Om "Jalle"

Dessa j-la pizzerior

Skrevs 2018-07-07, 16:10 av Jalle

Jag har varit och åkt runt i Sverige till olika småstäder, jag älska små museer som vittnar om hur folk hade det förr. När man övernattar på hotell bestås man ofta med både frukost och kvällsmat men lunchen får man söka på annat håll. Vad som förvånar mig är att även på relativt stora orter (över 15000 inv) kan man sällan få ett normalt mål lagad mat. Medan minsta håla har en eller flera pizzerior, vad har hänt med Sverige? Visst kan jag tänka mig att äya en pizza någon enstaka gång men jag vill inte ha det som stapelföda. Visserligen påstår en del pizzerior att de har annan mat men det är inte mat i ordets verkliga betydelse. Det är pannerade plattfiskar eller olika utbankade köttbitar av sämre kvalité som man lögnaktigt påstår är fillé eller biff, allt djupfryst som tas fram och slängs på stekbordet. Alla pizzerior köper detta från samma grossist. Varför finner sig så många i detta, varför sitter det så många på dessa usla ”matställen”? Jag blir överlycklig de få gånger jag träffar på ett matställe som kan servera rimmad oxbringa med stuvad potatis eller raggmunkar med fläsk. Pizzerior är ett ogräs som tyvärr har invaderat Sverige.

Kommentarer

  1. vetgirigvetgirig

    Jag vet inte var Du bor Jalle, men här i Västerås saknas inte husmanskost-utbudet.
    Vill Du sänka Dig lågt så finns servicehusens menyer, och dessa är inte fy skam!

    Jalle: Du har tur du, som bor i Västerås. Det är ju en sak där man bor så lyckas man kanske med tiden hitta ett normalt matställe men när man kommer på en kort visit så letar man i centrum och jag kan tala om att i Hedemora, Ludvika, Sala med flera kunde inte jag finna annat än pizzerior. Äldreboende har jag aldrig sett skylta med servering men bor du på ett ställe så får du kanske reda på det.

  2. silverladynsilverladyn

    Visst är det märkligt att alla små samhällen åtminstone har en pizzeria. De något större orterna har flera pizzerior. Hur det blir lönsamt att bedriva pizzeria under dessa förutsättningar har nog jag svårt att förstå. Till och med i min stad finns det pizzerior som kör 2 för 1. Det betyder 2 st pizzor eller annat snabbmatkäk för ca 80:-. Det är inte utan att man funderar lite över hur ekonomin går ihop sig utan att vara ett mattesnille.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen