Om "silverladyn"

Tillhör nu de som fyllt 72. Märkligt att man blivit äldre utan att man själv fattar det. Är lite bekväm av mig och njuter mest av nuet och att bara vara . .

Vita lögner

Skrevs 2019-01-02, 15:09 av silverladyn

Hade tänkt använda mig av titeln 2 jan 2019 på dagens blogg, men tji blev det för PT hann före

Idag kommer bloggen att handla om åldrandet och vita lögner. För min del har åldrandet inneburit att jag kommit till det stadie i livet, när jag inte längre bryr mig om vad andra tycker.

Annat var det för 50 år sedan. Jag var relativt nygift och det var stor bostadsbrist, men vi hade turen att komma över en omodern tvåa. I hyresavtalet ingick det att tillsammans med de andra hyresgästerna ansvara för trappstädningen. Trapporna skulle skuras 1 ggr/veckan.

Redan då insåg jag att hushållsarbetena såsom tvättning och  städning inte var min grej. Tack och lov hade jag turen att ha en man som med självklarhet tog ansvaret för trappstädningen.

Inte tordes man låtsas om sin motvilja för hushållsarbetet utan jag skyllde på att jag jobbade heltid och inte hann med att städa. Vet inte om bekantskapskretsen genomskådade min lögn.  Samma påhittade olika ursäkter fortsatte jag ha

I vårt nästa boende, ett åttavåningshus, fanns det en stor allmän tvättstuga med flera maskiner och torkrum och 3 familjer kunde tvätta samtidigt. Tvättstugan var lite som en samlingsplats för kvinnorna i huset  När det var vår familj som skulle tvätta var det oftast maken som skötte den biten. Nästan som ett brev på posten kom då de andra fruarna och undrade om ” lilla frugan” var sjuk. Varken maken eller jag själv berättade aldrig för vår omgivning att det var han som ansvarade för tvätt och städning hemma hos oss och att jag stod för matlagning och bakning.

Med tiden när familjen växte och ekonomin blev bättre byggde vi ett stort hus och det var svårt för maken att hinna med hemsysslorna. Det löste vi genom att anlita en kvinna som kom och städade och skötte tvätten varje vecka. Inte ens det vågade man berätta för bekantskapskretsen. Det fanns nästan inga som  hade någon form av hemhjälp  för 40 år sedan i våran bekantskapskrets. På sin höjd kunde man hitta någon som hade en au-pair.

Vet inte om det är lathet eller ren bekvämlighet, men motviljan mot att städa har följt mig i alla år och till och med nu när jag bor i  1r o k på 48 kvm tar det emot och sedan några år har jag en städfirma som städar 2 timmar varannan vecka.

Skillnaden idag mot förr är att jag är helt öppen mot omgivningen om min städfirma. Oftast hör man att fler skulle vilja ha städhjälp men att det fortfarande är lite genant för dem att ta det steget. Många kvinnor sitter fast i det gamla tänkandet och klarar inte riktigt att frigöra sig från ”gamla måsten”

Om någon undrar så javisst använder jag mig av Rut-avdrag då kostar städningen bara hälften för mig.

Tack för idag och på återseende i morgon.

Kommentarer

 1. PaulThomasPaulThomas

  Förlåt att jag snodde din rubriktitel. Nu har jag ändrat min rubrik till ”Första veckan 2019.” Då har du fria händer att använda din egen idé om följden i dina spännande bloggar. Att jag inte borde förstått din intention är naturligtvis en vit lögn.
  Att städa är för mig att bringa ordning. Ge struktur, så det gillar jag. Rensa är helt underbart att ge sig hän åt.

 2. PaulThomasPaulThomas

  Ursäkta att jag inflikar ett totalt temabyte.
  Ibland är föret bättre på min vandring. Har hemtjänsten städat undan is, snö och grenar? Då blir gången raskare och det händer att jag går där och gnolar på nån gammal visa. Texterna har visst flugit all världens väg men vad gör det?
  ”Vita lögner tåga vi förbi” till exempel. ”Glatt kring nejden hörs vår melodi”. Så här slutar visan: ”Drag hit ut från trångt och unket bo! Vinden sjunger över milsvid mo, sången om ungdom och sommar.”

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen