Om "Jalle"

Tid

Skrevs 2018-05-13, 16:58 av Jalle

Tid är ett konstigt begrepp, man har ju hört att tiden kan gå baklänges och att den kan göra små hopp. För oss som måste anlita Stockholms lokaltrafik är det här inte konstigt alls, det är vardagsmat. Jag måste ta en lokalbuss för att komma till pendeltågsstationen, bussen är anpassad till tågens avgångstider. Säger man men så är det naturligtvis inte, bussen kommer ofta fram någon minut efter att tåget avgått. Jag vet inte om det beror på slarviga bussförare eller för många resenärer som ska krångla med rullatorer och barnvagnar.

Ofta är bussarna försenade så jag får sitta länge vid busshållplatsen och vänta men ibland blir jag sittande ovanligt länge eftersom bussen är kraftigt försenad eller rättare sagt uteblir. SL brukar göra så ibland; det börjar med att det står: bussen kommer om 12 minuter och så efterhand krymper de där 12 minuterna till 11, 10, 9, och så vidare. Så slutar det med att det står nu, bussen kommer nu, vilket den alls inte gör. Det kan stå bussen kommer nu i flera minuter, jag vet inte hur det fungerar men kanske har bussföraren stannat någonstans mellan min och föregående hållplats. Jag menar de har ju inga toaletter på bussarna och inte vid hållplatserna heller så kanske måste bussföraren stanna vid någon lämplig buske. För ofta, i alla fall ganska ofta kommer bussen så småningom när det stått: kommer nu i ett par minuter. Men ibland gör den inte det, den kommer inte, varken nu eller några minuter senare. Nej, ibland, när det stått ”kommer nu” i fem minuter så ändras det till ”bussen kommer om 22 minuter” och sedan börjar de där 22 minuterna sakta ticka ner till ett nytt ”bussen kommer nu”. Det är alltid lite oroväckande, vad hände med den bussen? Körde den i diket, hör man inga sirener så kanske den bara fick punktering eller var det så få som ville åka att föraren åkte tillbaka till garaget. Många av de bussar som rullar i trafiken hos oss står det ”EJ I TRAFIK” på och jag undrar alltid; vart är de på väg. Men det är klart att slapp de bara alla resenärer så skulle ju busstrafiken flyta mycket smidigare.

Kommentarer

 1. AmandaAmanda

  Intressanta iakttagelser du gör.
  Det händer också att bussen kommer för tidigt, jag saknade det i din redogörelse. Jag, som inte tycker om att vänta vid hållplatsen, utan vill utnyttja min tid bättre, brukar komma precis. Det är inte alltid så lyckat. Jag ser på håll att bussen kommer, och då måste jag springa! Som tur är så går jag både på gym och friskis, och busschaufförerna ser mig oftast, så det brukar gå bra. Och då behöver jag i alla fall inte vänta. Vid dessa tillfällen brukar man också komma i tid till pendeltåget, om det nu går i rätt tid. Det är lite skumt det där med minuter. Som du så riktigt påpekar så kan de ändras. Själv blir man bara förvirrad, och har ingen aning om vilken tidpunkt som gäller. Det var längesedan man såg t ex 11.16 på en tavla. Jag oroar mig för att man till slut inte förstår vad 11.16 betyder, utan tror att tåget skall komma om 11.16 minuter. Och vad betyder då det där 16 för något?

 2. PaulThomasPaulThomas

  Med tillräckligt gott om tid kan jag naturligtvis gå på långpromenad ganska rejält.
  Anta att jag strosar ner genom landet, simmar över till Danmark för att sedan lommar vidare mot Frankrike. Vid Calais smörjer jag in mig i fett (utanpå det ordinarie) och kliver ner i Engelska kanalen.
  Första mannen att simma den 32,31 km långa sträckan hette Webb och utförde bragden 1875. Första skandinav simmandes över kanalen var Sally Bauer, den skånska torpeden, som simmade på tiden 15,22 timmar. Hon simmade även över Ålands hav 1938, 30 km på 13,06 timmar.
  Så helt omöjligt ska det inte vara…

  Jalle: Det är bara gångavstånd till Skånes strand, sedan är det simavstånd till Danmark och det är något helt annat. Så till England kommer du inte gåendes.

  PaulThomas: Ja du Jalle, du har naturligtvis rätt, en gammal gubbe ska nog inte gå hela vägen till England. Men om jag verkligen gav mig fasiken på att göra det skulle jag naturligtvis gå genom Skåne, ta Öresundsbron (15,9 km lång) fortsätta genom Danmark. Så småningom skulle jag i Frankrike gå Kanalförbindelsen (50 km lång) med sin undervattenstunnel på 39 km. Ska bli trevligt att torrskodd kliva iland i England!

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen