Om "Hyperbore"

Det som jag skriver här kommer sannolikt att bli en "spegling" av min blogg på SPF Seniorerna Faluns webbplats http://www.spf.se/content.asp?nodeid=80344.

Vinga Sand?

Skrevs 2015-07-22, 09:06 av Hyperbore

Nu behöver jag hjälp av en göteborgare.

Lasse Dahlqvist har lärt oss att från Vinga Sand hörs dunket från en feskebåt. Och jag har förstått att Vinga Sand är ett vattenområde (fjärd?) innanför Vinga. Men varför heter ett vattenområde Vinga Sand? Är det sandbotten där nere djupt under ytan? Eller är det en förvanskning och missuppfattning av ett tidigare namn som har skett under gångna århundraden?

Kan någon förklara?

Kommentarer

 1. Lasse-MajaLasse-Maja

  Vinga Sand ligger geografiskt mitt i farleden in till Göteborgs hamn. Och på Lantmäteriets kartor kan man se att Vinga Sand ligger närmare Brännö(brygga?) än Vinga. Och för att vara ännu mer exakt så ligger Vinga Sand NO om Buskärs Knöte! http://kso2.lantmateriet.se/#

  Dunket från en feskebåt kan ju också vara så att Evert Taube syftade på en fiskebåt med namnet Vinga Sand. Det har funnits ett flertal fiskebåtar runt Göteborg med Namnet Vinga Sand.

  Och det är lätt att para ihop Vinga Sand med fiske och främst då hummerfiske, vilket i sin tur i viss mån kan ge ledning till att hummer gillar viss sandbotten. G-P visar bilder på hummerfiske vid Vinga Sand: http://www.gp.se/nyheter/bilder/1.2060665-hummerpremiar-vid-vinga-sand

  Jag vet inte varför det heter Vinga Sand, men det kanske dessa kan tala om: http://www.wingavanner.se/

  Lycka till med letandet!

 2. AmandaAmanda

  Varför det heter Vinga Sand har jag ingen aning om, men anledningen till att Lasse Dalquist använde det kan ju bero på att det rimmar på land, för är inte fortsättningen ”från Vinga Sand, hörs in till land, dunket från en feskebåt ” o s v . Den sitter i mitt huvud. Lasse bodde ju på Brännö och tydligen ligger Vinga Sand strax intill. Och de gamla fiskebåtarna med sina motorer de dunkade ju (tändkula, eller, jag vet inte) de lät så fint, ett alldeles speciellt ljud, lite ihåligt, långt ifrån dagens motorbåtar.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen