Om "orera"

Gatutiggeriet

Skrevs 2014-08-13, 09:14 av orera

Cecilia Magnusson, riksdagsledamot (M) vill förbjuda gatutiggeriet. Hon anser att det finns en risk för att gatutiggeriet permanentar fattigdomen. Samt att det är en insats i arbetslinjens anda.

Vad anser ni?

Kommentarer

 1. DidaniaDidania

  Verkar vara ett olösligt problem som vi även här har haft uppe till diskussion flera gånger.
  Jag vet inte i hur hög grad Sverige har möjlighet att utöva påtryckning på hemstaterna där människorna kommer ifrån. Det är försökt men har inte givit resultat.
  Ett är att betrakta problemet som ett strukturellt problem och då kan det kanske fresta att ta till förbud?
  Ett annat är när du möter en person öga mot öga och du inser att du själv har det så mycket bättre?
  En annan lösning är att lära sig att inte möta blicken från den knäböjande – men att göra sig icke-seende – kan det vara rätt steg mot en medmänsklig hållning?
  Jag vet inte lösningen på problemet som är ett plågsamt inslag i gatulivet.

 2. TatluserTatluser

  Min uppfattning är att hjälpinsatserna skall inte vila på direkta isatser av enskilda givare, utan det ska ske strukturerat, organiserat genom samhällsinsatser och genom välgörenhetsorgansiationerna, likaväl som organisationerna hjälper behövande i underutvecklade länder måste de även kunna hjälpa i det egna landet. – Dessutom kan man ibland undra hur fattiga tiggarna är när de kan sitta utanför konsum med dyra mobiler och prata halvtimmavis och ännu mera, telefonerna går på tusentals kronor och abonnemang och samtalen flera hundra i månaden. Är man i nöd så är det väl mat, kläder och bostad som pengarna först ska gå till. Mina slantar går till organisationerna sedan är det de som ska göra jobbet, organisationerna kan därmed även engagera till våra egna arbetslösa i jobbet.

 3. orera Inläggsförfattare

  Försöker sätta mig in i att tiggeri är ett brott. Brott har ett straff. Böter? Lösdriveri? Finns det?

  Läste någonstans att japans fattiga, ensamma och åldrande befolkning begår brott i större utsträckning än tidigare för att straffet (fängelse) innebär tak över huvudet och mat för dagen.

  Har man ingenting att förlora, (status) kan det väl vara skönt att få komma inomhus, få duscha, mat och ett varmt rum att sova i. Även om det är polisen som erbjuder husrum.

  Utifrån var vi befinner oss på samhällsstegen formar vi våra strategier-tror jag.

 4. gunillago

  Tycker att kyrkor och mission ska erbjuda sina tjänster. Har man det på orten, bör man också hänvisa till denna tjänst/dessa tjänster. Fängelse, för att få tak över huvudet är väl i mesta cyniska laget..?
  Vi har haft tiggare här, en man som hade en kasse med ölburkar bredvid sig (om han fått dem för att panta vill jag låta vara osagt) och en kvinna, som rätt överviktig, satt på asfalten och såg stint på oss som gick förbi. En yngre kille med dragspel och försedd med nya och tjusiga kängor, satt några dagar och tiggde.
  Tja, vem vet vad dessa har för bevekelsegrunder.

 5. Lasse-MajaLasse-Maja

  Beträffande gatutiggeriet så är det med det som med många av databedrägerierna. Det finns folk som ger till tiggarna och som går på den ena databluffen efter den andra. Varför är vi så himla godtrogna jämt?

  Jag har tidigare berättat vad som hände mig i Rio 1959 då jag näst intill blev nedsprungen av en stor flock tiggare bara för att jag ”förbarmade” mig över en stackare.

  Förbud är fel väg för det kostar samhället alldeles för mycket.

  För att få slut på tiggeriet och databedrägerierna så får vi som individer tänka lite grand. Ge inte tiggarna någonting och lär Dig se upp för databedrägerierna.

  Problemen med tiggeriet får lösas via EU i tiggarnas hemländer. Vad har vi annars EU till och lite ansvar måste väl för tjyven finnas i de länder de kommer ifrån?

 6. silverladynsilverladyn

  Ja politiker finns visst av alla de sorter. Att ens fundera på en förbudslag (till) när Sverige redan har ett överskott på byråkrati och administration.

 7. elmyfarnlyckeelmyfarnlycke

  Tiggeriet kommer att ta slut ! när valet är över då vågar folk säga ifrån utan att bli utpekade som inhumana, det är inte många politiker som säger så mycket om fattigdomen ute i världen Och min
  bestämda uppfattning är, att det som sitter och tigger har berikat sig under åren som gått jag har sett samma människor på samma plats ,däremot tror jag att det fattigaste fattiga är kvar i sina länder och väntar på smulorna ,ibland undrar man om inte politikerna i dessa länder hade räknat ut i förväg att går vi med i EU så flyttar tiggarna dit , så rätt så rätt.

 8. Sherry

  Bara för att någon talar i mobil behöver den inte kosta ”tusentals” kronor. Att prata halvtimmesvis kan väldigt många göra nu utan att det kostar extra. Personligen har jag en android Samsung som inte kostade mig ett öre, sen ringer jag och sms:ar och mms:r jag så mycket jag vill för allt sammanlagt 195 .-/månaden.
  Annars finns det upplåsta telefoner idag att köpa på blocket, Tradera med flera saiter för nästan ingenting .
  Personligen brukar jag köpa en påse med lite frukt och ge endast till kvinnliga tiggare. Ett par gånger i veckan har jag råd med fast min pension ligger långt under”fattigdomsnivån”..S.

  (Förr i tiden i Sverige satte man in fattiga människor, tiggare, ensamstående mödrar, äldre människor tillsammans med brottslingar på Säter…)

 9. ethaetha

  För egen del har jag inget emot tiggare. Dessa människor har bitit huvudet av skammen och lämnar ut sej och sitt elände till allmän beskådan. Eller har i uppdrag att samla pengar åt någon – till vem eller för vad kan väl variera.
  Det har ställts krav på förbud mot tiggeri för att det stör människors ömmande själar och ger dåliga samveten. Det skälet ger jag inte mycket för.
  Ger gärna en dusör till en gatumusikant som tack för underhållningen, däremot känner jag mej manipulerad av fräck framfusighet.

 10. vetgirigvetgirig

  Någon framfusighet har jag då inte upptäckt hos de tiggare jag sett här i Västerås. Däremot skygga vädjande ögon i total förnedring. Jag har det bättre än dem och jag ger ibland! Kan inte låta bli!

 11. Lasse-MajaLasse-Maja

  Nej, det är just det, kan inte låta bli! Vill vi ha bort tiggarna så ger ingen dem något. Vi måste vara på det klara med antingen eller, det finns inget mellanting.

  Visst är det synd om de som är så fattiga att de måste tigga. Och det blir ju ännu mer synd om dem om ingen ger något. Och blir det förbud eller ingen ger något så kan de ju tacka de kriminella som utnyttjar folks dåliga samveten.

 12. TatluserTatluser

  Vi betalar skatt och har tillsatt våra välavlönade politiker för att de skall ta beslut om samhällets planering, organisation och praktiskt genomförande av tagna beslut, nu är det dags att de tar sig i kragen och tillser att tiggarna får den hjälp de behöver för sin överlevnad, att lösa tiggarnas situation den problematiken åligger landets och kommunernas politikers gemensamma ansvar. Varje enskild medborgare löser inte denna situation.

 13. orera Inläggsförfattare

  Det finns tiggare vi gillar!
  Gissar att ni som jag har sett de ”levande statyerna” (förekommer i stora städer) som plötsligt rör på sig och man förstår de är ett konstnärligt projekt, en installation i gatubilden. De tigger, de också. Trots det är de ett mycket uppskattat inslag. Jag fastnar alltid vid de här installationerna, tillsammans med många andra. De har hög status! Och får in mycket pengar!

  Ormtjusaren underhåller i sin kultur.

  Romern som spelar dragspel utanför ICA underhåller och önskar ett bidrag av oss som passerar……?

  Är de som utför något tiggare eller arbetare?

 14. DidaniaDidania

  Jag tycker inte man kan jämföra tiggarna med de som ”levererar” nån sorts gatukultur – gatumusikanter och andra ”street-konstnärer”.
  Tiggarna uppvisar bara sitt elände – och vi stannar väl inte till för att ta del av det?

 15. Sherry

  Orera! En mycket klurig du hade. Här gäller det att tänka efter men det är ej heller nödvändigt att svara antingen/eller här…
  För mig är en arbetare någon som utför ett arbete mot fast lön eller ackord, en tiggare är som Didania skriver en som uppvisar sitt elände och det bör vi kanske stanna upp inför. Att ta del av människors svårigheter gör att vi kan känna mer medkänsla och det är en inte en dålig känsla alls. Det bör vi alla ha mer för vi kommer att behöva den, säkert. S.

 16. ”Gatutiggeriet kommer att ta slut” tror elmyfartlycke, det tror inte jag. Jag tror att det kommer att eskalera och förändras. I Stockholm kan man se ett ändrat beteende; inte längre stillasittande utan pockande med sin mugg i folkvimlet. Vad gör vi den dag Sverige blir enda land som tillåter gatutiggeri, om systematiken i resorna hit skruvas upp och antalet tiggare ökar kraftigt, om parker och naturområden blir sovplatser som polisen regelbundet måste riva och avhysa personer. Vad gör vi om det sätts i system att ta med små barn på tiggarresor för att öka människors givmildhet, kan vi tolerera det? Om inte, vad gör vi med barnen? Tar hand om dem? Tro mig, det kommer. Alla som har levt i Nordafrika (och för den delen Sydeuropa) har sett hur lönsamt det är för tiggare att ha med ett litet barn. Det kan vara bra att tänka igenom sådana saker innan så vi inte står helt handfallna när det kommer.

  Det finns de som menar att tiggarna kommer hit för att de hoppas att Sverige ska känna sig tvungna att ta hand om dem. Kanske är det så. Det är relativt lätt att stämma i bäcken än i den strida älven.

 17. minimalminimal

  Hej! Det var längesedan. Sommaren tar sin tribut. Åska
  Häromdagen stötte jag på en tiggare utanför ingångsdörren till ett köpcentrum.
  Han hjälpte mig in till SIBA med min blixtanlupna dator och fick en tjuga för besväret.
  Det verkade som om vi båda blev nöjda med arrangemanget.
  I alle fall blev jag.

 18. Lasse-MajaLasse-Maja

  Om vi tittar på hur snabbt det nya tiggeriet brett ut sig så har vi inte så förtvivlat långt kvar till de favelor som byggts upp i Brasilien i Rio de Janeiro.

  Till och med här i Skara har vissa ställen ockuperats av tiggare med trasig bil. Vi har ockupation av vägpirater och vi har ockupation av asfaltläggare och jag vet inte vad.

  Som vanlig hederlig svensk känner jag mig faktiskt nu inträngd i ett hörn. Och som jag ser det är de här uppdragna problemen inget för ett enskilt land, det är EU som är boven och som också skall ta itu med problematiken! NU!!!!!!!!!!!!!!!1

 19. ethaetha

  Svenskarna är ett kluvet folk. Å ena sidan ställer vi upp för de nödlidande inom och utanför EU och ger många av dom asyl i vår välfärd. Ju fler vi kan hjälpa, dess bättre.
  Men när vi har de tiggande flyktingarnas utsatthet inför våra ögon får vi ont i själen och kräver förbud mot tiggeri.
  Vad var det som gick fel? Får dom inte den hjälp de väntat sig, dessa utstötta, eller har vi inte råd att uppfylla våra åtaganden? Eller har dom rentav tackat nej till det stöd som samhället erbjuder?

 20. orera Inläggsförfattare

  Sherry, visst är det klurigt! Din definition av arbete delar du med många andra svenskar. En tiggare från EU-land nyttjar den fria rörligheten och rätten att arbeta som ”gatumusikant” i annat EU-land under tre månader. Därför ställde jag frågan om vad som är ett arbete. Det finns stora skillnader får man förmoda i synen på vad som är ett arbete. Men någon form av insats krävs.

  I tider då alla mer eller mindre ska vara sitt eget varumärke så kan man förmoda att självförsörjande ”tiggare, gatumusikanter” som inte kostar det allmänna något, får bli den enskildes plånboksproblem/samvetsproblem utanför ICA och COOP. Det får vi nog leva med.

 21. bebebebe

  Stötte på en väldigt lång kö vid Klara kyrka. Jag trodde först att det handlade om biljetter till någon koncert. Men det handlade om en kö för att få mat. Det var en obehaglig påminnelse om att det finns andra brister än popkonceretbiljetter.

  Själv tror jag boten mot tiggeri är arbetstillfällen. Hur det skall gå att få fram tillräckligt många relativt okvalificerade arbeten tror jag är ett av de största problemen i dagens samhälle. Att uppleva att få tillfälle att med ärligt arbete klara sin försörjning tror jag är väsentligt för ett fungerande samhälle. Hur det skall gå till förstår jag tyvärr inte.

 22. ”Har vi inte råd att uppfylla våra åtagande” frågas det i bloggen men har vi några åtagande gentemot tiggarna? Har vi åtagit oss någonting gentemot dem, inte vad jag vet. Vi tar redan emot fler flyktingar än de flesta, kanske alla, länder. Det känns i så fall viktigare. Av de som kommer hit är ungefär hälften från länder utanför Europa och oändligt mycket svårare att integrera. ”Det bästa vore om människor fick jobb” säger Stefan Löven (och bebe) men drömma löser inga problem. Att flytta runt folk som spelbrickor löser heller inga problem. Det är Rumäniens problem och jag vill inte ha det på vårt bord.
  Det sägs ibland att vi är så rika, vi har råd men samtidigt klagas det på hur fattiga vi är med pensioner ”långt under fattigdomsnivån”. Nettoomfördelningen från inrikes födda till utrikes födda uppgår redan till mellan 55 och 73 miljarder kronor, nästan halva försvarsbutgeten. En ökning av den med 50% vore kanske önskvärd i tider som dessa.

 23. TatluserTatluser

  Inför nästa odlingsäsong, varför inte erbjuda tiggarna bosättning i landsbygdens ödebostäder och därtill en bit odlingsjord, då kan de odla grönsaker och rotfrukter till vinterns behov och så får de tillstånd att fiska i närliggande vatten, så kan de ha höns och gris och även får. På så sätt har de arbete, bostad och mat, samtidigt hjälper de till att hålla odlingslandskapet öppet, det som nu är på väg att växa igen. Så försörjde sig flertalet av svenskarna före industrialiseringen för så där hundra år sedan.

 24. silverladynsilverladyn

  I alla tider har människor som varit fattiga försökt att få det bättre. Till och med svenskarna gav sig iväg för att få det bättre.
  Fattiga och tiggare finns i hela världen och varför skulle vi i sverige vara förskonade. Precis som bebe säger så blir det inga okvalificerade arbeten här. Tyvärr finns det en del svenskar som har lurat hit fattiga för arbete, men sedan inte betalat dem: så merparten skulle nog vilja arbeta med vad som helst utan att gnälla om det kunde hjälpa dem att försörja sig. Har man svårt att se tiggare får man kanske vända bort huvudet, men de är faktiskt människor, precis som vi.

  De har ingen möjlighet att få socialbidrag, bostadsbidrag etc i sina hemländer då det inte existerar några socialförsäkringssystem där.

 25. Sherry

  Det är märkligt att ingen reagerar på sexhandeln som försiggår också rätt öppet och som troligtvis snart räknas som ett arbete , all smuggelsprit som säljs, kokainet som flödar, marijuanan som säkert också snart blir fritt , narkotikalangare. En del av dessa saker räknar de som håller på med det som en sorts arbete men här har vi vänt bort våra huvuden.
  Men kanske alla dessa sysslor (om de utförs av svenskar)är sjysta om man bara betalar skatt på dom?
  Jag tror inte heller tiggeriet kan upphöra som det ser ut i världen, dessa människor är ju som oss. De är människor, faktiskt.

 26. minimalminimal

  Utanför en annan butik i mitt närområde sitter en ung flicka med en textad skylt. Hon erbjuder sig att putsa fönster, klippa gräs eller annat liknande arbete för 70.- i timmen. Hon är från Bulgarien, har två små barn hemma och är 22 år. Hon vill bli hämtad och körd tillbaka efter utfört arbete.
  Ibland är hon borta, men så sitter hon där igen.

 27. TatluserTatluser

  Som sagt, låt dem få odla jorden som blivit ödelagd på den glesbebodda landsbygden och de kan leva av avkastning av skörd, höns och får, så gjorde våra förfäder och snart kommer allt flera att återgå till detta när robotarna tar över dagens jobb.

 28. OvalOval

  Reflektioner om tiggeriet

  Att romernas situation i hemländerna är så usel att de väljer att komma hit och tigga är beklagligt och en skam för främst Rumänien men numera även för EU. Samtidigt är det lätt att förstå att möjligheten utnyttjas av dem som kan.

  Situationen har uppkommit genom att EU blundat för Rumäniens och Bulgariens hantering av de egna romska medborgarna och efter anslutningen skapat regler som tillåter tillfällig export av problemen till andra EU-länder.
  Majoriteten av svenskarna tycker att det inte är bra med en mängd tiggare på svenska gator. Bland övriga svenskar finns en grupp som accepterar det och vill underlätta för tiggarna genom gåvor och annan hjälp till vistelsen här.
  Ju mer hjälp de får desto sannolikare är att de fortsätter komma hit och att de blir allt fler. Flera EU-länder har infört eller kommer att införa lagar som gör det svårare att tigga. Det finns uppskattningsvis bortåt 10 miljoner romer inom EU, så med oförändrade villkor kommer trafiken hit att bli mycket större än f.n.
  En intressant fråga är vad romerna gör i sina hemländer för att få en ändring till stånd? Skapar de organisationer och starka ledare som tar diskussionen med staten? Demonstrerar man på gator och torg mot den orättvisa behandling de utsätts för? Vilken effekt skulle man uppnå genom att en daglig morgonsamling utanför Rumäniens ambassad i Stockholm?
  Ingen svensk behöver ha dåligt samvete om man inte skänker pengar till besökande romer. Sverige är en stor nettobetalare till EU och EU har ställt stora summor till Rumäniens förfogande för att förändra romernas situation. EU arbetar för en lösning, men dess kvarnar mal oändligt långsamt.
  Många hitresande romer bidrar till återvinning genom insamling av dryckesemballage, och de förekommer ytterst sällan i brottsliga sammanhang. Det hedrar dem.

 29. orera Inläggsförfattare

  En rent praktisk fundering. Själv betalar jag alltid med kort och det tycker jag att de flesta gör i de butiker jag besöker. De kontanter som finns i min plånbok är glasspengar i princip. Undrar om man går till bankomaten för att kunna lägga en slant i tiggarnas burk?

 30. Sherry

  Alla gör inte som du Orera, jag tror många fler än du tror har pengar i sin plånbok. Jag har en del av mina pengar där och handlar även på kort. Går ibland till bankomaten också.
  En konstig undran tyckte jag du hade:” Undrar om man går till bankomaten för att kunna lägga en slant i tiggarnas burk”. För det första får man inga slantar ur bankomaten och för det andra ger man väl till dessa människor vad man vill. Jag hoppas att många tar sedlar ut bankomaten för att ge dom, om man kan förstås..Ha en fin dag fr S

 31. bebebebe

  Har de sista dagarna konfronterats med aggressivt tiggeri från unga kvinnor. Att acceptera passiva sittande tiggare är betydligt tolerablare än att behöva argumentera för ovilja att skönka bort pengar.

 32. orera Inläggsförfattare

  cherry: Min fundering var en reaktion på Ovals inlägg. Att tiggarna skulle öka i antal här i Sverige p.g.a. våra grannländers eventuella lagstiftning. Vi är på väg mot det kontantfria samhället sägs det, därav min fundering. Ingenting annat.
  Ja bebe, jag har också träffat otrevliga tiggare men de har varit få.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen