Om "Jalle"

Coronan och samhället

Skrevs 2020-03-27, 09:41 av Jalle

 

Borde inte coronapandemin mana till eftertanke, borde vi inte fundera på vilken sorts samhälle vi vill ha? Borde det inte vara intressantare med en tryggare sjukvård med ordentliga buffertlager än den slimmade variant som räknenissarna har tagit fram? Borde det inte vara bättre med ett lågkonsumtionssamhälle som är mer i balans med vår jord? Visar inte nedgången för modeindustrin att mycket av konsumtionen där är onödig överkonsumtion som tär på jordens ändliga resurser? Detsamma gäller många andra branscher. Behöver vi verkligen ha de flygflottor vi har byggt upp? Många företag upptäcker att man inte behöver resa för att träffas utan att det går lika bra med videokonferenser. Kanske behöver man inte åka på långa utlandsresor två gånger per år, kanske inte ens varje år. och i varje fall inte med flyg.

Man hör ibland ekonomer och andra förståsigpåare säga att vi måste få igång konsumtionen för att ekonomin ska räddas, alltså att vi måste köpa mer för att vi ska få mat på bordet. Att vi alla vinner på att vi köper mer, är det verkligen så? Jag har en tro på att det är andra än ”vi” som tjänar på att vi överkonsumerar. Vi kan ju titta på  vad och vilka som växer mest ekonomiskt i samhället, inte är det vanliga anställda och definitivt inte vi pensionärer.

Jag tror att coronaviruset har gett oss ett osökt tillfälle att fundera över vilket samhälle vi vill ha i framtiden.

 

 

Kommentarer

  1. Hans A

    Vi borde verkligen passa på att skaffa ett annat samhälle nu, helt rätt. Men jag är pessimist och tror att när coronan har blåst över så återgår allt till sitt gamla.

  2. gunillago

    Tänkvärt inlägg! Ja, man borde fundera på hur den fortsatta ekonomin ska se ut för att ge alla en chans till försörjning och omsorg.

  3. PaulThomasPaulThomas

    Ja, verkligen ett ypperligt tillfälle att nu lägga om en del riktlinjer för hur ett sundare och hållbarare samhälle kan danas för ett bättre leverne här.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen