Om "Didania"

Vårkrönika

Skrevs 2017-04-10, 10:48 av Didania

LÄNGTAN I VÅRENS TID

Vi som vistas mest i storstaden kan såhär under vårens tid känna av en oresonlig längtan efter fler bevis på att det verkligen ÄR VÅR.

Blommor – mer blommor – klistriga trädknoppar – fåglar.

Visst finns vårens budbärare även i staden – och är man så lycklig att vistas i närheten av huvudstadens gröna lunga, Djurgården, kan man uppleva riktig natur – inte bara människoskapade parker.

Vi behöver fåglarna som markörer och tecken som berättar för oss om årets gång.Knappt har vi kommit in i januari, förrän vi börjar spana efter ljuset – och ofta är det just Talgoxens tjatter från buskaget som överraskar oss på den första milda januaridagen.Sedan i februari -mars kan jag bli väckt av Ringduvan, som har återvänt till gårdsträdet från sitt vinterviste i Sydeuropa.

Men vårens främsta budbärare är ju utan tvivel Koltrasten

Men var är den?

Jag vet ju hur det är – Koltrasten bor i Köpenhamn.Jag är uppväxt med koltrastsång under långa blånande vårkvällar .Jag kan ännu se min mor stå i fönstret med sin cigarett (så var det på den tiden) och jag kände intensivt hennes längtan, som fortplantade sig till mig.

Vad längtade hon efter? Vad längtar vi efter alla, när vi hör de mjuka tonerna från den svarta sångaren? Solsort heter den på danska -

Andra fåglar är också betydelsefulla som betydelsebärare -Lärkorna finns i mängder i Skåne – särskilt vid höjdarna omkring Kåseberga och Ales Stenar, där man kan ligga i timmar och glädjen bara stiger och stiger tillsammans med den lilla fågeln som synes stå stilla under himlen.Lärkorna väljer alltid särskilt vackra ställen att bosätta sig på – således även vid Backåkra, där Dag Hammarskjölds backar bildar en fridlyst zon, där lärksången ljuder genom tiderna.

Våren övergår så småningom i sommar – och en riktig sommarfågel är för mig Näktergalen.Om Koltrasten tolkar vårens mjuka längtan – om Lärkan sprider försommarens glädjefyllda hopp – vad sjunger Näktergalen om?

Om Sommaren- sjunger Näktergalen. Om sommarnattens frodiga grönska som effektivt gömmer fågeln, man ser den inte – men lockas in i den förtrollade växtligheten, där Pan väntar.

Men stopp – hur är det nu, visst är det Vår ! Varför hör jag inte Koltrasten? Likadant var det förra våren – april försvann – maj likaså – och ingen Koltrast hördes av – varken i Stockholm eller i Kristianstad!

Resolut reste jag då till Köpenhamn – och där var den! Mitt i innerstaden omgiven av de gamla husens silhuetter mot vårhimlen, på en grönskande balkong, där hörde jag den – äntligen!

Jag hoppas inte, att Koltrasten har övergivit Sverige – men nu vet jag i alla fall var jag kan hitta den – för en VÅR utan att höra dess sång – kan aldrig bli en riktig vår.

Kommentarer

 1. TatluserTatluser

  Ingen fara, här i Anna-Linds park har vi minst fyra koltrastar kontinuerligt året om och här på min terrass på vintern plockar de solrosfröna jag bjuder på och året runt dricker de vatten i fågelbadet och badar och skvätter och putsar sig glatt liksom mesarna och finkarna och stundtals kommer även björktrastarna på besök för ett bad och för ett par dagar sedan visade sig rödhaken vid det blommande aprikosträdet. – Tyvärr har de mindre landfåglarna haft och har besvärligt med den långvariga torkan eftersom de flesta stränderna här kring våra vattenflöden brant stupar ner till vattenytorna, vanligen klarar småfåglarna sig annars med nattdaggen men något sådant har knappast funnits senaste månaderna, min lilla vattenho får jag vanligen fylla på tre gånger per dygn. Näktergalen har vi inte här den vill ju helst har rinnande porlande vatten kring buskarna där den sitter och sjunger sina ljuvliga toner, den brukade sitta vid bäcken vid mitt sommarhus på den tiden det begav sig.

  Skönt att höra, Tatluser, att Koltrasten finns hos dig!
  Då gissar jag att du får höra den sjunga just i denna tid?

 2. gunillagogunillago

  Saknar den också. Den kanske har blivit uppäten eller flugit in i ett vindkraftverk – vad vet man? Usch – ska inte tänka så…
  Vacker är den och vackert sjunger den och vacker betraktelse Didania!

 3. PaulThomasPaulThomas

  Koltrasten finns. Vi har några par här runt huset.
  Sädesärlan visade sig även häromdagen.
  Bävern har fällt två träd över ån.
  Grannen har iakttagit grävlingar som kommer fram och äter vid fågel/rådjursbordet.
  Blåsipporna står i startgroparna.
  Naturens glädjefyllda flöjttoner ljuder åter…
  Vete Pan om inte Våren äntligen är på ingång!

 4. minimalminimal

  Jag har också ett fågelläte som jag känner väl sedan jag var barn.
  Det är gulsparvens.
  Hörde den alltid i augusti precis när skolan skulle börja igen, och vi skulle flytta in till stan. Jag tyckte att sången lät så sorglig.
  Här0mdan försökte jag sjunga den för min granne, och hon sa genast, men det är ju Beethoven. Ödessymfonien.
  Ja, det var det.

 5. AmandaAmanda

  Taltrasten har vi varit ute och lyssnat på nu några kvällar. Den finns både härintill och borta vid Säbysjön där Järvafältet börjar. Precis bakom IKEA och Barkarby Outlet. Många gånger när jag går där tänker jag på att naturen ligger så nära hela det kommersiella centret. Det var en så lugn och vacker kväll, även om E18 brusade svagt i bakgrunden, eftersom vinden kom från det hållet.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen