Om "orera"

IS och svenska medborgare

Skrevs 2014-08-22, 08:54 av orera

Hur förhåller man sig  till följande?

”Enligt Säpo strider omkring 80 svenska medborgare i Syrien. Säkerhetspolisen har sedan tidigare varnat för att allt fler svenskar kan komma att resa för att strida med IS i kölvattnet av att terrorgruppens vinner ny mark.”(AB 14 08 22)

Kommentarer

 1. vetgirigvetgirig

  Så kan det gå när inte haspeln är på! Det kan skapa kolossala förvecklingar för Sverige. Elakt sagt, men visst är det en följd av allt för generös invandring?!

 2. orera Inläggsförfattare

  Vi har svenska medborgare som strider för att förverkliga IS. Inga svenska myndighetspersoner uttalar sig, eller förhåller sig till det. Det är ett mycket märkligt beteende, tycker jag. Kan det vara så enkelt att våra svenska makthavare inte heller förstår hur det här har gått till. Och inte varför?

 3. DidaniaDidania

  Dessa svenska medborgare är väl knappast uppväxta i Sverige – men invandrade hit?

  Om man inte kan ta medborgarskapet från dem – måste man väl övervaka dem här i Sverige?

 4. Jag tror att det är som Didania skriver; detta är sk nysvenskar. Dessa människor har skaffat sig svenskt medborgarskap, inte för att de vill leva och bo i Sverige, utan för att ett svenskt medborgarskap är väldigt praktiskt att kunna visa upp. De borde naturligtvis aldrig ha fått svenskt medborgarskap, kanske är det alldeles för enkelt att bli ”svenskar” för en del.

 5. GerdGerd

  Om detta vet jag för lite för att ha någon genomtänkt åsikt om men det verkar som om det är alltför lätt att få svenskt medborgarskap. Invandring är jag inte emot men för att bli svensk medborgare bör ställas väsentliga krav anser jag.

 6. orera Inläggsförfattare

  Jihadisterna kan mycket väl vara födda i Sverige, eller kommit med föräldrar som troligtvis varit flyktingar. Lämnar man sitt hemland ”hals över huvud” utan en önskan att göra det så är det rimligt att tro att det påverkar. Det kan ta sig uttryck. Ibland fruktansvärda som avrättningen av James Foley.

 7. DidaniaDidania

  Utöver påverkan från skola/samhälle om demokrati contra våldsideologi – kanske man kan/måste övervaka/infiltrera de miljöer där misstänkta rör sig?

 8. orera Inläggsförfattare

  brickan: Hur stoppar man rekryteringen till jihad? Så gott som undantagslöst är det ungdomar med invandrarbakgrund som rekryteras så det som har skett under uppväxten verkar ha haft stor betydelse. Det är inte säkert att alla ser rekryteringen som negativ. Det finns ett martyrskap att vinna.

  Didania: Känner mig ganska säker på att våra myndigheter vet vilka det är som ligger i riskzonen för jihad. De hävdar det i alla fall det. Tolkar det som att någon form av övervakning av dessa förekommer

 9. bebebebe

  Svenska medborgare som misstänks ha medverkat i utländska konflikter måste rimligen övervakas efter återkomst till Sverige.
  .
  Svensk lagstiftning idag har så vitt jag vet inga förbud för svenska medborgare att delta i utländska konflikter. Detta ställde till problem såväl i samband med Finlands inbördeskrig och Spaniens inbördeskrig. Det kanske finns anledning att återinföra detta förbud.

  Vad mest bekymrar mig är att svensk (eller engelsk) skolutbildning inte är ett skydd mot deltagande i organisationer tiyp ISS:

 10. Lasse-MajaLasse-Maja

  Det är väl inte första gången det händer att svenskar är frivilliga i olika trupper världen över. Spanska inbördeskriget, finska vinterkriget och främlingslegionen är några långt tillbaka i historien. Och det fanns väl ett antal som deltog på olika sidor då Jugoslavien splittrades. Så länge det inte strider mot mänskliga rättigheter är det väl inte mycket att säga om det. men hur utformar man en effektiv kontrollapparat?

 11. orera Inläggsförfattare

  Lyckas jihadisterna med att skapa den islamiska staten så blir de väl bofasta och lyckliga i den. Om de misslyckas kommer de förmodligen hem igen. Många av dem till kristna länder. Det ska de förhålla sig till och vi också.

  Tack för alla värdefulla synpunkter.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen