Om "silverladyn"

Tillhör nu de som fyllt 72. Märkligt att man blivit äldre utan att man själv fattar det. Är lite bekväm av mig och njuter mest av nuet och att bara vara . .

Mitt gamla 2018

Skrevs 2018-12-30, 10:50 av silverladyn

Nu närmar sig slutet på det här året och det är kanske dags att titta tillbaka på mitt år.

För min del har det varit ett ”skitår”. Inte nog med att det blev en nästan 4-månaders sjukhusvistelse där man mer eller mindre var halvdöd varvat med kvartsdöd. Till slut blev det ändå en utskrivning, men dock med ett otal komplikationer.

Från att ha varit full rörlig och kunna delta i både resor och andra aktiviteter är man numera ganska begränsad då det är slut med att kunna ta några längre stavpromenader. Man får vara glad över att det finns käppar och kryckor som kan vara behjälpliga när man förflyttar sig.

Har varit tvungen att ansöka om parkeringstillstånd för handikappade för att kunna vara mera delaktig i samhället och kunna besöka sådant som man är utestängd från nu. Beslutet lär väl vänta på sig då det är kommunen som har ansvaret för dessa tillstånd.

Sedan har det här med digitaliseringen blivit något som är diskrimenerande för mig och många andra. Vi som varken har moderna mobiltelefoner, som man kan  fylla med all världens appar eller sitt bank-id och massa andra enligt reklamen ”livsnödvändiga” saker. Har man bara en gammal hederlig kontantmobil utan kamera och alla dagens oumbärliga finesser hamnar man utanför.

Inte kan man logga in på olika samhällsfunktioner med sitt bank-id då man inte har skaffat sig något bank-id .Tänkte be om mina sjukhusjournaler med de krävde bank-id då.   Varför måste man ha ett bank-id? Varför får man inte välja själv vad man vill ha för inloggningsalternativ?

Det positiva är att man aldrig råkar ut för bluffmail, bluffsamtal eller andra skojartricks.

Största problemet är det när parkeringsautomaten vid min vårdcentral är ur funktion. enligt instruktionerna ska man betala via sin mobil då.. Har man ingen mobil som man kan betala med blir det parkeringsböter… Enligt parkeringsföretaget är man tvungen att ha en mobil man kan betala med om automaten är trasig och man inte kan betala med ens kort.

Min familj/närmaste släkt är ganska liten. Utöver barnen och mina två barnbarn har jag en kusin i Canada och två kusiner i Australien.  Vi har alltid försökt ha kontakt antingen via mail eller att kunna träffas när de besöker Europa.

Det som blivit mer och mer problematiskt är att språket vi använder oss av är engelska. Vid mötena är det helt Ok att prata engelska, När vi ska skriva blir det för min del svårarae och svårarae att stava rätt .Tillhör man som jag den gamla generationen som fick lära sig att rättstavning är viktigt så drar man sig för att skriva på ett främmande språk om det inte blir grammatiskt rätt. Har aldrig tidigare upplevt att det varit svårt med stavningen på engelska. Kanske hör det ihop med åldern. Trodde i min enfald att man kunde använda googles översättningsprogram, men det blev tji. Värre felstavningar och andra konstigheter har jag aldrig sett så det är heller ingen lösning.

Får fundera vidare på hur engelskstavningen ska lösa sig. kontakten mellan oss kusiner är viktig då våra föräldrar tillhörde överlevarna från koncentrationslägren. Vi har ett särskilt band till varandra.

Ska bli spännande och se vad det nya året för med sig för min del.

Önskar er alla en god fortsättning.

 

 

 

Kommentarer

 1. PaulThomasPaulThomas

  Som små skockade vi oss kring farmor. Hon var en gudabenådad berättare. Hon talade om någon datja vid St Petersburg som hade grindstolpar med gulddekorationer. Hennes flicknamn var Afonasijeva. Själv blev hon uppfostrad med handarbeten. Kunde inte ens koka te. Dessutom berättade hon om syskon. ”En for till Australien, blev fårfarmare. En for till Kanada, blev pilot”. Det fick vi småungar höra plus en massa annat. Kan vi vara släkt på något vis tro?

 2. BirgittaMBirgittaM

  Jag blir oerhört gripen av det du skriver. Har inte själv bil, men tycker att det verkar helt absurt att man skall ha en smartphone för att kunna betala för parkeringsplats. Kort borde väl duga? Det är dock en sak jag undrar över. Du skriver att du inte har något bank-id. Hur betalar du dina räkningar? Med kuvert kanske, jag vet att flera gör det fortfarande. Ett bank-id kan du få hos din bank. Att man måste använda bank-id vid inloggning både på bank och vissa myndigheter har ju med säkerheten att göra. Skurkarna ställer till det för oss!

 3. sonswasonswa

  Vet inte hur det är där du bor, men här i Haninge och i Stockholmsområdet har man börjat införa flera olika betalningssätt. Man blir fotad när man åker in och ut på parkeringen och man kan betala med kort och appar och om man inte gör något alls så får man en faktura hem i brevlådan, fast det kostar lite extra då, men man behöver inte oroa sig i alla fall. Två eller tre timmar brukar vara gratis, sen blir det betalning.

  Beträffande mobilt bank-id så håller jag med om att det är för säkerhetens skull. Det är väldigt smidigt med bank-id tycker jag och det finns även en del billiga telefoner på marknaden som klarar det. Det är nog nästintill omöjligt att klara sig utan en smartphone. Själv har jag fått ”ärva” en av en av mina söner. Annars använder jag en vanlig mobil för att ringa och sms:a med. Jag är också så omodern att jag fortfarande betalar räkningar via gireringsuppdrag. Trivs bättre med det, i alla fall än så länge.

 4. silverladynsilverladyn Inläggsförfattare

  Mina bankärenden klarar jag bra utan bank-id. Använder mig av internetbanken. Loggar in med mitt personnummer och antingen med bankdosan eller ett engångsnummer från ett nummerkort med slumpmässiga engångsnummer som banken tillhandahåller. Min bank erbjuder olika inloggningsalternativ och man väljer då de som passar bäst.
  Alla mina fasta återkommande räkningar har jag som e-faktura och då godkänner man dem bara för betalning.
  Förhoppningsvis kommer jag nog att klara mig utan ett bank-id tillsvidare.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen