Om "silverladyn"

Tillhör nu de som fyllt 73. Märkligt att man blir äldre utan att man själv fattar det. Är lite bekväm av mig och njuter mest av nuet och att bara vara . .

Ett ord betyder så mycket

Skrevs 2019-01-20, 10:21 av silverladyn

Har tidigare berättat om några av mina skolminnen och ju äldre jag blir desto fler minnen och insikter ploppar upp.  Idag ska jag berätta om ett skolminne som påverkat mig hela mitt liv.

Man hör nästan dagligen hur gottgörande för själen körsången är. Det är inte så länge sedan TV visade hur Gatans kör blev till och hur kören blev ett viktigt inslag i människors sociala liv. Ja nästan var och varannan dag kan man läsa om olika körer och oftast lyssna till dem också.

Under mitt första år på flickskolan hade vi en musikdirektör som musiklärare. Musik var ett spännande ämne och åtskilliga timmar hade jag legat och lyssnat på radio Luxemburgs musiksändningar. Kunde de flesta texterna utantill och sjöng med i låtarna .Ju fler rockstjärnor som dök upp påm musikhimlen desto mer utbredd blev min sångrepertoar.

Så kom då den olycksaliga musiklektionen. Lärararen hade delat in oss i olika grupper och vi skulle sjunga i lite olika tonarter beroende på hur våra röster passade in. Var och en av oss fick sjunga  några strofer a capella och efter det blev vi insorterade i den tonart som passade oss bäst.

För min del blev uppsjungningen pinsam. Jag sjöng falskt och hade inte en tillstymmelse till förmåga att hålla melodin. Trots allt blev jag ändå anvisad till en av grupperna.

När vi sedan äntligen skulle börja sjunga tillsammans avbröt läraren sången och sa högt och ljudligt

” Vad är det för brummande du håller på med. Sluta med det omedelbart och var tyst istället”

Det var sista gången jag sjöng någonsin. Jag sjöng inte ens i min ensamhet mera. Under alla år har jag mimat istället men aldrig låtit ett ljud komma över läpparna.

Den där dagen för så länge sedan gav ett avtryck som läraren förmodligen aldrig hade tänkt sig.

Det är så lätt att vräka ur sig ord, men desto svårare att ha dem osagda.

 

Tack för idag och på återseende.

Kommentarer

  1. GerdGerd

    Det var en grym musiklärare du hade. Min eller rättare mina sånglärare var mycket uppskattade. Jag gick i Adolf Fredriks Sångklass (som det hette tidigare) och lärde mej mycket inte minst fokusering och disciplin, som var nödvändigt för de många offentliga konserterna, som vi genomförde på fyrtiotalet. Kördirigenten framför andra sa ”den som tar blicken från mig visar jag ut”. Det var ord och inga visor det!

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen