Om "Jalle"

Lycka?

Skrevs 2018-03-13, 09:11 av Jalle

Jag har frågat mina barn om de är lyckliga, jag har fått många olika svar men inget klart ja. De har alla välavlönade jobb, lyxigt boende och en dyr livsföring men lyckliga, neej inte direkt. De är uppkopplade dygnet runt, jobbar hemifrån på kvällar och helger och reser då och då till exotiska platser för konferenser men lyckliga, neej. De är högkonsumerande när det gäller allt och speciellt leksaker till barnen, de curlar barnen till olika aktiviteter men har sällan tid att umgås med dem och lyckliga? dum fråga.  Två har gått in i väggen, utmattningssyndrom, alla har på ett eller annat sätt problem med sömnen och smusslar med pillerburkar som de inte riktigt vill kännas vid och lyckliga? naturligtvis inte.

Det sägs att människan är det enda djur som inte har insett att meningen med livet är att njuta av det och jag börjar undra om det inte ligger mycket sanning i det. Att dyra saker, status och rikedom blir så viktigt att man glömmer bort att leva ett meningsfullt liv tycker jag är skrämmande. Att en fin titel och elektroniska vuxenleksaker är viktigare än att packa lite matsäck och ta med barnen på en upptäcktsfärd i skogen det är fattigdom. Att sätta sig ner i en glänta med barnen, titta på myror och tala om hur fantastiskt livet är, det är rikedom.

Vart är egentligen mänskligheten på väg?

Kommentarer

 1. bebebebe

  Jag tror att ordet LYCKA måste definieras.
  Förr betydde kanske LYCKA att ens behov vad tillfredsställda.
  Att man slapp vara hungrig och kunde se till att ens närmaste omgivning inte var det heller
  Att man kunde betala sina räkningar
  Att man hade ett jobb och kunde försörja sig
  Att man hade någon ork kvar efter jobbet
  Att man kan få hjälp av myndigheter om hälsa eller ondska drabbar en
  Att man hade en rimlig trygghet

  Då tror jag man var rimligt lycklig

  Nu är kanske lycklig synonymt med att man får allt man kan fantisera om via magasin och TV och internet. Helst att ingen kan uppnå enhögrelyckonivå än en själv. Kanske. Ordet FÖRDRAGSAMHET har kanske blivit fult.
  Kanske bör ordet lycka omdefieras.

 2. DidaniaDidania

  Nä prylar, rikedom och status ger nog ingen lycka – om vi först har fått våra basbehov tillfredsställda – som de flesta av oss har här i Norden.
  Kanske är det i samspelet med andra som lyckan finns?
  Att vara behövd, att höra till, är att ”fylla sin plats”.
  De få som har möjlighet att ge tid och kraft till vad som anses vara viktigast i livet – är nog även garanterade lycka -

 3. DidaniaDidania

  Nä prylar, rikedom och status ger nog ingen lycka – om vi först har fått våra basbehov tillfredsställda – som de flesta av oss har här i Norden.
  Kanske är det i samspelet med andra som lyckan finns?
  Att vara behövd, att höra till, är att ”fylla sin plats”.
  De få som har möjlighet att ge tid och kraft till vad som anses vara viktigast i livet – är nog även garanterade lycka -

 4. gunillago

  Jag tror att det oerhörda informationsflödet också både oroar och invaderar våra sinnen idag så att ”det lilla livet” blir en omöjlighet. Situationen i Sverige blir allt skakigare dessutom – både politiskt och praktiskt. ”Vart är vi på väg” är en bra fråga och berör i högsta grad kommande generation. Vem skulle idag inte oroa sig för en osäker framtid och den digitala världen tror jag förleder en hel del till orealistiska föreställningar.

 5. Hans A

  bebe tror att lycka måste definieras, har man inte kommit långt från lycka då. Jag tycker inte att lycka är att det och det är uppfyllt och då är man lycklig. Jag tycker att lycka är en känsla, en känsla av upphöjd lugn och frid som inte har så mycket att göra med yttre förhållanden. Naturligtvis är det svårare att uppleva lycka om ens basala behov inte är tillfredställda, om man hungrar, fryser osv. Det är nog flera olika förhållanden som kan generera lycka men jag har aldrig upplevt att prylar har gjort det.

 6. TatluserTatluser

  Kan lycka vara att allt är som man längtat till och önskat och som man har man nått? Allt är precis så som man tänkt och vill att det ska vara i den egna tillvaron. Är det lycka, eller kanske en bit av lycka?

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen