Om "Jalle"

Ett strå till stacken

Skrevs 2019-08-10, 15:45 av Jalle

PT  efterlyser mer aktivitet på Silver, OK jag ska försöka lite. Nu är det att år sedan jag fick en stroke, det är inte för inte som det kallades ”slag” förr. Det finns många olika sorters stroke ej att förväxla med enklare ”tior” men jag fick en stroke (faktiskt en dubbel).  Det känns som att få ett slag i bakhuvudet, det tar en sekund från att vara pigg och kry till att bli ett förlamat bylte och det kan inträffa precis när och var som helst. Man blir inte bra efter det men man kan bli bättre, för mig tog det ett halvår att komma upp ur rullstolen, det var ett halvår av hård träning från morgon till kväll. Nu kan jag gå, ibland utan käpp, jag kan tala något så när, balansen är det värre med, jag måste hela tiden tänka på vad jag gör. Nästan alla strokeoffer får sk ”klumsy hand” alltså en hand som inte riktigt lyder, man blir en klant och spillare.

Tidigare cyklade jag ofta och mycket, det kan jag inte längre. Det finns tricykles (trehjulingar) först trodde jag att det skulle vara ganska enkelt att cykla på en sådan. Nu har jag provcyklat flera tricyklar och de flesta är inte alls lätta att cykla på. Ett råd till alla som tänker köpa en sådan, köp inte utan att provcykla, väldigt många lär sig aldrig.

28 000 får en stroke varje år i Sverige, naturligtvis trodde jag aldrig att jag skulle bli en av dem. När man drabbas är det bråttom, väldigt bråttom att komma under specialistvård, minuter kan påverka vilket liv man får efteråt.

 

Kommentarer

 1. gunillago

  Aj Jalle, tråkigt att höra men fint att du kan meddela dig. Åldrandet har sitt eget race och man får acceptera att man kan drabbas när som helst av något ovälkommet. Bra tips om cyklandet. Lever själv med pacemaker och det var länge sedan jag kunde cykla. Har funderat på en moppe i trehjulstakt. Kanske det kan vara ett alternativ, man får se… ;)

 2. PaulThomasPaulThomas

  Fint att få ta del av din berättelse. Vi som (hitintills) varit befriade från stroke kan nog svårligen föreställa oss den vanmakt som det innebär. Den totala och omvälvande förändring som drabbat dig.
  Synd att cyklandets glädje tycks så fjärran.
  Lycka till med din kamp och träningen!

 3. bebebebe

  Trevligt att Du hörde av Dig. Man måste ju inte heller kunna cykla för att göra inlägg på Silvergen. Som gamling växer ju risk för Stroke eller Senilitet och andra djävulstyg som komplicerar livet och som man därför borde gå omkring och glädja sig över innan hemsökelsen slår till. Och så många möjliga katastrofer som står på lut (konstigt uttryck) så borde man ju vara glad nästan jämt. Fast nu är det duggregn så man får väl vänta tills uppehållsvädret infinner sig.
  Men skriv gärna mer om Ditt liv.

 4. DidaniaDidania

  Tack för ditt bidrag till oss överlevare!
  När man begriper lite av kroppens otroligt komplicerade och geniala system törs man knappast tro på att man har blivit så gammal som man har!

  Livet förändras som tiden far fram – men vi gör vad vi kan för att det skall vara värd att leva -

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen