Om "Jalle"

Ensam? vad göra?

Skrevs 2020-03-15, 13:12 av Jalle

Många äldre klagar över ensamheten, vänner dör undan, rörligheten minskar osv. Och visst är det så och det är besvärligt. Det finns pensionärsföreningar men det kan vara en hög tröskel att ta sig dit och det är inte alltid så lätt att ta sig in i etablerade sällskap. Men många föreningar arbetar aktivt för att hjälpa nya medlemmar att etablera kontakt.

Det finns brevvänsförmedlingar där man kan hitta likasinnade, nog så givande kontakter. Jag har och har haft många brevvänner eller rättare sagt mejlvänner både i Sverige och i andra länder. Flera av dessa har jag träffat irl, som ungdomen säger. Det är och har varit väldigt givande.

Och det finns Silvergenerationen där man kan skriva och kommentera. Det förvånar mig att så få utnyttjar den möjligheten, det är väl knappt en handfull som gör det. Varför är det så?

Några påstår att det är lätt hänt att åldrande innebär passiviserande, att man inte kan ta sig för, att man inte orkar, att man förväntar sig att andra ska vara drivande. Men det behöver inte vara så, det gäller att bryta en ond spiral.

Jag tycker det vore kul om du som läser det här skriver en kommentar, bu eller bä.

Kommentarer

 1. PaulThomasPaulThomas

  Jag utnyttjar nu möjligheten att kommentera det du skriver. Du nämner att du uppskattar om någon gör så. Jag uppskattar även själv att skriva på den här sidan.
  Jag brukar inte klaga på ensamheten. Men visst känns det svårt att höra hur många har det. Verkligen dystert när det ju kunde få vara på helt annat vis.
  Du som är så där ensam, läs igen vad Jalle poängterat här ovan!

 2. gunillago

  Ja du, och i dessa coronatider? Själv deltar jag i en samtalsgrupp nu och det är givande, förutsatt att man inte stänger den möjligheten att träffas på en av ortens träffpunkter. Blir man mer ”instängd” pga smittrisk kommer ensamheten att bli än mer tärande för många. Vi har ju nätet och det är ett titthål ut i tillvaron men att inte få besök av nära och kära kommer att tära..

 3. Hans A

  Det gäller att inte tappa sugen och bara sätta sig att vänta på att andra ska agera. Nu kan man inte resa men jag håller kontakt med vänner via mail och brev. Det är klart att att träffas personligen är roligast men nu är förhållandena så att det inte går då får man göra det bästa möjliga av situationen.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen