Om "orera"

”Nu ska här dös!”

Skrevs 2014-11-08, 12:12 av orera

 

Lyssnade på intervjun med Unni Drougge om teateruppsättningen ”Nu ska här dös” och hennes syn  på kvinnors åldrande och den stora ensamheten som de förmodas få uppleva. Sammanfattningsvis tolkade jag det ungefär som ”låt dom röka och kröka för de är ingen som vill ha dom eller ta i dom”. Visserligen kärleksfullt skildrat men i alla fall. Hur skulle en skildring och en sammanfattning av en mans åldrande och liv gestaltas?

 

http://www.svd.se/kultur/scen/drougges-undergangsdrama-blir-energikick_3992723.svd

 

 

 

 

 

Kommentarer

 1. ethaetha

  Onödigt fördomsfullt, åtminstone vad gäller omsorgens plikter. Visst får hemtjänstarna köpa både alkohol och cigarretter, det är kunden som bestämmer.
  Men även män kan väl känna sej förbrukade och oönskade på gamla dar, om än av olika skäl?
  Konstigt att åldrandet beskrivs så bedrövligt – eller överdrivet hejigt – av en yngre generation. Vi borde ge dom på moppe!

 2. orera Inläggsförfattare

  Vet inte vad syftet med uppsättmingen är, men troligtvis kan den locka till debatt. Åldrandet och utsattheten. Ensamhetens pris och behovet av att vara behövd och älskad.
  När bruk av alkohol övergår i missbruk så måste väl ändå samhället gripa in. Eller? Den hälsovård som omfattar samhällets alla grupper kan väl inte utesluta åldrande och deprimerade kvinnor d.v.s. låta dessa dricka och lämna dem utan åtgärd. Det skulle kunna tolkas som ultimata åldersdiskrimineringen.

 3. DidaniaDidania

  Nu måste väl ändå dessa kvinnor snart vara utdöda som har satsat sina liv på omöjliga män och därmed gett upp egna liv. I min mors generation fanns nog en hel del – men ser jag mig omkring på mina jämnåriga systrar så är det helt andra bilder.

  Hur är det med drickandet – är äldre kvinnor en grupp med särskilt belastning?

  Unni Drougge är fortfarande medelålders – hennes bilder av åldrande är kanske inte helt upp to date?

 4. vetgirigvetgirig

  För det första så är det inte bara kvinnor som givit upp sina liv för omöjliga män!
  För det andra så beskrivs åldrandet av både kvinnor och män perfekt utav Lars Molin och i viss mån av Bengt Bratt. Mannerheimer inte att förglömma.
  Alla övriga som försöker att göra åldrandet till lyteskomik, kan vi gott ge på moppe som Etha föreslog.

 5. orera Inläggsförfattare

  Ensamhetens konsekvenser, depressionens dystra tankegångar och alkoholen får bli trösten. Att ensamhetens konsekvenser skulle försvinna i och med att ”den sortens kvinnor dör ut”! Häpp! Det är inte kvinnan som är problemet det är ensamheten. Det försöker Unni Drougge åskådliggöra med sin föreställning. Enligt mitt sätt att se.

 6. GerdGerd

  Vad som är problemet kan diskuteras, ensamheten, alkoholen eller valt liv och sorg över det…. Jag fastnade rätt och slätt för den träffsäkra rubriken ”Nu ska här dös”, hon är förbannad och det känns välgörande. Jag ska ta mej till Teater Brunnsgatan Fyra.

 7. TatluserTatluser

  Ensam, jag har levt ensam hela mitt liv, ända från födelsen, men rara kompisar och vänner har jag haft och har, tyvärr i min ålder så är det allt flera som försvinner vidare in i det elektroniska fältet och en del dessförinnan in i glömskans hav. Men jag får skylla mig själv vid tre olika tillfällen vågade jag inte, utan jag tackade nej till erbjudandet att binda mig till männens revir, jag hade så svåra minnen från fosterfars hårda regemente gentemot mig, där levde jag i familjen men tillhörde inte släkten, jag var en utifrån, något liknande ville jag inte återuppleva, jag kände att ensamhetens frihet kunde kanske ge mera.

 8. DidaniaDidania

  På tal om ensamhet så är uppfattningen väl att den är mera utbrett bland män och ofta orsak till mäns självmord.
  Jag tror att det är vanligare att kvinnor har social gemenskap genom barn och barnbarn – och genom kvinnliga vänner, där män på ålderns häst utan arbetsrelationer är mera ensamma.

  I Sverige har vi övervikt på ensamhushåll – det kunde tyda på att det går utmärkt att leva ”själv” som man säger i dag.

 9. vetgirigvetgirig

  Vi och Dom Ja! Att alltid bli betraktad som dom där av sin egen mor när jag själv bildat familj, det är jobbigt. Men jag har satt mig över det, konstigt nog på grund av att min styvfar aldrig hade de värderingarna.

 10. orera Inläggsförfattare

  Livet blir vad man gör det till säger ”snäller”. Eller som gumman sa ”det är inte hur jag har hatt det utan hur jag har tatt det”. Så sant! ” En förstående styvfar kan också bidra till en positiv utveckling som i ”vetgirigs” barndom och liv.

  Våra livskriser och bearbetningsfaser ska förhoppningsvis landa i en acceptans för det som varit. Att inte fastna i bearbetningsprocesserna och bara älta. Därför vill jag veta vad Inga i pjäsen landar i, så småningom och om hon får den hjälp hon som medborgare har rätt till.

 11. Sherry

  Sen är det nog så att inte griper samhället ni om nån gammal person dricker, för ofta hålls ju detta dolt, kanske inte heller de anhöriga vet något. Det är ju så att både alkohol och tabletter (vanliga värktabletter, sömtabletter ) hjälper ju mot en viss ångest och inte bara mot värk och sömnlöshet tills det går för långt och då har man redan skadat sig själv genom fall eller annat. Inte en gång om de äter för mycket tabletter görs det något. Tyvärr, så här ser det ut i verkligheten.S.

 12. Sherry

  Att få den hjälp som man som medborgare har rätt till tänkte jag nu speciellt på morronen. En dam jag känner och går hos som är väldigt sjuk. Hon både kissa o bajsar på sig, kan knappt gå, diabetiker, laktosintolerant, fingrarna är så förstörda av hårt arbete o reumatism.. Nu kom hon på sjukhus härom dagen. Där kan man tyckas hon skall få den hjälp hon behöver, men ack nej. Ingen av sjuksköterskorna lyssnar på henne och ingen doktor finns till hands. Hon skulle ju behöva hjälp NU men tyvärr är läget så att hon inte får det.
  Hon ringde för två timmar sen och sa att nu Sherry ”vill jag sluta detta jordelivet”. Hon har barn som inte bryr sig speciellt . Det jag kan göra är att ringa o tala med henne, något annat går inte, tyvärr. Så inte behöver jag gå på någon pjäs av Drougge för det verkliga livet störtar mot mig varje dag i mitt väntjänstuppdrag. S.

 13. orera Inläggsförfattare

  Tack för alla olika synpunkter och synsätt. Kan känna in känslan av maktlöshet som ”sherry” förmedlar, men jag tror att det du tillför gör stor skillnad i ensamma och utsatta människors liv.

  De har hittat en kvinna i en lägenhet i Karlstad som uppskattas ha varit död i två år! Tala om ensamhet!

 14. TatluserTatluser

  För att inte bli hittad död lång tid efteråt så kan man göra som vi, i vår bostadsförening, vi är några som varje morgon före kl nio mailar en hälsning till varandra, om det från någon av oss inte kommer något mail så ringer vi upp och blir det inget svar så har en av oss nyckel till den som inte hört av sig och går på besök och vidtar nödvändiga åtgärder, det senare har inte ännu behövts ännu.

 15. ethaetha

  Är man i riskzonen om man tar en skvätt whisky på kvällen? Oftast drar jag mej för att göra det till en vana, fast jag vet att tänderna mår bra av en skvätt alkohol som rensar upp bland bakterierna. Det största hindret är att jag får hicka av oblandad alkohol och för att bota den måste jag dricka lite varmt te – och så är effekten väck! Finns något knep att ta till?

 16. orera Inläggsförfattare

  ”etha”. Ett danskt recept som jag gillar. Romskvätt i te (påse går bra) socker eller honung (efter smak) skulle kunna få avsedd effekt. Vet inte om det passar med whiskey och te. Värt att pröva. Jag tycker absolut inte att du är i riskzonen. För tänderna finns Hexident på apoteket.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen