Om "Jalle"

Från förr

Skrevs 2019-09-02, 10:46 av Jalle

Eftersom det är stiltje på Silver och föresten så händer det inte så mycket här heller, tänkte jag att det kanske piggar upp med en händelse från förr.

Den 26 maj 1900 åkte den första svensken fast för fortkörning, en historisk händelse. Henning Forslund hade ätit supé på Riche med några vänner och efteråt ville dessa gärna åka automobil. Bilen hade bara två lägen; stopp eller fart framåt, gatan var tom men poliskonstapel Karlsson tyckte att det gick alldeles för fort och såg farligt ut. Konstapeln skrek åt Forslund att sakta in men eftersom bilen bara hade en fart fortsatte Forslund. Konstapel Karlsson sprang då ikapp ekipaget och tog tag i Forslunds frackskört för att få honom att stanna.

Forslund fick sedermera böta 15 kronor för ”överdådigt framförande”, det motsvarar ungefär tusen kronor i dag. Det fanns ingen officiell hastighetsgräns men man grundade sig på vilka bestämmelser som fanns för hästfordon; dessa fick framföras i ”skritt” men icke i ”sken”. Poliskonstapel Karlsson bedömde att Forslund framfört sitt fordon i ”sken”, vilket alltså kostade honom minst lika mycket som supén på Riche.

Kommentarer

  1. PaulThomasPaulThomas

    Jo visst råder stiltje här på vår sida. Fortkörningarna lyser med sin frånvaro. Själv har jag råkat köra för fort två gånger under mitt långa fordonsförarliv.
    Första gången berättade jag för polisen att vajern till hastighetsmätaren gått av och att jag därav körde i samma fart som övrig trafik. Detta vägrade polismannen att tro på. Han ville inte kolla om fartmätaren var ur funktion. Andra gången handlade det om rent slarv från min sida. Under mitt 60-åriga mc- och bilkörande har annars inga incidenter inträffat vilket känns bra.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen