Om "silverladyn"

Tillhör nu de som fyllt 73. Märkligt att man blir äldre utan att man själv fattar det. Är lite bekväm av mig och njuter mest av nuet och att bara vara . .

Efter omständigheterna

Skrevs 2019-01-03, 18:48 av silverladyn

Först måste jag berömma PT som är en sann gentleman Trots att han var den som först skrev sitt blogginlägg och använde en titel på sitt inlägg som jag hade tänkt använda på mitt blogginlägg jag skulle göra samma dag. Efter lite gnäll och beklagande över att jag gick miste om titeln tar den här fantastiska mannen och ändrar sin titel på sitt inlägg och erbjuder mig att använda den istället.

Fast det är mera korrekt att acceptera att PT var först och att jag får välja en annan titel. men tack för gesten PT.

Idag handlar min blogg om ett mera allvarligt ämne. Expressen har en medarbetare som heter Magda Gad. Magda besöker olika oroshärdar, där krig ofta  är ett normaltillstånd.  Nu senast var hon i Afghanistan och förmedlade hur situationen för barn, både pojkar och flickor är samt hur situationen för kvinnorna är.

Att barn mellan 1 till 11 år säljs, utnyttjas sexuellt, blir slavarbetare, blir bortgifta  etc är ganska vanligt. Det är heller inte ovanligt att det är fäderna  eller andra vuxna manliga släktingar som är de som möjliggör att detta kan ske. När det gäller kvinnosynen är det lika illa men med ett tillägg och en pappa, en äkta man, makens familj etc kan till och med döda kvinnan då kvinnor enligt afghanska kultur inte har något värde.

Visst är det beklämmande att läsa om detta, men det får mig också att fundera över alla dessa ensamkommande pojkar och unga män som dykt upp i Sverige efter att från ung ålder  ha drivit vind för våg i olika länder under flera år innan de dykt upp i Sverige.

De kommer från en kultur där barnaga  och sexuella övergrepp på barn är vanligt  förekommande, Det är inte ovanligt att pojkarna redan i unga år helt ensamma drar iväg till grannländerna för att skapa sig en bättre tillvaro. Det blir ju ingen bättring så de fortsätter dra vidare till nytt land efter land.Vi har många ensamkommande med olika nationalitet, men med det gemensamma att de har liknande bakgund. där våld, sex, droganvändning  och kriminalitet går som en röd tråd i deras liv.

Dagligen läser vi om våldtäkter begågna av ensamkomna. Ibland blir de dömda och ibland går inte brott att styrka. Oavsett vilket är det oroväckande

Inte vet jag hur det faktiskt  förhåller sig då det inte finns någon entydig forskning inom området. Men ett är säkert växer man upp med en kvinnosyn där kvinnan inte har något värde blir man troligen påverkad av den kvinnosynen i sitt vuxenliv..

Jag tror att unga personer som upplevt allt jag beskrivit ovan har svårt att bearbeta och hantera sina upplevelser och livserfarenheter när de kommer hit. Förstår vi i Sverige hur deras liv sett ut? Vet vi om de skadats så mycket av sina livserfarenheter, att deras möjlighet till att integreras nästan är döfödd? kan de någonsin bli så pass försvenskade att de kan känna sig hemma och tillfreds i vårt land.

Ja det är stora frågor och jag tror faktiskt inte att vi i Sverige har den kapacitet och kompetens som behövs för att behandla dessa människors psykiska hälsa.

Det här inlägget är bara mina egna tankar och funderingar efter att ha läst många av Magdas artiklar.

Tack för idag och på återseende.

 

Kommentarer

Bli först med att kommentera detta blogginlägg!

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen