Om "Hyperbore"

Det som jag skriver här kommer sannolikt att bli en "spegling" av min blogg på SPF Seniorerna Faluns webbplats http://www.spf.se/content.asp?nodeid=80344.

Om ”telefonister”

Skrevs 2018-07-23, 16:46 av Hyperbore

Med ”telefonister” menar jag just nu den stora (och tydligen växande) andel av mänskligheten som i första hand använder sin telefon när de besöker webbplatser (”surfar”). Till dem kan jag inte räkna mig själv. Jag tycker att webbplatsen blir så plottrig och att det är svårt att få någon överblick. Kanske hänger det ihop med min ”telefonhistorik”.

Min första mobiltelefon fick jag redan på 1980-talet. Fast jag borde väl egentligen skriva moBILtelefon, den bestod av en låda monterad i bilens bagageutrymme, en kantig telefonlur mellan stolarna i framsätet och en mikrofon på en arm som kunde böjas ner mot munnen. Bara installationen kostade nog ett antal tusenlappar men det slapp jag betala.

Men på senare tid har jag inte alls hängt med i ”telefonutvecklingen”. Länge envisades jag med att ha en gammeldags mobiltelefon, en sådan som man bara kunde ringa med (och skicka SMS). Margaretha däremot övertog en iPhone från ett av barnen när detta bytte till en nyare. Jag fick påtryckningar från såväl barn som Margaretha om att jag borde skaffa en iPhone. De lyckades inte.

Sedan övertog Margaretha en nyare iPhone från ett annat barn (nyare men tydligen ändå för gammal för barnets behov). Då hamnade hennes gamla i en låda i ett halvår. Till slut insåg jag att det var larvigt och barnsligt av mig att använda min gamla telefon när jag hade en fungerande iPhone liggande i en låda.

(En parallell: Jag tycker inte om att köpa märkeskläder och liknande, speciellt inte om det är någon kändis från sportvärlden eller annorstädes som har sålt sitt namn till produkten. Men vid ett tillfälle när jag skulle köpa skor och hade provat ett antal konstaterade jag att det var ett par som kändes väldigt sköna på mina fötter. Det fanns bara ett hinder för mig att köpa dem – det stod ”Björn Borg” på dem. Inget ont om honom men jag ville ju inte ha märkesprodukter med kändisnamn. Efter ett tags övervägande insåg jag att det var att dra principen för långt om jag skulle avstå från att köpa de skor, som jag tyckte var sköna, för principens skull. ”Principer är till för att man ska kunna göra avsteg från dem” sa jag till mig själv och köpte skorna. De var verkligen sköna och bra).

Så jag plockade fram Margarethas avlagda iPhone ur lådan och lade dit min egen telefon. Vilket bland annat innebar att jag för ett år sedan även kunde installera Swish på telefonen. Det var ju praktiskt. Tills i höstas. När jag använde Swish då kom det upp ett meddelande om att vid nyår skulle jag behöva installera en ny version av Swich – och den telefon jag hade var för gammal för att klara av det! Så då fick jag gå och köpa en ny.

Men surfat på telefonen har jag alltså fortfarande inte gjort.

När jag redigerar SPF Seniorena Faluns webbplats brukar jag vara noga med att efter redigeringen (som jag normalt gör på datorn) kolla även på min iPad att det ser ”snyggt” ut även där – det är lätt att det hänger med någon radbrytning när man klistrar in text och att den hamnar fel när man använder iPad. Men kollat hur det har blivit i telefonen har jag inte brukat göra. ”Det är ju ändå värdelöst att surfa med telefonen så det bryr jag mig inte om” har jag sagt till mig själv som försvar.

Men då och då har jag uppfattat budskapet från medlemmar att de har svårt att hitta artiklar på vår webbplats. Och det visade sig att de alltid har använt telefon när de har surfat. Det kan ju tolkas som en bekräftelse på min uppfattning.

Att byta från att använda dator eller padda vid surfning till telefon tycker jag är som att byta från en modern Volvo till en Trabant. Med Trabanten kan man visserligen förflytta sig till samma ställen som med den moderna Volvon men det är en väldig skillnad i komfort. Men till slut insåg jag att om det nu är så att allt fler människor väljer att åka Trabant, dvs surfa med telefonen, så är det ganska inskränkt och meningslöst av mig att ägna energi åt att göra en webbplats som är bra för dator/padda men strunta i de som använder telefon. De är många och blir allt fler.

Så jag tog telefonen och kollade hur vår webbplats såg ut i den. Det såg inte alls bra ut.

Men även om jag fortfarande tycker att det är sämre att surfa med telefonen går det uppenbarligen att anpassa webbplatsen så att surfandet blir så bra som möjligt, dvs vid uppbyggandet av sidorna ta hänsyn till hur de visas på en så liten skärm, det är ju annorlunda än på en stor skärm.

Det har jag nu försökt att göra. Vi får väl se vad besökarna/surfarna/”telefonisterna” kommer att säga. Hör gärna av dig med vad du tycker. Och med förslag till förbättringar.

https://www.spfseniorerna.se/falun

Kommentarer

  1. TatluserTatluser

    Jo minsann, det gäller att kämpa men varför ska iPhone vara så krångligt med alla sina mappar och skräp, den är många gånger svårare än det var att lära sig köra bil (som jag gjorde för drygt sextio år sedan och sedan körde både på långresor och i tävlingar) så jag använder den enbart när jag behöver ringa, men det irriterar mig verkligen att den ska vara så krånglig det är betydligt lättare att installera och använda en dator.

Kommentera

© 2013 Silvergenerationen