Om "Jalle"

SMHI

Skrevs 2018-06-13, 13:49 av Jalle

SMHI har inte lyckats särskilt bra med sina prognoser på senare tid tycker jag. Ibland dyker det upp regn i tiodagarsprognosen, regn som ska komma om fyra fem dagar, men de förskjuts framåt för att till slut helt försvinna.

I söndagens prognos stod det att det skulle regna 16,9 mm på måndagen, det kom tre. Det är säkert svårt att spå väder men jag undrar varför SMHI låtsas som om de kan förutspå regnet på tiondelar av millimetrar när det är så svårt. Varför inte skriva 17 mm eller ändå hellre mellan 10 och 20 mm? Det är ju ändå ingen som tror på det där med tiondelar.

Kommentarer

  1. PaulThomasPaulThomas

    Spå väder är nog inte så lätt att göra. Inte mycket annat kan vi heller förutsäga fem dagar i förväg. En tiodagarsprognos är ju inget annat än en prognos. De första 2 – 3 dagarna är de troligaste, säkraste att lita på. Men efter 5 dagar börjar nog prognosen mera likna gissningstävlan. Temperatur, vind, molndensitet och luftfuktighet ska tur till att sia exakt om.
    Någon plötslig överraskning kan ju också vara skoj!

    Jalle: Som vi båda konstaterat är det svårt att spå väder, frågan är varför inte SMHI också gjort det? När de så sällan lyckas spå rätt på hela millimetrar så är det ett mysterium att de låtsas som om de kunde spå det på en tiondels millimeter när.

    PaulThomas: Bakom dessa tiondels grader finner vi nog en ”räknenisse” som tror allt kan förklaras med kolumner och tabeller. Utan att ägna en tanke åt verklighetens omilda knackning på axeln.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen