Om "Hyperbore"

Det som jag skriver här kommer sannolikt att bli en "spegling" av min blogg på SPF Seniorerna Faluns webbplats http://www.spf.se/content.asp?nodeid=80344.

Vad heter det egentligen?

Skrevs 2015-09-06, 12:25 av Hyperbore

Häromdagen frågade Margaretha, som satt och löste korsord, vad det heter, det där ”korsordet” med bara siffror. Jag svarade ärligt att jag inte var säker, ”soduko” eller något sådant.

Sedan såg jag i vår lokaltidning Falu-Kuriren att där stod det ”sudoku”. Då litade jag på att det var rätt. Men nu ser jag att på Veteranens webbsida står det ”suduko”. Det var konstigt.

Så jag googlade på båda varianterna och fick träffar på båda. När jag googlar i datorn brukar den redovisa hur många träffar det blir på sökordet. Ser jag då att det bli sju miljoner träffar på den ena varianten och bara sjuttiofemtusen på den andra kan jag anta att den första var ”rätt” eller i varje fall vanligast.

Nu har jag bara iPaden tillgänglig och den redovisar inte hur många träffar det blev. (I varje fall inte direkt och jag vet inte vilken knapp som jag ska trycka på för att den ska göra det). Men när jag sökte på ”suduko” frågade den ”Menar du sudoku?” Så jag antar att det är vanligast. Men det fanns även kommersiella sidor (som sålde spel) som angav den andra varianten.

Konstigt.

Kommentarer

  1. Jalle

    Det ursprungliga japanska ordet är: 数独 det är lite svårt att skriva med latinska alfabetet så båda varianterna kommer nog ganska nära.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen