Om "Jalle"

Mat man kommer ihåg

Skrevs 2018-02-02, 15:03 av Jalle

Igår gjorde jag strömmingslåda, det är ett matminne värt att upprepa. 1 kilo strömming, en ask ansjovis och lite grädde. Man lägger de rensade stömmingsfiléerna med skinnsidan neråt på en tidning (för att de inte ska glida), saltar och fördelar ansjovisen på. Rullar ihop filéerna och lägger dem tätt i en form, blandar ansjovisspadet med grädde och häller över. Några klickar smör och ströbröd över och sedan in i ugnen, 225 – 250 grader, c:a en halvtimme. Gott med kall öl och knäckebröd till. Det vi inte äter upp fryser jag in för senare högtidsstunder. Enklare kan nästan inte matlagning bli.

Kommentarer

  1. PaulThomasPaulThomas

    Min första svärfar brukade göra strömmingslåda. I det gamla rivningshuset på Söder gräddade han lådan i en liten gasdriven ugn. Kylskåpet bestod i tomrummet mellan ytterdörrarna. Lägenheten var den sista bebodda i huset och saknade toalett. Nu är huset borta men smaken på strömmingslådan har jag i kärt minne kvar.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen