Om "Jalle"

Att fullgöra sina skyldigheter

Skrevs 2017-12-08, 11:34 av Jalle

Med morgontidningen medföljer en mängd annonsbilagor vars budskap kan sammanfattas i ett ord: köp! Och här tror jag att många äldre inte förstår sitt ansvar för samhället. En förutsättning för fortsatt välstånd är ju att vi konsumerar, helst mycket och ofta. Såg ett program som visar att H&M, Kappahl och liknande firmor var tvungna att bränna tonvis med nya kläder för att de inte hinner säljas innan nästa nyhet lanseras. Många äldre förstår inte att kläder ska konsumeras, inte användas tills de är utslitna. Många äldre går ju bara till affären när de behöver någonting och det är ju ett förlegat tänkande. Till affären går man för att shoppa, dvs köpa för att det är roligt (vad spelar inte så stor roll). Vi äldre måste skärpa oss och hjälpa till med att öka välståndet.

Kommentarer

 1. vetgirigvetgirig

  Du är inte rädd för att få mothugg för Ditt påstående Du!?
  Behöver Du inte tänka på all koldioxid som orsakas av allt nyproducerat.
  Alla Second-handälsskare tänker så!

 2. Elvira37Elvira37

  Visst är det en härlig provokation! :-) Hur har vi uppfostrat våra barn egentligen? Inte spar de till sin pension inte – utan, som du säger konsumerar och lånar och lånar och konsumerar. Deras barn, våra barnbarn tenderar till att bli ”soffpotatisar” redan i unga år med mobil och dator framför sig. Man kan nästan känna sig som en domedagsprofet, när man tänker att det kommer att ta en ände med förskräckelse: Folk får lämna sina bostäder efter en bostadskrasch, med stora skulder och leva på existensminimum tills de får en pension, som är ännu mindre och det enda företag som verkligen gör vinster är de som tillverkar rullstolar åt 40-åringar, som inte orkar gå och som bryter benen av sig lätt som en plätt, eftersom de inte har några muskler, som bär upp kroppen. MEN det finns fortfarande en del som överlever, som tänker på framtiden och säger som SPARA i ”Spara och Slösa” -”Den som spar han har sina pengar kvar” och som inte slösar utan går på gym. och idrottar och är ute i naturen på lediga stunder istället för att handla mera. De jobbar mindre och får mindre betalt, men klarar sig bra ändå.

 3. TatluserTatluser

  Att vara tvungen att bränna nyproducerade kläder tyder på bristande planering både hos producenten och försäljaren, de i toppen som skall sköta det hela har väl inget praktiskt tänkande när de sitter bakom datorskärmen eller vid sammanträdesbordet. Det praktiska är väl att inte överproducera, att inte använda mer än nödvändigt, vi vet ju att jordens resurser är begränsade och vi blir allt flera.

 4. PaulThomasPaulThomas

  Som klok och erfaren konsument går jag inte på vadsomhelst. All reklam riktas mot oss inte för att upplysa oss utan för att vi ska köpa. Försåtliga ”gratiserbjudanden” gör att vi bedåras, men innehåller ofta lömska prenumerationer på varor. De skurkaktiga aktörerna vill helst binda oss till långvariga åtaganden som är snåriga att nästla sig ur. Åtskilliga har blivit lurade av de halvkriminella företagarna. Låter ett erbjudande för bra för att vara sant, så är det nog så. Mitt motto är KÖP INGENTING! I reklamen kan man läsa: spar 30%, spara 50% osv. Enda, och bästa sättet att spara är naturligtvis att inte handla något alls. Nu till den förestående helgen jobbas det naturligtvis intensivt för att lura av oss våra pengar. Låt er inte luras av en massa lögnaktiga reklamerbjudanden!

 5. gunillago

  Och – jalle – hur tror du det går med konsumerandet för en fattigpensionär? Jo, man sliter på kläderna för att man inte kan köpa nytt! Nytt för dig..?

 6. Jalle Inläggsförfattare

  Som ni alla (nästan) förstod så var det ett ironiskt inlägg, ett skämt. Jag är utled på all reklam, speciellt nu i jultid. Själv köper jag bara saker när jag absolut behöver och jag använder dem tills de är helt utslitna, både för min egen ekonomis skull och för naturen.
  Jag tycker det är skrämmande att se hur folk springer som galna råttor i julhysterin för att köpa, köpa, köpa. Folk kånkar hem mat som om de skulle utspisa en mindre armé, varför i herrans namn skulle man äta mer i december än i någon annan månad. Ny soffgrupp till jul, julgardiner, juldukar, julstjärnor… köp, köp, köp. Och julklappar sedan, varje år slår vi rekord i att köpa julklappar, de ska vara många och dyra. Jag har slutat helt att köpa julklappar och undanbett mig alla julklappar så slipper jag få saker jag inte behöver eller inte vill ha. Undantaget hemgjord sylt och barnteckningar. Barnbarnen får upplevelser eller hjälp att laga trasiga saker och sagor, julen borde handla om umgänge och inte om konsumtion.

 7. vetgirigvetgirig

  Jag vet inte jag? Nej jag ber inte om ursäkt för något missförstånd!
  Det är inte så länge sedan politiker-Sverige propagerade för att ökad konsumtion var det enda rätta!

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen