under de senaste årtiondena upplever jag väl den önskade förmågan att demonstrera och få plus för sin lycka.

 2. nitanita

  Vi strävar ofta bort istället för att se all det lycka vi redan har !
  Lycka är livets små glädjeämnen som kakan till kaffet, en varm dusch, te och mackor,
  lata kvällar och trogna vänner !

 3. TatluserTatluser Inläggsförfattare

  Enligt de forskningsresultat som det hänvisas till i filmen hänvisar man till hur attityder till andra förändrades, man skulle inte lägga sig i hur andra hade det utan leva själv och helst kliva högre än andra detta ska ha utveckla en tendens att stänga dörren. – Personligen har jag en känsla av att vi nu dock är på väg mot en öppnare attityd mot omgivningen, i varje fall inom kvarteren även om vi inte kanske bryr oss om vissa av grannarna, man ska ju inte lägga sig i.

 4. Elvira37Elvira37

  Lycka är små glädjeämnen, som man aldrig vet när den dyker upp. Men hur den än uppstår så kommer den inifrån. Ingenting yttre kan göra en människa lycklig, tror jag. Det är det många som tror och därför hjälper varken pengar eller makt eller status för att göra dom lyckliga. Ett klokt, till mig närstående barn sa, när han var liten: ”Lycka är att vara behövd” och det är nog det klokaste jag hört. Man får göra sig behövd, så är möjligheten större, att man kan känna lycka. Människan behöver människan – även om ensamhet och lugn och ro också kan skapa lycka.

 5. TatluserTatluser Inläggsförfattare

  Filmens budskap uppfattade jag inte främst handlade om lycka utan mera om hur samarbete styr gemensamt mål och ansvar i samhället och hur profilering på individen motverkar detta. – Lycka torde kunna upplevas även när man är ensam till exempel när man sitter ute i en trädgård/park i ljuvligt solsken och njuter av underbara blomsterdofter och rart fågelkvitter.

 6. DidaniaDidania

  Är det inte så att nya trender håller på att växa fram – initiativ som går ut på samarbete och ömsesidig hjälp?
  Har läst om flera mer ell mindre privata initiativ mellan människor som kan handla om till exempel att äta middag tillsammans med ”främmande” människor – byteshandel mellan människor inom olika områden etc….?

 7. Elvira37Elvira37

  Didania. Jag tror du har rätt. Det är nog en nödvändig utveckling också, om vi ska få resurserna att räcka till. Dessutom är det ju medmänskligare.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen