Om "Jalle"

Det man sällan ser.

Skrevs 2017-12-28, 11:01 av Jalle

Jaha, så var det slut på julen. Inte för att jag märker någon större skillnad annat än att morgontidningen inte kommer under julen men nu är den tillbaka, tack och lov. Jag var bortbjuden en dag och fick lutfisk och lutfisk är, som jag ser det, det enda goda med julen. Själv stekte jag salt sill med löksås, det är riktig mat det och så paltbröd med fläsk det är också riktig mat men det börjar bli svårt att få tag på paltbröd. Det passar väl inte i dagens mathållning förstås. Jag tycker det är synd att gamla fina svenska maträtter försvinner. Tänk på kroppkakor, lapskojs, gubbröra, pölsa, får i kål eller sotare för att nämna några som man sällan ser numer. Det vore väl något att bjuda nobelpristagarna på så de fick smaka på hur riktig svensk mat smakar.

Kommentarer

 1. bebebebe

  Paltbröd har jag aldrig provat. Men Raggmunk känner jag till och sympatiserar med. Pölsa smakar Tprgny Lindgren och handlar om något annat men har andra kvaliteter.

 2. GerdGerd

  Kroppkakor (eller Gateau des Cadavres, som vi sa) finns med i en kokbok från min mammas tid som hushållselev på 20-talet. Raggmunk, sillbullar och märgpudding är andra bortglömda maträtter som jag försökt väcka till liv i en kokbok kallad ”Slottsmat för alla”.

  J: Ja, sillbullar är väl gott, sillbullar med korintsås.

 3. gunillago

  Älskar paltbröd, precis som du, men tror att man fann väl mycket antibiotica och annat i blodet. Dessutom försvinner nog efterfrågan – trist! Det finns ju gårdar som föder upp sina djur ekologiskt och naturnära. De skulle man önska kunde sälja slaktdjurens blod.

 4. vetgirigvetgirig

  Glödstekt sill är inte heller vanligt. Den stektes i de speciella vändbara nätjärnen med skaft, som med fördel kunde läggas på glöden i kakelugnar. Men det var nog före ,till och med oss silvergenares tid. På den tid då det var vanligt med en silltunna stående på golvet i ”bonnköken”.
  Det sägs att den glödstekta sillen var god med mycket lingonsylt till. Potatis också förstås!
  Sill potatis och lingon var förr verklig ”basföda”. Tillsammans med pannkaka eller kolbulle!
  Egentligen borde det väl gå att glödsteka en väl saltad hel laxsida, om man passar den vid glödbädden noga.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen