Om "silverladyn"

Tillhör nu de som fyllt 73. Märkligt att man blir äldre utan att man själv fattar det. Är lite bekväm av mig och njuter mest av nuet och att bara vara . .

Minnenas arkiv 5

Skrevs 2020-01-26, 13:26 av silverladyn

Goddagens goddagens!

Nu var det dags för ett nytt blogginlägg igen. Visserligen var det närmare 2 år sedan jag började med mitt minnenas arkiv och då blev det  sammanlagt 4 st minnenas arkiv som jag delade med mig till er.

Idag har vi kommit till minnenas arkiv 5.

Orsaken till dagens minnen är samhällsutvecklingen med det råa våldet och alla sprängningar som numera är vardagsmat överallt i vårt avlånga land. Dagens samhällsutveckling väcker minnen till liv om hur det var förr. Vi var trygga och ganska naiva. men det var aldrig några yngre eller äldre som var hotfulla eller  utnyttjade oss.  Alla vuxna som barn var trygga och kunde gå var som helst och när som helst utan att behöva vara rädda eller hela tiden se sig om över axeln. Det mest förbjudna vi gjorde var att försöka komma in på barnförbjudna filmer. Störst var lyckan när biografvaktmästarna såg genom fingrarna och man blev insläppt på de ”farliga ungdomsfilmerna” som  James Deans Ung rebell  och Rock around the clock med Bill Hailey. Blev man däremot nobbad så skämdes man ögona ur sig för det var det mest pinsamma man kunde råka ut för.

När jag var i yngre tonåren var det största folknöjet att promenera några kvarter upp och ner på stans mest folkrika gata. Vi kallade gatan för ”Draget”, Varför kommer jag inte ihåg.

Spårvagnarna och bilarna samsades på körbanan och trottoarerna var fulla av fotgängare. I nästan varje kvarter på gatan fanns det något konditori eller fik med stora skyltfönster utmed gatan, där man hade sittplatser, Så besökarna kunde hålla koll på allt som hände utanför.

Varenda hus utmed gatan hade butiker i gatuplan och det fanns till och med ett par varuhus, ett EPA och ett Domus.

Uunder sommarkvällarna promenerade jag och mina kamrater dagligen på ” Draget” för att kolla in om det fanns några spännande grabbar i bilarna som krypkörde på gatan upp och ner

Vi gick bara ett par kvarter mellan varuhusen och ner till Rådhuset där det fanns bänkar att sitta på.  Där kunde vi sitta i timtal och granska killutbudet. När vi hade några kronor på fickan slog vi på stort och gick på kondis. Beställningen var alltid en flaska coca cola som vi delade på två. Sedan satt vi där och tittade på killarna som körde förbi.

För oss var det mest se men inte röra .Vi var i yngre tonåren och grabbarna var i övre tonåren och till och med i början på 20-årsåldern. Ibland blev vi erbjudna att åka med, men oftast hade vi tider när vi skulle vara hemma så vi vågade aldrig följa med ifall de skulle åka till något av fiken utanför stan. Då skulle vi inte hinna hem i tid.  På den tiden var inte ungdomar ute hela nätterna utan man var oftast tvungen att vara hemma runt niosnåret. Var det något speciellt kunde man ha utetid till kl 22.00.

Många av grabbarna kände vi igen till utseendet då de ofta var på samma fritidsgård som vi gick till höst och vinter .Fritidsgårdens rykte var inte det bästa för att de tillät bilburen ungdom sk ”raggare” att komma dit. Raggare var kända för att ”supa” sig fulla och slåss. hur det ryktet uppstod finns det många förklaringar till, men som ung tonåring har jag inga minnesbilder av fulla raggare som slogs.

Fast vi kunde inte förstå det utan vi förklarade för våra föräldrar hur de var och fick lov att gå dit. På fritidsgården fick rockband spela några gånger i månaden och på den tiden var det The Shadows spelstil som hägrade för banden. Under min tonår hörde jag ett otal band och flera var faktiskt riktigt  bra, så bra att de har fortsatt spela sin fyrtiotalsmusik och andra 50 och 60.talslåtar ännu idag De har fortfarande en trogen publik men numera oftast på pensionärsföreningarnas sammankomster. När man ser dessa oldboys så inser man att vi alla har åldrats..

Tack för idag och på återseende

silverladyn

 

Kommentarer

  1. gunillago

    Några raggarminnen har inte jag men visst var det plats för umgänge i stadskvarteren, men framförallt i segelbåt på sommaren. Andra tider, andra seder…

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen